2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központtal, többfunkciós parkkal gazdagodott Solt

Városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központtal, többfunkciós parkkal gazdagodott Solt
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 08., 07:38

Jelentős mérföldkőhöz érkezett december 7-én, kedden Solt város központjának megújítása, a zöldváros program. Ünnepélyesen is átadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat félmilliárdos TOP pályázati forrásából megvalósított, városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központot, valamint a Sákor-csatorna melletti rekreációs célú beruházást. A két nagy fejlesztési terület mellett egyéb, kisebb volumenű kiegészítő beruházások, például egy fásított köztér, valamint a kereskedelmi épület melletti 40 parkolóhely kialakítása is megvalósult. A nemzetiszínű avatószalag átvágását megelőzően Németh István polgármester, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Németh István a vendégek, köztük Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetőjének köszöntése után elmondta:

Jó két évvel ezelőtt hangzott el először, hogy mi, Soltiak egy élhetőbb, szerethetőbb és vonzóbb várost szeretnénk létrehozni. Azt gondolom, hogy a most átadott beruházás is egy mérföldkő, hogy ezt elmondhassuk magunkról. A szolgáltató házban négy üzlet, az emeleten négy iroda kerül kialakításra, hozzá több mint 40 parkolóhely tartozik. Egy zöldvároshoz méltóan több száz cserje, fa került elültetésre. Megújult a Sákor-csartornánk, a híd egyik oldalán egy a 21. századnak megfelelő játszótér, a mások oldalán szabadtéri fitnesz eszközökkel felszereltfutópálya, sétaút és tanösvény létesült. A többfunkciós park méltó helyszínéül szolgál a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének és várhatóan növeli a lakosság környezettudatosságát is. Két sáros utcánk díszburkolatot kapott, tehát nagyot léptünk előre a város szépítése terén. A megvalósulásért köszönetet kell mondanunk a Magyar Államnak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, hogy 500 millió forinttal támogatta beruházásunkat. Köszönöm Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak és Rideg László elnök úrnak, hogy mindenben segítettek és támogattak bennünket. A tervezőt, a kivitelezőt, a projektmenedzsert szintén köszönet illeti, mint ahogy a városlakókat is, hogy az építkezéssel járó kellemetlenségeket elviselték, és építő kritikával segítették munkánkat. Bejelenthetem, hogy nem szeretnénk leállni, teli vagyunk tervekkel, ötletekkel, és ha megkapjuk ugyanezt a segítséget, amit eddig kaptunk, egy még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb kisvárosunk lesz, amit úgy hívnak, Solt”– zárta beszédét a polgármester.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke projektátadó beszédében emlékeztetett:

Polgármester úr visszatekintett az elmúlt két évre, de ez a projekt sokkal korábban indult. Az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseket hét évvel ezelőtt a megyei önkormányzatra bízták. Azt a 63 milliárd forintot is, amit a megye határain belül lehetett hasznosítani. Akkor a közgyűlés ügy döntött, hogy ebből a forrásból a megye valamennyi települése részesüljön. A kezdetekkor Font Sándor képviselő úr feladata volt, hogy kormánybiztosként segítse ezeknek a pénzeknek a fölhasználását. A tervezés területén végzett munkájáért külön köszöntöm a jelen lévő Mess Gabriellát és munkatársait, akik óriási szakmai segítséget nyújtottak ennek, és a megye valamennyi projektjének a megvalósulásához. Ez egy hatalmas szakmai feladat volt. A megyei önkormányzat a megye mind a 119 településének felkínálta ezt a segítséget, amelyet Solt is igénybe vett. Gondoljunk bele, hogy nagyon sok kicsi falunk van, ahol szakember hiányában mindenestül rászorultak erre a segítségre. Éppen a tegnapi napon érkezett egy köszönő levél az irányító hatóságtól, hogy mintaszerűen fejeztük be az eddigi projekteknek a zárását. Több mint 600 ehhez hasonló projekt létesült a megyében, és még fog, mert a következő évben további száznál több projekt vár arra, hogy megvalósuljon. A most hétvégén megjelent új projektek pályázati felhívásai előtt már egyeztettünk Németh István polgármester úrral, hogy mire van szüksége a következő időszakban Solt városnak. Ezeket fogjuk megépíteni a januártól beadható pályázatok keretében”– mondta Rideg László.

Hozzátette:

El kell, hogy mondjam, Solton megvalósult a bölcsődei fejlesztés, Akasztó irányába folytatódik a kerékpárút építés, és remélem, tavaszra összeér a kerékpárút-hálózat, amelynek Solt lesz a legnagyobb nyertese. A megye közepén levő, ma már összefüggő kerékpárút - hálózat becsatakozik a Duna menti Euro Velo6-os hálózatba, és akinek kedve lesz, a megye közepétől akár a Duna forrásáig tekerhet. Köszönöm szépen az együtt gondolkodást, és azt ígérhetem, ezt fogjuk folytatni jövőre is!"– zárta beszédét a megyei közgyűlés elnöke.

Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

Aki ismeri ennek a projektek az indítását, az tudja, hogy elég komoly belső viták voltak, hogy ezt a zöldváros projektet milyen elemekkel lehet megvalósítani, és az hogyan hasznosulna legjobban Solt város lakói, vállalkozói, szolgáltatói számára. Melyek azok az elemek, amelyek az itt élők hétköznapi életét teszik könnyebbé, illetve kikapcsolódási lehetőséget adnak. Nem kétséges, hogy Solt város arculatformálása történt meg ezzel a projekttel, a sportcsarnok közeli átadásával és a kerékpárút építéssel, amelynek a legutolsó 5 kilométeres szakasza is a megvalósítás stádiumába lépett, miután a Kiskunsági Nemzeti Park is megadta az engedélyt.”– mondta a képviselő, hozzátéve:

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács arról döntött, hogy a Solt - Dunaföldvár hídtól déli irányba, a Szekszárdi hídig a Duna mindkét oldalán kerékpárút épül a töltés koronán, de a kerékpárosok a Kalocsa-Paks között épülő Duna-hídon is át tudnak majd menni, egy kisebb túrát megtéve.”

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A képviselő a továbbiakban az országos úthálózat fejlesztés Soltot érintő, várhatóan kedvező hatásairól beszélt. Megemlítette: a gazdaság fejlődése megkívánja, hogy Solton egy ipari park épüljön. Ez azért izgalmas kérdés, mert a Budapestet körül ölelő M0-ástól 60 kilométerre egy új körgyűrű fog épülni, ami Komárom - Székesfehérvár-Dunaújváros – Kecskemét-Szolnok és Eger útvonalon fűzi fel Magyarország összes sugár irányú autópályáját. Ez olyan közel lesz Solthoz - a dunaújvárosi híd 8-10 kilométer -, hogy a vállalkozások azt fogják nézni, erre az új körgyűrűre melyik ponton, például Solthoz közel tudnak a leggyorsabban rácsatlakozni. Le kell porolni azt az aktát is, ami a Solt elkerülő út terveit tartalmazza, hogy az immár az állam tulajdonában lévő nyomvonal lehessen majd elérni az autópályát.


Az esemény záróakkordjaként Font Sándor, Rideg László és Németh István átvágta az avatószalagot, majd ez esemény emlékére egy-egy kőrisfát ültetettek az újonnan létesített parkban.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK