2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A háborús hős és az angyalok – Magyar szentek az új üvegablakokon

Illés György Cinó  |  2015. 11. 24., 14:11

Krisztus király ünnepe alkalmából a kiskőrösi katolikus templomban az ahhoz számos szállal kötődő Leányfalusi Vilmos orgonaművész és az általa vezetett Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar zenei szolgálatával tartottak szentmisét vasárnap 17 órai kezdettel, amelyen fölavatták a templom két új ólomablakát. A szentmisén „jelen volt” a közel nyolcvanéves orgonaművész édesanyja, valamint 1942-ben hősi halált halt édesapja is. A közönség sorában is ülhettek angyalok.

A Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar
Forrás: Illés György / KALOhírek

A szentmise keretében fölszentelték a karzat mellett kétoldalt található korábbi dróthálós üvegablakok helyére került, szép, festett üvegbetétes ólomablakokat. A két új ablak magyar szenteket ábrázol, nevezetesen Szent Istvánt és Szent Erzsébetet. A korábbi, kompromisszumos szükségmegoldásként született, kevésbé esztétikus ablakok helyére a többi ablakhoz hasonló kivitelben készült el a két ólom-üveg műalkotás, amelyek beszerzését a hívek adományai tették lehetővé.

A két új ablak Szent István és Szent Erzsébet képével
Forrás: Illés György / KALOhírek

Hazatérő vendég

A szentmisén zenei szolgálatával közreműködött Leányfalusi Vilmos, a kalocsai Főszékesegyház karnagya, akit a kiskőrösi katolikus közösség egykori tagjaként is nagy szeretettel fogadtak az ünnepi alkalomra összegyűlt hívek. Az orgonaművész ugyanis számos szállal kötődik ehhez a templomhoz és gyülekezetéhez is. Életének egyik meghatározó helyszíne ez: itt volt elsőáldozó, itt bérmálkozott, majd itt mutatta be első miséjét is.
De ez nem minden!

Angyalok a mennyezeten, földi másuk a padsorok közt

A kiskőrösi templom egyik érdekessége, hogy a mennyezetét díszítő festményekhez az azokat megalkotó művész, a második világháború idején Lengyelországból Kiskőrösre menekült Karol Malczyk a képeken látható emberalakokhoz, szentekhez, bibliai jelentek szereplőihez a modelleket egyszerű kiskőrösi emberek közül választotta, akiknek vonásai is fölismerhetőek a képeken. Így vált lehetségessé, hogy a kereszthajó mennyezetének egyik részletén épp Leányfalusi Vilmos látható, még szőke (!) kisgyermekként, a mellette álló, szürkeruhás nőalak pedig az édesanyja.
És ezzel még mindig nincs vége!

A baloldalt térdelő angyalt Leányfalusi Vilmosról, a mellette térdelő asszonyt édesanyjáról mintázta a festő.
Forrás: Illés György / KALOhírek

A hős és az angyalok

A mennyezet festésekor ehhez a sajátos családi csoportképhez az orgonaművész édesapja már nem állhatott modellt, ugyanis ekkorra már elesett a fronton. Ennek ellenére mégis találkozhatunk vele, mégpedig főhelyen! A kórus korlátjának közepén ugyanis emléktáblával emlékeztek meg a közösség megbecsült tagjáról, aki ezt nem csak hősi halálával, hanem azt megelőző életével is kiérdemelte, hiszen a templom kántortanítója volt, amint erről az arcképét is bemutató festett tábla szövege is tanúskodik.

„ISTENÉRT – HAZÁÉRT hősi halált halt 1942. IX. 10-én. LEÁNYFALUSI KÁROLY kiskőrösi rom. kat. k.tanító”
Forrás: Illés György / KALOhírek

Csak hab a tortán, hogy a festményeken látható számos angyalábrázolás mindegyikéhez a festő a hittanos gyerekek közül választott más-más modellt, így nemcsak Leányfalusi Vilmos, hanem sok más „gyerek” képe is a mennyezeten lehet, akik most, hét évtized múltán büszkén mutogathatják unokáiknak egykori angyal-önmagukat. Ezek az egykori angyalok közül néhányan biztosan fölbukkantak a misén résztvevői közt is.

Az orgonánál: apa és fia – a különbség: bő hét évtized

A misén közreműködött a Főszékesegyházi Énekkar is, akik utána rövid templomi koncerttel is megörvendeztették a híveket. Az alkalomhoz illő kórusművek között a „hazatérő vendég” karnagy orgonajátékában gyönyörködhettek az egybegyűltek.

Az orgonánál: Leányfalusi Vilmos
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ráadásként annyit még elmondhatunk: maga az orgona is összekötő kapocs a föntebb vázolt történetben. Annak megépítését ugyanis éppen a háborús hőssé vált apa, Leányfalusi Károly kántortanító járta ki az akkori illetékeseknél, a hangszer belsejében, egyes alkatrészeken a kézírása is megtalálható, és ő volt az az orgonista, aki elsőként, majd annak fölszentelésekor is játszott a hangszeren. Most fia szólaltathatta meg a nemrégiben teljesen fölújított, szerény méreteihez képest remek hangszert.

Zsebics Ilona kórusvezető: „Megadom a hangot!”
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért a karnagy és kórusa mostani zenei szolgálatában óriási lelki és szellemi szinergia feszült, amit csak tetézett a templom remek akusztikája és a gyülekezet részéről érkezett meleg fogadtatás. Hiszen nem gyakori, hogy egy mise utáni rövid zenei levezető végén a hallgatóság állva tapsoljon, szűnni nem akaró vastapssal.

Itt és most így történt.

A hívek állva tapsoltak
Forrás: Illés György / KALOhírek


Krisztus király vasárnapja

Krisztus király ünnepét XI. Piusz pápa vezette be a katolikusok fő ünnepei közé 1925-ben, az ateista kommunizmus és a szekularizmus eszméi terjedésének ellensúlyozására. Ezt az ünnepet eredetileg a Mindenszentek ünnepe előtti vasárnapon tartották, majd a II. vatikáni zsinat után, 1969-ben áttették az advent előtti utolsó vasárnapra. Így annak legkorábbi időpontja november 20., legkésőbbi november 26. lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei