2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központtal, többfunkciós parkkal gazdagodott Solt

Városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központtal, többfunkciós parkkal gazdagodott Solt
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 08., 07:38

Jelentős mérföldkőhöz érkezett december 7-én, kedden Solt város központjának megújítása, a zöldváros program. Ünnepélyesen is átadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat félmilliárdos TOP pályázati forrásából megvalósított, városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központot, valamint a Sákor-csatorna melletti rekreációs célú beruházást. A két nagy fejlesztési terület mellett egyéb, kisebb volumenű kiegészítő beruházások, például egy fásított köztér, valamint a kereskedelmi épület melletti 40 parkolóhely kialakítása is megvalósult. A nemzetiszínű avatószalag átvágását megelőzően Németh István polgármester, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Németh István a vendégek, köztük Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetőjének köszöntése után elmondta:

Jó két évvel ezelőtt hangzott el először, hogy mi, Soltiak egy élhetőbb, szerethetőbb és vonzóbb várost szeretnénk létrehozni. Azt gondolom, hogy a most átadott beruházás is egy mérföldkő, hogy ezt elmondhassuk magunkról. A szolgáltató házban négy üzlet, az emeleten négy iroda kerül kialakításra, hozzá több mint 40 parkolóhely tartozik. Egy zöldvároshoz méltóan több száz cserje, fa került elültetésre. Megújult a Sákor-csartornánk, a híd egyik oldalán egy a 21. századnak megfelelő játszótér, a mások oldalán szabadtéri fitnesz eszközökkel felszereltfutópálya, sétaút és tanösvény létesült. A többfunkciós park méltó helyszínéül szolgál a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének és várhatóan növeli a lakosság környezettudatosságát is. Két sáros utcánk díszburkolatot kapott, tehát nagyot léptünk előre a város szépítése terén. A megvalósulásért köszönetet kell mondanunk a Magyar Államnak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, hogy 500 millió forinttal támogatta beruházásunkat. Köszönöm Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak és Rideg László elnök úrnak, hogy mindenben segítettek és támogattak bennünket. A tervezőt, a kivitelezőt, a projektmenedzsert szintén köszönet illeti, mint ahogy a városlakókat is, hogy az építkezéssel járó kellemetlenségeket elviselték, és építő kritikával segítették munkánkat. Bejelenthetem, hogy nem szeretnénk leállni, teli vagyunk tervekkel, ötletekkel, és ha megkapjuk ugyanezt a segítséget, amit eddig kaptunk, egy még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb kisvárosunk lesz, amit úgy hívnak, Solt”– zárta beszédét a polgármester.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke projektátadó beszédében emlékeztetett:

Polgármester úr visszatekintett az elmúlt két évre, de ez a projekt sokkal korábban indult. Az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseket hét évvel ezelőtt a megyei önkormányzatra bízták. Azt a 63 milliárd forintot is, amit a megye határain belül lehetett hasznosítani. Akkor a közgyűlés ügy döntött, hogy ebből a forrásból a megye valamennyi települése részesüljön. A kezdetekkor Font Sándor képviselő úr feladata volt, hogy kormánybiztosként segítse ezeknek a pénzeknek a fölhasználását. A tervezés területén végzett munkájáért külön köszöntöm a jelen lévő Mess Gabriellát és munkatársait, akik óriási szakmai segítséget nyújtottak ennek, és a megye valamennyi projektjének a megvalósulásához. Ez egy hatalmas szakmai feladat volt. A megyei önkormányzat a megye mind a 119 településének felkínálta ezt a segítséget, amelyet Solt is igénybe vett. Gondoljunk bele, hogy nagyon sok kicsi falunk van, ahol szakember hiányában mindenestül rászorultak erre a segítségre. Éppen a tegnapi napon érkezett egy köszönő levél az irányító hatóságtól, hogy mintaszerűen fejeztük be az eddigi projekteknek a zárását. Több mint 600 ehhez hasonló projekt létesült a megyében, és még fog, mert a következő évben további száznál több projekt vár arra, hogy megvalósuljon. A most hétvégén megjelent új projektek pályázati felhívásai előtt már egyeztettünk Németh István polgármester úrral, hogy mire van szüksége a következő időszakban Solt városnak. Ezeket fogjuk megépíteni a januártól beadható pályázatok keretében”– mondta Rideg László.

Hozzátette:

El kell, hogy mondjam, Solton megvalósult a bölcsődei fejlesztés, Akasztó irányába folytatódik a kerékpárút építés, és remélem, tavaszra összeér a kerékpárút-hálózat, amelynek Solt lesz a legnagyobb nyertese. A megye közepén levő, ma már összefüggő kerékpárút - hálózat becsatakozik a Duna menti Euro Velo6-os hálózatba, és akinek kedve lesz, a megye közepétől akár a Duna forrásáig tekerhet. Köszönöm szépen az együtt gondolkodást, és azt ígérhetem, ezt fogjuk folytatni jövőre is!"– zárta beszédét a megyei közgyűlés elnöke.

Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

Aki ismeri ennek a projektek az indítását, az tudja, hogy elég komoly belső viták voltak, hogy ezt a zöldváros projektet milyen elemekkel lehet megvalósítani, és az hogyan hasznosulna legjobban Solt város lakói, vállalkozói, szolgáltatói számára. Melyek azok az elemek, amelyek az itt élők hétköznapi életét teszik könnyebbé, illetve kikapcsolódási lehetőséget adnak. Nem kétséges, hogy Solt város arculatformálása történt meg ezzel a projekttel, a sportcsarnok közeli átadásával és a kerékpárút építéssel, amelynek a legutolsó 5 kilométeres szakasza is a megvalósítás stádiumába lépett, miután a Kiskunsági Nemzeti Park is megadta az engedélyt.”– mondta a képviselő, hozzátéve:

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács arról döntött, hogy a Solt - Dunaföldvár hídtól déli irányba, a Szekszárdi hídig a Duna mindkét oldalán kerékpárút épül a töltés koronán, de a kerékpárosok a Kalocsa-Paks között épülő Duna-hídon is át tudnak majd menni, egy kisebb túrát megtéve.”

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A képviselő a továbbiakban az országos úthálózat fejlesztés Soltot érintő, várhatóan kedvező hatásairól beszélt. Megemlítette: a gazdaság fejlődése megkívánja, hogy Solton egy ipari park épüljön. Ez azért izgalmas kérdés, mert a Budapestet körül ölelő M0-ástól 60 kilométerre egy új körgyűrű fog épülni, ami Komárom - Székesfehérvár-Dunaújváros – Kecskemét-Szolnok és Eger útvonalon fűzi fel Magyarország összes sugár irányú autópályáját. Ez olyan közel lesz Solthoz - a dunaújvárosi híd 8-10 kilométer -, hogy a vállalkozások azt fogják nézni, erre az új körgyűrűre melyik ponton, például Solthoz közel tudnak a leggyorsabban rácsatlakozni. Le kell porolni azt az aktát is, ami a Solt elkerülő út terveit tartalmazza, hogy az immár az állam tulajdonában lévő nyomvonal lehessen majd elérni az autópályát.


Az esemény záróakkordjaként Font Sándor, Rideg László és Németh István átvágta az avatószalagot, majd ez esemény emlékére egy-egy kőrisfát ültetettek az újonnan létesített parkban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK