2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Adósságba fulladt a Menza Kft. – Hol volt a felügyelőbizottság?

Illés György Cinó  |  2017. 09. 05., 13:52

Tegnap megírtuk, hogy az önkormányzat döntése értelmében lehúzza a rolót a Menza Kft. A rendes működése során is jelentős önkormányzati támogatást fölhasználó társaság már (vagy még) 82 milliós adósságállományt tol maga előtt. Mit szólt, vagy miért hallgatott a felügyelőbizottság? Kati László FB elnök Filvig Géza kérdésére válaszolt.

A legutóbbi testületi ülésen, szerda délután döntött a kalocsai képviselő-testület arról, hogy már nem finanszírozza tovább a Menza Kft. veszteségeit, hanem megszünteti azt. A cég pénzeszközzel nem fedezett adóssága félévkor 41 milliós volt, az összes rövid lejáratú adósságállomány 82 millió forint. Mikor és hogyan jutottunk idáig? Hol volt mindeközben a felügyelőbizottság? És mit csinált? Nem kellett volna riadóztatni? A város cégeinek felügyelőbizottsági beszámolóiról szóló napirend kapcsán dr. Filvig Géza képviselő kérdezte Kati Lászlót, a Menza Kft. felügyelőbizottsági elnökét. A válaszból az is kiderült, hogy miért vállal oly kevés szerepet Kati László a testületi üléseken..

Emlékezetes: szerdai döntésével az önkormányzati testület kirántotta a szőnyeget a kissé nagy lábon élő Menza Kft. alól, azzal, hogy megtagadta a törvény által előírt tőkepótlás befizetését, de ezt már megírtuk tegnap.

Újra felélte tőkéjét, és jelentős adósságot halmozott fel a Menza Kft. Ezúttal viszont nem nyúl a hóna alá a tulajdonos kalocsai önkormányzat. A cég – és adósságainak – további sorsáról a törvény szerint 60 napon belül kell rendelkeznie a tulajdonosnak.
bővebben ...

Hol volt az FB?

Egy napirenddel később, amikor a város gazdasági társaságai felügyelőbizottságainak beszámolóiról tárgyalt a testület, e kérdéssel fordult a Menza Kft. felügyelőbizottságának elnökéhez, Kati László képviselőhöz Filvig Géza:

Amikor vizsgálatot végzett a bizottság a Menza Kft.-nél, akkor nem látták, illetve nem gondolta, hogy az önkormányzat felé jelezni kellene, hogy a Menza Kft. milyen úton halad, hogy ezek a több tízmilliós tartozások ne mélyedjenek, ne nőjön az összeg, és a tartozását ne halmozza tovább?


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kati László válaszában elmondta:

Folyamatos tájékoztatást kértünk az ügyvezető igazgatótól. Minden egyes felügyelőbizottsági ülésen is megkérdeztük. Az egyik fő szempont az volt, hogy hogy’ áll a cég, hogy állnak a beszállítói tartozások. Tehát, láttuk folyamatosan, de úgy láttuk, én úgy vettem észre, hogy stagnál. Tehát, hogy nem növekszik, hanem marad mindig ugyanaz a beszállítói tartozás. Nem csökken, nem nő, hanem így stagnál ezen a millió forinton, ami nem tudom pontosan most így fejből, hogy a rövidlejáratú… Most nem tudom a számokat most így, hirtelen fejből... 82 millió.Mondta Kati László felügyelőbizottsági elnök, majd hozzátette:


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vizsgáltuk, hát próbáltuk. Én … ööö … arra az … eee (köhög), beszéltük a polgármester úrral is, hogy mik a lehetőségek, és arra az elhatározásra jutottunk, ahogy’ most alakulnak a dolgok.Ehhez Bálint József azt fűzte hozzá, hogy ezeket a kérdéseket korábban, a 2013-16-os időszakban is vizsgálni kellett volna.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-09-07 21:14:14
De gáz! Szerintem ez a szerencsétlen pék még azt sem tudja, hogy teljes vagyonával felel mint FEB elnök.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés