2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II-ről írt alá együttműködési megállapodás Süli János és Szekszárd polgármestere – Fejlesztik a Pécs-Pogány repülőteret

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 12., 10:41

Szekszárdon, május 9-én, csütörtökön a Paksi Atomerőmű bővítésére való felkészülés jegyében írt alá együttműködési megállapodást Süli János, az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Ács Rezsővel, Szekszárd megyei jogú város polgármesterével. A dokumentumban gazdasági és térségfejlesztési kérdéseket rögzítettek, köztük például, hogy az együttműködés kiterjed az egészségügyi, a kulturális, sport- és turisztikai fejlesztésekre. Napirenden van a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése is.

Süli János tárca nélküli miniszter a megállapodás aláíráskor rámutatott:

Az erőmű bővítéséhez nemcsak Paksot kell fejleszteni, hanem a régiót, benne Szekszárdot, a megyeszékhelyet. Amennyiben komoly teljesítményt várunk el az atomerőmű építésében, majd üzemeltetésében, annak feltétele, hogy a régió a dolgozók kulturális és szabadidős igényeit is ki tudja elégíteni.- mondta a miniszter.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere emlékeztetett, hogy a megyei jogú város arra készül, hogy ellátó hálózata kiszolgálja majd a Paksra érkezőket, valamint szakképzett munkaerőt biztosítson a beruházáshoz. Ez utóbbi érdekében összehangolják a helyi szakképzést az egyetemi kar tervezett képzéseivel. Szekszárd a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Modern Városok Program forrásaiból is számos turisztikai, közlekedési projekteket valósít meg, amelyek a paksi beruházáshoz kapcsolódhatnak. A városvezető szerint szükség lesz az ipari park bővítésére.

Mint elhangzott, a megállapodás célja, hogy a felek a beruházás időszakában szorosan együttműködjenek, hiszen a lakosság száma a megvalósítás időszakában növekszik, ami új kihívások elé állítja a várost.

A Szekszárdra és a térségbe érkező plusz munkaerő kiszolgálása érinti a lakhatásukat, a házastársak munkahelyeinek megteremtését, a gyerekek iskoláztatását, az egészségügyi ellátást. Ezen túlmenően gondoskodni kell arról, hogy a dolgozók szabadidejüket megfelelő, kulturált körülmények között tudják eltölteni.
A keretszerződés sokrétű együttműködést tesz lehetővé, ami az infrastruktúra-fejlesztés, munkahelyteremtés, a képzés, az egészségügy, a sport, a kultúra, a szabadidő, a turisztika és a közlekedés területén valósulhat meg.

Forrás: tolnamegye.huSüli János hangsúlyozta: összeget nem határoztak meg, de a rendelkezésükre álló saját forrás mellett más minisztériumokkal is együttműködnek. A felmerülő fejlesztések a várhatóan pozitív végső döntésre a kormány elé kerülnek. 

A miniszter szerint fenntartható fejlesztésekben gondolkodnak, tehát például azokat az ingatlanokat, amelyekben az erőmű építésen dolgozók laknak majd, a későbbiekben önkormányzati bér- vagy szociális lakásként hasznosíthatják.

A miniszter szerint

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FEJLESZTÉSEK NEM ÁGYSZÁM BŐVÍTÉST JELENTENEK, INKÁBB ESZKÖZBESZERZÉST. AZ ERŐMŰ BŐVÍTÉSNEK IS SZEREPE VOLT ABBAN, HOGY AZ ÚJ MENTŐHELIKOPTER ÁLLOMÁST SZEKSZÁRDON ALAKÍTJÁK KI.

Süli János elmondta, a Pécs-Pogány repülőteret is korszerűsítik, amely így a 100-120 fős repülőgépek fogadására is alkalmas lesz. A tervek szerint megalakítják a Közép-Dunántúli Kiemelt Térségfejlesztési Tanácsot, amely közel száz települést tömöríthet.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megköszönte a lehetőséget, és mint hangsúlyozta, a beruházás kapcsán fontos, hogy helyzetbe tudják hozni a helyi vállalkozókat, szolgáltatókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés