2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paks II-ről írt alá együttműködési megállapodás Süli János és Szekszárd polgármestere – Fejlesztik a Pécs-Pogány repülőteret

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 12., 10:41

Szekszárdon, május 9-én, csütörtökön a Paksi Atomerőmű bővítésére való felkészülés jegyében írt alá együttműködési megállapodást Süli János, az atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Ács Rezsővel, Szekszárd megyei jogú város polgármesterével. A dokumentumban gazdasági és térségfejlesztési kérdéseket rögzítettek, köztük például, hogy az együttműködés kiterjed az egészségügyi, a kulturális, sport- és turisztikai fejlesztésekre. Napirenden van a Pécs-Pogány repülőtér fejlesztése is.

Süli János tárca nélküli miniszter a megállapodás aláíráskor rámutatott:

Az erőmű bővítéséhez nemcsak Paksot kell fejleszteni, hanem a régiót, benne Szekszárdot, a megyeszékhelyet. Amennyiben komoly teljesítményt várunk el az atomerőmű építésében, majd üzemeltetésében, annak feltétele, hogy a régió a dolgozók kulturális és szabadidős igényeit is ki tudja elégíteni.- mondta a miniszter.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere emlékeztetett, hogy a megyei jogú város arra készül, hogy ellátó hálózata kiszolgálja majd a Paksra érkezőket, valamint szakképzett munkaerőt biztosítson a beruházáshoz. Ez utóbbi érdekében összehangolják a helyi szakképzést az egyetemi kar tervezett képzéseivel. Szekszárd a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Modern Városok Program forrásaiból is számos turisztikai, közlekedési projekteket valósít meg, amelyek a paksi beruházáshoz kapcsolódhatnak. A városvezető szerint szükség lesz az ipari park bővítésére.

Mint elhangzott, a megállapodás célja, hogy a felek a beruházás időszakában szorosan együttműködjenek, hiszen a lakosság száma a megvalósítás időszakában növekszik, ami új kihívások elé állítja a várost.

A Szekszárdra és a térségbe érkező plusz munkaerő kiszolgálása érinti a lakhatásukat, a házastársak munkahelyeinek megteremtését, a gyerekek iskoláztatását, az egészségügyi ellátást. Ezen túlmenően gondoskodni kell arról, hogy a dolgozók szabadidejüket megfelelő, kulturált körülmények között tudják eltölteni.
A keretszerződés sokrétű együttműködést tesz lehetővé, ami az infrastruktúra-fejlesztés, munkahelyteremtés, a képzés, az egészségügy, a sport, a kultúra, a szabadidő, a turisztika és a közlekedés területén valósulhat meg.

Forrás: tolnamegye.huSüli János hangsúlyozta: összeget nem határoztak meg, de a rendelkezésükre álló saját forrás mellett más minisztériumokkal is együttműködnek. A felmerülő fejlesztések a várhatóan pozitív végső döntésre a kormány elé kerülnek. 

A miniszter szerint fenntartható fejlesztésekben gondolkodnak, tehát például azokat az ingatlanokat, amelyekben az erőmű építésen dolgozók laknak majd, a későbbiekben önkormányzati bér- vagy szociális lakásként hasznosíthatják.

A miniszter szerint

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FEJLESZTÉSEK NEM ÁGYSZÁM BŐVÍTÉST JELENTENEK, INKÁBB ESZKÖZBESZERZÉST. AZ ERŐMŰ BŐVÍTÉSNEK IS SZEREPE VOLT ABBAN, HOGY AZ ÚJ MENTŐHELIKOPTER ÁLLOMÁST SZEKSZÁRDON ALAKÍTJÁK KI.

Süli János elmondta, a Pécs-Pogány repülőteret is korszerűsítik, amely így a 100-120 fős repülőgépek fogadására is alkalmas lesz. A tervek szerint megalakítják a Közép-Dunántúli Kiemelt Térségfejlesztési Tanácsot, amely közel száz települést tömöríthet.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megköszönte a lehetőséget, és mint hangsúlyozta, a beruházás kapcsán fontos, hogy helyzetbe tudják hozni a helyi vállalkozókat, szolgáltatókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK