2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Adósságba fulladt a Menza Kft. – Hol volt a felügyelőbizottság?

Illés György Cinó  |  2017. 09. 05., 13:52

Tegnap megírtuk, hogy az önkormányzat döntése értelmében lehúzza a rolót a Menza Kft. A rendes működése során is jelentős önkormányzati támogatást fölhasználó társaság már (vagy még) 82 milliós adósságállományt tol maga előtt. Mit szólt, vagy miért hallgatott a felügyelőbizottság? Kati László FB elnök Filvig Géza kérdésére válaszolt.

A legutóbbi testületi ülésen, szerda délután döntött a kalocsai képviselő-testület arról, hogy már nem finanszírozza tovább a Menza Kft. veszteségeit, hanem megszünteti azt. A cég pénzeszközzel nem fedezett adóssága félévkor 41 milliós volt, az összes rövid lejáratú adósságállomány 82 millió forint. Mikor és hogyan jutottunk idáig? Hol volt mindeközben a felügyelőbizottság? És mit csinált? Nem kellett volna riadóztatni? A város cégeinek felügyelőbizottsági beszámolóiról szóló napirend kapcsán dr. Filvig Géza képviselő kérdezte Kati Lászlót, a Menza Kft. felügyelőbizottsági elnökét. A válaszból az is kiderült, hogy miért vállal oly kevés szerepet Kati László a testületi üléseken..

Emlékezetes: szerdai döntésével az önkormányzati testület kirántotta a szőnyeget a kissé nagy lábon élő Menza Kft. alól, azzal, hogy megtagadta a törvény által előírt tőkepótlás befizetését, de ezt már megírtuk tegnap.

Újra felélte tőkéjét, és jelentős adósságot halmozott fel a Menza Kft. Ezúttal viszont nem nyúl a hóna alá a tulajdonos kalocsai önkormányzat. A cég – és adósságainak – további sorsáról a törvény szerint 60 napon belül kell rendelkeznie a tulajdonosnak.
bővebben ...

Hol volt az FB?

Egy napirenddel később, amikor a város gazdasági társaságai felügyelőbizottságainak beszámolóiról tárgyalt a testület, e kérdéssel fordult a Menza Kft. felügyelőbizottságának elnökéhez, Kati László képviselőhöz Filvig Géza:

Amikor vizsgálatot végzett a bizottság a Menza Kft.-nél, akkor nem látták, illetve nem gondolta, hogy az önkormányzat felé jelezni kellene, hogy a Menza Kft. milyen úton halad, hogy ezek a több tízmilliós tartozások ne mélyedjenek, ne nőjön az összeg, és a tartozását ne halmozza tovább?


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kati László válaszában elmondta:

Folyamatos tájékoztatást kértünk az ügyvezető igazgatótól. Minden egyes felügyelőbizottsági ülésen is megkérdeztük. Az egyik fő szempont az volt, hogy hogy’ áll a cég, hogy állnak a beszállítói tartozások. Tehát, láttuk folyamatosan, de úgy láttuk, én úgy vettem észre, hogy stagnál. Tehát, hogy nem növekszik, hanem marad mindig ugyanaz a beszállítói tartozás. Nem csökken, nem nő, hanem így stagnál ezen a millió forinton, ami nem tudom pontosan most így fejből, hogy a rövidlejáratú… Most nem tudom a számokat most így, hirtelen fejből... 82 millió.Mondta Kati László felügyelőbizottsági elnök, majd hozzátette:


Forrás: Illés György / KALOhírek

Vizsgáltuk, hát próbáltuk. Én … ööö … arra az … eee (köhög), beszéltük a polgármester úrral is, hogy mik a lehetőségek, és arra az elhatározásra jutottunk, ahogy’ most alakulnak a dolgok.Ehhez Bálint József azt fűzte hozzá, hogy ezeket a kérdéseket korábban, a 2013-16-os időszakban is vizsgálni kellett volna.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-09-07 21:14:14
De gáz! Szerintem ez a szerencsétlen pék még azt sem tudja, hogy teljes vagyonával felel mint FEB elnök.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK