2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

A háborús hős és az angyalok – Magyar szentek az új üvegablakokon

Illés György Cinó  |  2015. 11. 24., 14:11

Krisztus király ünnepe alkalmából a kiskőrösi katolikus templomban az ahhoz számos szállal kötődő Leányfalusi Vilmos orgonaművész és az általa vezetett Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar zenei szolgálatával tartottak szentmisét vasárnap 17 órai kezdettel, amelyen fölavatták a templom két új ólomablakát. A szentmisén „jelen volt” a közel nyolcvanéves orgonaművész édesanyja, valamint 1942-ben hősi halált halt édesapja is. A közönség sorában is ülhettek angyalok.

A Kalocsai Főszékesegyházi Énekkar
Forrás: Illés György / KALOhírek

A szentmise keretében fölszentelték a karzat mellett kétoldalt található korábbi dróthálós üvegablakok helyére került, szép, festett üvegbetétes ólomablakokat. A két új ablak magyar szenteket ábrázol, nevezetesen Szent Istvánt és Szent Erzsébetet. A korábbi, kompromisszumos szükségmegoldásként született, kevésbé esztétikus ablakok helyére a többi ablakhoz hasonló kivitelben készült el a két ólom-üveg műalkotás, amelyek beszerzését a hívek adományai tették lehetővé.

A két új ablak Szent István és Szent Erzsébet képével
Forrás: Illés György / KALOhírek

Hazatérő vendég

A szentmisén zenei szolgálatával közreműködött Leányfalusi Vilmos, a kalocsai Főszékesegyház karnagya, akit a kiskőrösi katolikus közösség egykori tagjaként is nagy szeretettel fogadtak az ünnepi alkalomra összegyűlt hívek. Az orgonaművész ugyanis számos szállal kötődik ehhez a templomhoz és gyülekezetéhez is. Életének egyik meghatározó helyszíne ez: itt volt elsőáldozó, itt bérmálkozott, majd itt mutatta be első miséjét is.
De ez nem minden!

Angyalok a mennyezeten, földi másuk a padsorok közt

A kiskőrösi templom egyik érdekessége, hogy a mennyezetét díszítő festményekhez az azokat megalkotó művész, a második világháború idején Lengyelországból Kiskőrösre menekült Karol Malczyk a képeken látható emberalakokhoz, szentekhez, bibliai jelentek szereplőihez a modelleket egyszerű kiskőrösi emberek közül választotta, akiknek vonásai is fölismerhetőek a képeken. Így vált lehetségessé, hogy a kereszthajó mennyezetének egyik részletén épp Leányfalusi Vilmos látható, még szőke (!) kisgyermekként, a mellette álló, szürkeruhás nőalak pedig az édesanyja.
És ezzel még mindig nincs vége!

A baloldalt térdelő angyalt Leányfalusi Vilmosról, a mellette térdelő asszonyt édesanyjáról mintázta a festő.
Forrás: Illés György / KALOhírek

A hős és az angyalok

A mennyezet festésekor ehhez a sajátos családi csoportképhez az orgonaművész édesapja már nem állhatott modellt, ugyanis ekkorra már elesett a fronton. Ennek ellenére mégis találkozhatunk vele, mégpedig főhelyen! A kórus korlátjának közepén ugyanis emléktáblával emlékeztek meg a közösség megbecsült tagjáról, aki ezt nem csak hősi halálával, hanem azt megelőző életével is kiérdemelte, hiszen a templom kántortanítója volt, amint erről az arcképét is bemutató festett tábla szövege is tanúskodik.

„ISTENÉRT – HAZÁÉRT hősi halált halt 1942. IX. 10-én. LEÁNYFALUSI KÁROLY kiskőrösi rom. kat. k.tanító”
Forrás: Illés György / KALOhírek

Csak hab a tortán, hogy a festményeken látható számos angyalábrázolás mindegyikéhez a festő a hittanos gyerekek közül választott más-más modellt, így nemcsak Leányfalusi Vilmos, hanem sok más „gyerek” képe is a mennyezeten lehet, akik most, hét évtized múltán büszkén mutogathatják unokáiknak egykori angyal-önmagukat. Ezek az egykori angyalok közül néhányan biztosan fölbukkantak a misén résztvevői közt is.

Az orgonánál: apa és fia – a különbség: bő hét évtized

A misén közreműködött a Főszékesegyházi Énekkar is, akik utána rövid templomi koncerttel is megörvendeztették a híveket. Az alkalomhoz illő kórusművek között a „hazatérő vendég” karnagy orgonajátékában gyönyörködhettek az egybegyűltek.

Az orgonánál: Leányfalusi Vilmos
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ráadásként annyit még elmondhatunk: maga az orgona is összekötő kapocs a föntebb vázolt történetben. Annak megépítését ugyanis éppen a háborús hőssé vált apa, Leányfalusi Károly kántortanító járta ki az akkori illetékeseknél, a hangszer belsejében, egyes alkatrészeken a kézírása is megtalálható, és ő volt az az orgonista, aki elsőként, majd annak fölszentelésekor is játszott a hangszeren. Most fia szólaltathatta meg a nemrégiben teljesen fölújított, szerény méreteihez képest remek hangszert.

Zsebics Ilona kórusvezető: „Megadom a hangot!”
Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezért a karnagy és kórusa mostani zenei szolgálatában óriási lelki és szellemi szinergia feszült, amit csak tetézett a templom remek akusztikája és a gyülekezet részéről érkezett meleg fogadtatás. Hiszen nem gyakori, hogy egy mise utáni rövid zenei levezető végén a hallgatóság állva tapsoljon, szűnni nem akaró vastapssal.

Itt és most így történt.

A hívek állva tapsoltak
Forrás: Illés György / KALOhírek


Krisztus király vasárnapja

Krisztus király ünnepét XI. Piusz pápa vezette be a katolikusok fő ünnepei közé 1925-ben, az ateista kommunizmus és a szekularizmus eszméi terjedésének ellensúlyozására. Ezt az ünnepet eredetileg a Mindenszentek ünnepe előtti vasárnapon tartották, majd a II. vatikáni zsinat után, 1969-ben áttették az advent előtti utolsó vasárnapra. Így annak legkorábbi időpontja november 20., legkésőbbi november 26. lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK