2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A megújult újteleki vegyesboltba látogatott Gyopáros Alpár kormánybiztos

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 19., 09:15

A Magyar Falu Program kisbolt-felújítási pályázati forrásából kívül-belül megújult újteleki vegyesboltba látogatott február 15-én, csütörtökön Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A helyszínen Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője, Dusnoki Csaba, Dunapataj nagyközség polgármestere, valamint Horváth Sándor és felesége, Horváthné Bolvári Noémi, az üzletet működtető helyi vállalkozó és felesége fogadta. A házaspár családi vállalkozás keretében üzemelteti a zöldség és gyümölcs részleggel már korábban rendelkező, újabban gyógyszertári szolgáltatással bővített boltot.

Horváth Sándor és felesége az eseményen emlékeztetett arra, hogy közel 6 millió forint önerő mellett, a Magyar Falu Program kisbolt-felújítási pályázatán nyert 21 millió forintból 2022.március 1-én kezdődött az üzlet külső-belső felújítása. A fejlesztést az elmúlt év június 30-ig teljes-körűen befejezték, így azóta modern körülmények között, szélesebb árukínálattal fogadják a vevőket. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Horváth Sándor köszönetét fejezte ki Kákonyi Károlyné Margitnak, az Agroszolg-Trade tulajdonos vezetőjének, amiért amellett, hogy a bezárástól mentette meg a település egyetlen boltját, évtizedes korrekt munkakapcsolatuk alapján bízott abban, hogy családi vállalkozásként felvirágoztatják az üzletet. A vállalkozó emlékeztetett: a községében a legtöbb iparűzési adót befizető kalocsai székhelyű, Újteleken telephellyel rendelkező Agroszolg– Trade Kft. a COOP üzletlánctól vásárolta meg a boltot, így nyújtva segítő kezet annak fennmaradásához. Horváth Sándor elismerését fejezte ki Dusnoki Csabának, Dunapataj Nagyközség polgármesterének és a dunapataji gyógyszertár tulajdonosának, amiért partnerek voltak abban, hogy a legalapvetőbb gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő, de ma már bevett készítmények is elérhetőek legyenek az újteleki boltban. Főleg az idősebb korosztályoknak nagy segítség ez a szolgáltatás, mert nem kell Kalocsára vagy Dunapatajra utazni, hogy ezeket beszerezzék, ugyanakkor a patikával kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően konzultációra is lehetőség van. 

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Horváthné Bolvári Noémi annak a véleményének adott hangot: az élet a zöldség-gyümölcs részleg létjogosultságát is igazolta, ugyanis az idősebbek legtöbbje hiába él faluhelyen, életkora, egészségi állapota miatt már a saját zöldség-gyümölcs szükségletét sem tudja megtermelni, és a hagyományos zöldségek mellett természetesen a déligyümölcsökre is igény van.

Font Sándor kifejtette:

A mai boltbejárás is azt bizonyítja, hogy választókörzet egyik legkisebb településén, a 364 főt számláló Újteleken is működik a vállalkozási kedv, amelyhez a Kormány a Magyar Falu Programmal és a családtámogatás számos más területén kínál további lehetőséget, törekedve ezeknek a községeknek a megtartóerejére, az itt élők komfortérzetének növelésére.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Gyopáros Alpár az üzlet bejárását, majd az üzemeltettetőkkel folytatott beszélgetést követően elmondta:

A Magyar Falu Programban 2021-ben meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatnak köszönhetően Magyarországon mintegy 1400 településen sikerült megmenteni a kisboltokat. Apályázók között száz olyan kistelepülés is volt, ahol a korábbi években már nem is működött az üzlet, de a kisbolt-felújítási pályázati forrásból sikerült újranyitni, és fellendíteni a helyi kiskereskedéseket.”

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Gyopáros Alpár beszámolt arról is, hogy Bács-Kiskun vármegyében mintegy nyolcvan településen éltek a lehetőséggel, és összesen 2 milliárd forint-értékben pályáztak a kistelepülések boltjainak megmentésére.

Kiemelte, a pályázat lehetőséget teremtett azoknak az ingatlanoknak a felújítására vagy megvásárlására, amelyekben a kisbolt működött. A forrásból az igénylők költhettek továbbá eszközbeszerzésre, így az üzlet teljes berendezését is megújíthatták, de az elnyert összeg egy részét, mint ahogy azt Újteleken is, bértámogatás formájában is felhasználhatták.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Magyar Falu Program keretében minden magyarországi kistelepülésen működő kisbolt számára nyitottak egy átmeneti támogatási kasszát, amelynek keretében 2800 kiskereskedésnek összesen 8 milliárd forint-értékben segítettek rezsiszámláik kifizetésében.

Simon Sándor Róbertné, Újtelek polgármestere hírportálunknak nyilatkozva elmondta:

Örömteli minden fejlesztés egy kistelepülés életében, nagy segítség volt eddig is az önkormányzatunknak a Magyar Falu Program. Több sikeres pályázatunk volt már, az elnyert támogatások révén például temetőfelújítást végeztünk, a közösségi házat is felújítottuk, a Damjanich utcában új út készült és a megújult bolthoz közeli játszóteret is bővítettük.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK