2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Solton bezárt a legendás Aranykulcs Étterem – A központi buszmegálló utasai a környéken keresnek vécét

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 24., 14:30

Az 1974-es átadása óta eltelt évtizedeket tekintve milliókat emlékeztet régmúlt és közeli időkre a Solt centrumában, a központi buszmegállónál lévő Aranykulcs Étterem és Presszó. A legendás, számtalan bulinak, lakodalomnak is helyet adó vendéglátóhely bejárata immár közel három hónapja zárva van. A soltiakat és a nagy átmenő forgalom miatt rengeteg utast szolgáló vendéglátóhely bezárása egyfelől érvágás a városnak, másfelől az utasoknak, akik a megállóba érve rendszeresen hallják a sofőr figyelemfelhívó mondatát: 10 perc pihenő időre megállunk, utána folytatjuk utunkat. Az átszálló utasok miatt is fontos busz közlekedési csomópont az Aranykulcs bezárása következtében gyorsan elérhető illemhely nélkül maradt.

Még szerencse, hogy nyitva tartási időben az Aranykulccsal szemben lévő cukrászda, büfé illemhelyei továbbra is rendelkezésre állnak, ugyanott harapnivaló, sütemények, hideg és meleg italok is vásárolhatók.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ezeknek a vendéglátóhelyeknek a megközelítése azonban nem egyszerű, mert a két egymással szemben lévő busz öböl jelentősen szélesíti az utat. Ráadásul a szemben lévő oldalon is rendre buszok várakoznak, vagy éppen érkeznek, indulnak.

A Főváros, Kecskemét és a Dunántúl irányából érkező utasok többsége viszont nem veszi a fáradságot, hogy a kicsit távolabb, a művelődési ház sarkánál lévő zebrához gyalogoljon. Inkább átvág a forgalmas 51-esen, ezzel nem kis kockázatot vállalva. A szükség persze nagy úr! Mindenki tapasztalta már, hogy szorult helyzetében az ember a legrövidebb utat választja.

Ám lehet, hogy a bioritmusa szorongatta utas hiába verekedte át magát a túloldalra, ugyanis

A VENDÉGLÁTÓHELYEK VENDÉGEINEK FENNTARTOTT WC, MOSDÓ MÉRETEINÉL FOGVA NEM VETEKSZIK A BEZÁRT ARANYKULCS KÉT NAGY, IGAZ, FIZETÉS ELLENÉBEN HASZNÁLHATÓ ILLEMHELYÉVEL ÉS MOSDÓJÁVAL.

Mint megtudtuk, korábban a Solt-Harta ÁFÉSZ tulajdonában lévő, kétszintes Aranykulcs vendéglő bérlője felmondta a szerződést és ezt a tevékenységét áthelyezte a dunaföldvári híd előtt lévő, szépen felújított Bableves csárdába. Újabb bérlője viszont nincs az épületnek.

A felújításra szoruló, a városkép szempontjából fontos komplexumot a hírek szerint 140 millió forint plusz áfa összegért árulják az ÁFÉSZ jogutódjának tulajdonosai.

Közülük Ifj. Kovács Jánost kerestük telefonon, visszahívást kérve üzenetet hagytunk. A fiatalember hamarosan jelentkezett, és mind elmondta: a Solt-Harta ÁFÉSZ-nek, melynek édesapja, az elhunyt Kovács János volt az elnöke, a Solt-Harta Coop Zrt. a jogutódja. A társaságnak három fő részvényese van, ő, az öccse és édesanyja.

Ifj. Kovács János emlékeztetett, hogy az 1974-ben épült, az akkori követelmények legmagasabb szintjén kivitelezett éttermet, nagy konyhát, utasellátó büfét és emeleti rendezvénytermet is magában foglaló komplexum sokáig Bács-Kiskun és Pest megye egyik legszínvonalasabb ilyen jellegű vendéglátóhelye volt. Az Aranykulcsban már csak elhelyezkedése miatt is, akár ezer vendég megfordult naponta.

A részvényes azt is megosztotta velünk: miután a bérlő felmondta a szerződést, felértékeltették az ingatlant.

ENNEK ALAPJÁN AZ ALKUKÉPES ELADÁSI ÁR 140 MILLIÓ FORINT PLUSZ ÁFA.

Egyetemi közgazdász végzettséggel rendelkezik, így a család szakmai szempontokat is mérlegelve meghányta vetette a dolgot. Végül arra jutottak, hogy a volt Aranykulcsot értékesítik, a további bérbeadás már nem jön számításba - mondta.

Hozzátette, természetesen a vécéhasználat problémájáról és arról is tudnak, hogy ez különösen a késő éjszaka, kora reggel érkező utasoknak jelent problémát, ugyanis akkor már, illetve még, az Aranykulccsal szemben lévő Krémfagylaltozó, cukrászda és a büfé zárva van.

ÍGY A SOLTRA ILYENKOR ÉRKEZŐ, VAGY ÁTSZÁLLÓ UTASOK ILLEMHELY NÉLKÜL MARADNAK.

Ezt a helyzetet azonban nem tudják kezelni, mert az épület ezen részei nem leválaszthatók.

Mint megtudtuk, az épületet informálisan vételre felajánlották az önkormányzatnak, de annak a tevékenysége messze esik a vendéglátástól. Ráadásul a komplexumot kifejezetten vendéglátásra tervezték, más funkciót nagyon költséges lenne ott megvalósítani.


Forrás: Zsiga Ferenc

Érdekes módon a vécé hiánya miatt az utazóközönség részéről szerkesztőségünkhöz eddig nem érkeztek negatív, elmarasztaló vélemények, hangok. Ezek szerint mindenki elvégzi a dolgát valahol. Azt persze nem tudjuk, hogy az éjszakai órákban ugyan hol, hiszen a szemben lévő cukrászda, büfé ilyenkor zárva van.

A problémával kapcsolatban megkerestük a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, a válasz megérkezése után visszatérünk a témára.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei