2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Futhatnak a pénzük után a Menza beszállítói? – Bálint József szerint nincs pénz a 66 milliós tartozás rendezésére

Illés György Cinó  |  2017. 10. 24., 09:19

Nem szavazta meg a testület a Menza Kft. végelszámolásának elindítását célzó javaslatot a csütörtök délutáni ülésén a kalocsai önkormányzati testület. A javaslat mellett 6 szavazat érkezett, ellene 5, és volt egy távol lévő képviselő: Szabó Balázsnak az ülés alatt, még a szavazást megelőzően kellett halaszthatatlan okból távoznia. A javaslatot azonban minősített többséggel kellett volna megszavazni, így ez nem volt elegendő. A kérdés vitája során dr. Bálint József polgármester kijelentette: nincs a városnak pénze a cég adósságainak rendezésére.

A vita során dr. Angeli Gabriella hozta elő újra a jogi bizottság álláspontjának ismertetése kapcsán a beszállítói tartozások rendezésének kérdését.

Emlékezetes, amikor a testület másfél hónapja a feltőkésítőstől való tartózkodás mellett döntött, ezzel megpecsételve a Kft. sorsát, szintén Angeli Gabriella kérdezte meg, hogy milyen úton-módon fogják rendezni a beszállítók felé fönnálló adósságállományt.

Erre akkor a polgármester azt felelte:

Ez a következő operatív döntés előtt mindenféleképpen sorra kerül. Egy részét már sorra vettük, kielemeztük, rendelkezünk adatokkal, komplett javaslatokkal fogunk jönni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ugyanazon az ülésen dr. Filvig Géza képviselő úgy fogalmazott:


Ezeket a tartozásokat ki kell fizetnie tulajdonosként a városnak, mert erkölcsileg és üzletileg sem teheti meg Kalocsa Város Önkormányzata, hogy egy cégének a tartozásaiért nem áll helyt. A képviselő e kijelentésével akkor nem szállt vitába a polgármester sem.
Most azonban Angeli és a jogi bizottság fölvetésére – amely szerint jobb lett volna, ha e döntést megelőzően a törvényes határidőből hátralévő tíz napban kielemezték volna a cég pillanatnyi tőkehelyzetét, tartozásállományát, hogy javaslatok készülhessenek a megteendő lépésekre, föltehetően köztük a cég adósságainak rendezési módjára – dr. Bálint József meglepő egyszerűséggel ismertette a „komplett javaslatot”:

Kielemeztük ezeket a dolgokat, pénzügyi elemzéshez is kértünk adatokat, és nincsen más út. Vagy valaki bedönti, de arra nem várhatunk, hogy bedönti, és felszámolást kezdeményez mindjárt. A polgármester kifejtette, hogy csődeljárást kezdeményezni nem lehetett, mert a cég alkalmatlan volt rá.


Forrás: Illés György / KALOhírek


KÉT LEHETŐSÉG MARADT: A VÉGELSZÁMOLÁS, VAGY A FELSZÁMOLÁS – ITT AZ ELŐBBIRE SZÜLETETT JAVASLAT,

de amint a polgármester rámutatott: az látható már, hogy arra nem lesz elég a vagyon, ezért

AUTOMATIKUSAN ÁT FOG FORDULNI FELSZÁMOLÁSSÁ.

Bálint József ez után hozzátette:

Ha az önkormányzatnak lesz 66 millió forintja, és bevállalja, hogy önként és dalolva kifizeti ezt a pénzt a beszállítóknak, ám tegye. 
Jelen pillanatban nincsen pénz. A másik meg: semmilyen kötelezettségünk nincsen rá
– jelentette ki a polgármester.

Amennyiben a testületi többség erre az álláspontra helyezkedik a várhatóan közelgő döntések során, akkor a Menza Kft. beszállítói, köztük számos kalocsai vállalkozás jelentős veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni.

A kérdésről szóló döntés törvényes határideje október 31., ám a polgármester kijelentette, hogy nem hozza vissza a javaslatot, mint mondta,

semmi gond, akkor lépjünk a törvénytelenség útjára! Az izgalmas hozzászólások tarkította vita részleteivel később jelentkezünk!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Joco
2017-10-24 12:36:15
Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és a Kft.-je rosszul gazdálkodott! Hol vannak a felügyelőbizottsági tagok és miért nem jelezték ezt? Vegék el az ő vagyonukat ne az enyém!
MrSmith
2017-12-15 15:33:52
amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK