2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Solton bezárt a legendás Aranykulcs Étterem – A központi buszmegálló utasai a környéken keresnek vécét

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 24., 14:30

Az 1974-es átadása óta eltelt évtizedeket tekintve milliókat emlékeztet régmúlt és közeli időkre a Solt centrumában, a központi buszmegállónál lévő Aranykulcs Étterem és Presszó. A legendás, számtalan bulinak, lakodalomnak is helyet adó vendéglátóhely bejárata immár közel három hónapja zárva van. A soltiakat és a nagy átmenő forgalom miatt rengeteg utast szolgáló vendéglátóhely bezárása egyfelől érvágás a városnak, másfelől az utasoknak, akik a megállóba érve rendszeresen hallják a sofőr figyelemfelhívó mondatát: 10 perc pihenő időre megállunk, utána folytatjuk utunkat. Az átszálló utasok miatt is fontos busz közlekedési csomópont az Aranykulcs bezárása következtében gyorsan elérhető illemhely nélkül maradt.

Még szerencse, hogy nyitva tartási időben az Aranykulccsal szemben lévő cukrászda, büfé illemhelyei továbbra is rendelkezésre állnak, ugyanott harapnivaló, sütemények, hideg és meleg italok is vásárolhatók.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ezeknek a vendéglátóhelyeknek a megközelítése azonban nem egyszerű, mert a két egymással szemben lévő busz öböl jelentősen szélesíti az utat. Ráadásul a szemben lévő oldalon is rendre buszok várakoznak, vagy éppen érkeznek, indulnak.

A Főváros, Kecskemét és a Dunántúl irányából érkező utasok többsége viszont nem veszi a fáradságot, hogy a kicsit távolabb, a művelődési ház sarkánál lévő zebrához gyalogoljon. Inkább átvág a forgalmas 51-esen, ezzel nem kis kockázatot vállalva. A szükség persze nagy úr! Mindenki tapasztalta már, hogy szorult helyzetében az ember a legrövidebb utat választja.

Ám lehet, hogy a bioritmusa szorongatta utas hiába verekedte át magát a túloldalra, ugyanis

A VENDÉGLÁTÓHELYEK VENDÉGEINEK FENNTARTOTT WC, MOSDÓ MÉRETEINÉL FOGVA NEM VETEKSZIK A BEZÁRT ARANYKULCS KÉT NAGY, IGAZ, FIZETÉS ELLENÉBEN HASZNÁLHATÓ ILLEMHELYÉVEL ÉS MOSDÓJÁVAL.

Mint megtudtuk, korábban a Solt-Harta ÁFÉSZ tulajdonában lévő, kétszintes Aranykulcs vendéglő bérlője felmondta a szerződést és ezt a tevékenységét áthelyezte a dunaföldvári híd előtt lévő, szépen felújított Bableves csárdába. Újabb bérlője viszont nincs az épületnek.

A felújításra szoruló, a városkép szempontjából fontos komplexumot a hírek szerint 140 millió forint plusz áfa összegért árulják az ÁFÉSZ jogutódjának tulajdonosai.

Közülük Ifj. Kovács Jánost kerestük telefonon, visszahívást kérve üzenetet hagytunk. A fiatalember hamarosan jelentkezett, és mind elmondta: a Solt-Harta ÁFÉSZ-nek, melynek édesapja, az elhunyt Kovács János volt az elnöke, a Solt-Harta Coop Zrt. a jogutódja. A társaságnak három fő részvényese van, ő, az öccse és édesanyja.

Ifj. Kovács János emlékeztetett, hogy az 1974-ben épült, az akkori követelmények legmagasabb szintjén kivitelezett éttermet, nagy konyhát, utasellátó büfét és emeleti rendezvénytermet is magában foglaló komplexum sokáig Bács-Kiskun és Pest megye egyik legszínvonalasabb ilyen jellegű vendéglátóhelye volt. Az Aranykulcsban már csak elhelyezkedése miatt is, akár ezer vendég megfordult naponta.

A részvényes azt is megosztotta velünk: miután a bérlő felmondta a szerződést, felértékeltették az ingatlant.

ENNEK ALAPJÁN AZ ALKUKÉPES ELADÁSI ÁR 140 MILLIÓ FORINT PLUSZ ÁFA.

Egyetemi közgazdász végzettséggel rendelkezik, így a család szakmai szempontokat is mérlegelve meghányta vetette a dolgot. Végül arra jutottak, hogy a volt Aranykulcsot értékesítik, a további bérbeadás már nem jön számításba - mondta.

Hozzátette, természetesen a vécéhasználat problémájáról és arról is tudnak, hogy ez különösen a késő éjszaka, kora reggel érkező utasoknak jelent problémát, ugyanis akkor már, illetve még, az Aranykulccsal szemben lévő Krémfagylaltozó, cukrászda és a büfé zárva van.

ÍGY A SOLTRA ILYENKOR ÉRKEZŐ, VAGY ÁTSZÁLLÓ UTASOK ILLEMHELY NÉLKÜL MARADNAK.

Ezt a helyzetet azonban nem tudják kezelni, mert az épület ezen részei nem leválaszthatók.

Mint megtudtuk, az épületet informálisan vételre felajánlották az önkormányzatnak, de annak a tevékenysége messze esik a vendéglátástól. Ráadásul a komplexumot kifejezetten vendéglátásra tervezték, más funkciót nagyon költséges lenne ott megvalósítani.


Forrás: Zsiga Ferenc

Érdekes módon a vécé hiánya miatt az utazóközönség részéről szerkesztőségünkhöz eddig nem érkeztek negatív, elmarasztaló vélemények, hangok. Ezek szerint mindenki elvégzi a dolgát valahol. Azt persze nem tudjuk, hogy az éjszakai órákban ugyan hol, hiszen a szemben lévő cukrászda, büfé ilyenkor zárva van.

A problémával kapcsolatban megkerestük a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, a válasz megérkezése után visszatérünk a témára.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>
2024. 04. 04., 19:16
Javasoljon olyan helyszíneket, ahol a rendőrség 24 órás sebességellenőrzést tartson 2024. április 19-én. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK