2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Agráraktualitások a Gazdafórum napirendjén –Terítéken az idei pályázatok, változások az őstermelőknél

2021. 04. 21., 08:09

Szigeti Tamás kalocsai agrármérnök, agrárközgazdász a NAK-MAGOSZ Ifjú Gazdák Bács-Kiskun megyei tagjaként vett rész a két szervezet Gazdafórumán, amit április 8-án rendeztek az online térben, a koronavírus-járvány miatt. Szigeti Tamást - aki szakújságíróként is rendszeres szerzője portálunknak - arra kértük, foglalja össze a fórumon elhangzott, a gazdálkodók számára legfontosabb információkat. A több vonatkozásban korszakos jelentőségű változásokról az alábbiakban olvashatnak.


Az Agrárminisztérium és társ szervezetei kiemelt figyelmet fordítanak az agrár generációváltás elősegítésére, a fiatalok támogatására és tájékoztatására, ezért több alkalommal, első kézből tájékoztatják a fiatal gazdatársadalmat az aktuális kérdéskörökről.


A programon Pecznyik Béla, Bács-Kiskun megyei Ifjú Gazdaköri elnök megnyitója után a résztvevők nagy megtiszteltetésére beszédet mondott:

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke
Cseh Tibor , a MAGOSZ főtitkára
Papp Zsolt György, az Országos Ifjú Gazda Tagozat elnöke, az AM helyettes államtitkára
Gáspár Ferenc elnök, NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete
Gubán Gyula elnök, Bács-Kiskun megyei MAGOSZ.


Az előadások után szakmai kérdéseket lehetett feltenni a törvényalkotóknak, majd ezek megválaszolása után kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt.
Az első, nagy figyelemmel követett előadást Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára tartotta az idei pályázati lehetőségekről.

Mint elhangzott, számos lehetőség adódik idén és jövőre az agrárium fejlesztéseit illetően, mert

AZ ÁTMENETI KÉT ÉV LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT ARRA, HOGY AZ EDDIG ISMERT JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN, DE MÁR AZ ÚJ CIKLUS FORRÁSAINAK TERHÉRE NYISSANAK MEG PÁLYÁZATOKAT.  EZ A FORRÁS PEDIG TÖRTÉNELMI LÉPTÉKŰ, MERT ÖSSZESEN MINTEGY 7500 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE, AZ EURÓPAI UNIÓBAN PÉLDA NÉLKÜLI 80 %-RA EMELT HAZAI TÁRSFINANSZÍROZÁSNAK KÖSZÖNHETŐEN.

Az előadó

A KÖLTSÉGVETÉSI KERET NAGYSÁGÁT ÉRZÉKELTETVE LESZÖGEZTE, AZ ELMÚLT 7 ÉVBEN MINTEGY 1400 MILLIÁRD FORINT ÁLLT RENDELKEZÉSRE A VIDÉKFEJLESZTÉSI KASSZÁBAN, MOST UGYANEZ AZ ÖSSZEG VÁR ELKÖLTÉSRE AZ ÁTMENETI KÉT ÉVBEN!

Fontos szempont, hogy az idei pályázatoknál a hibákból tanulva felgyorsítják a bírálati időt, ami nagymértékben hozzájárul a megvalósítási arány javításához.

Ezt követően a részleteket bontották ki, számos új információval:

Állattartó telepek korszerűsítése
2020 őszi beadási kör eredményeit elkezdték közölni az elektronikus tájékoztatási rendszerben. Ezt kalocsai gazdálkodóként megerősítem, nálunk is megtörtént a státuszváltozás. 50 milliárd forintos keretre 330 milliárd forint igény érkezett, igyekeznek a keret megemelésével a legtöbb gazdát támogatni.
Ennek a pályázatnak egy kisebb gazdálkodásra egyszerűsített verzióját újra nyitják még most áprilisban: lehetőség lesz az állattartás eszközei, épületei, fejlesztései mellett munkagépek és erőgép beszerzésére is 50-60% támogatási intenzitás mellett. Kalocsa környéki állattartóknál is népszerű ez a lehetőség.

Kép forrása: Agraragazat.hu


Kisüzemek támogatása
Sok kritika éri a kormányt, hogy a kisgazdaságokat nem támogatja. Ez a pályázat ennek a kritikának az egyik cáfolata, hiszen még tovább megnyitva a pályázók körét, ez egy rendkívül kedvezményes lehetőség a kisebb gazdaságok számára. Az 5 millió forint szabadon felhasználható forrást kínáló lehetőség áprilisban szintén nyitott, eddig mintegy 2000 darab pályázat érkezett be, és a 2,5 milliárdos keretet itt is négyszeresére emelték. Kalocsa környékén szintén nagyon népszerű ez az átalánytámogatási forma.

Terménytárolók, tisztítók, szárító üzemek támogatása
50 milliárd forint értékben nyitják újra ezt a fejlesztési lehetőséget is. A felhívás egyelőre társadalmi egyeztetésen van. Várhatóan a NAK és MAGOSZ javaslata alapján a támogatás minimum határát csökkenteni fogják 100 millió forintról, hogy a kis-, és közép gazdálkodásoknak is teret nyissanak.

Vízgazdálkodási és Öntözési Közösség pályázat
Mindkét terület kiemelt cél és az is lesz a következő ciklusban, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében.
A helyettes államtitkár úr nagy reményekkel üdvözölte a Kalocsai Öntözési Közösség létrejöttét és példának állította a résztvevők számára. Az együttműködéssel az ország legnagyobb öntözési közössége jött létre, a fűszerpaprika vetésterületének megtartása miatt is. A vízgazdálkodási pályázat keretére mintegy +50 milliárd forintot csoportosítanak át, és meghosszabbítják 2023-ig. Az öntözés lehetőségét biztosítani kell.

AKG/ÖKO/Őshonos pályázati hosszabbítások
Az idei átmeneti évben lehetőséget biztosítottak a gazdálkodóknak, hogy a földterületei vonatkozásában hosszabbítsák meg a célprogramokat. A gazdák nagy része élt vele Kalocsán és környékén is. Az államtitkár megnyugtatta a gazdákat: a cél, hogy ne maradjon ki egy év sem, a környezeti fenntarthatóságot célzó programok plusz támogatásában.

Kertészetek fejlesztése
Megnyitásra fog kerülni az első félévben az ültetvény-, gyógy-, és fűszernövény telepítési pályázat, valamint a döntő többségében kertészeti üzemmérettel rendelkező vállalkozások számára gép-, és eszközbeszerzés pályázat.

Precíziós fejlesztések támogatása
Ez egy új felhívási forma lesz, amelynek célja a digitális átállás elősegítése. 2021 májusában megjelenő pályázati lehetőségre a gazdálkodók számára mintegy 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

Élelmiszerfeldolgozók támogatása
Kiemelt cél a magasabb hozzáadott értékű ágazatok fejlesztése között az alap élelmiszertermelés feldolgozottsági szintjének növelése. Ezért mind a nagyobb feldolgozók számára, mind a mikro-, és kisvállalkozók számára újból megnyitásra kerül júniusban az ÉLIP néven ismert pályázat újabb változata, ahol az eszköz-, és gépbeszerzéseken túl, energiahatékonysági és épületfejlesztési részek is támogatottak lesznek.

Erdősítés támogatása
2 ezer hektár új erdő telepítésére érkezett be igény, ami szintén nagyon fontos a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.

A fórum második részletes előadója Szabó Gábor volt a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztályáról, aki az őstermelői változások gyakorlati megközelítéséről beszélt. Felhívta a figyelmet az új őstermelői formák legfontosabb változásaira: őstermelők, őstermelők családi gazdasági, családi mezőgazdasági társaság. A témáról részletesebben a KALOhírek számolt be:

A magyar mezőgazdaság hozzávetőleg 30 millió ember ellátását tudná biztosítani, a kiváló minőségű, hazai környezetben megtermelt élelmiszerrel, a sok esetben nem megfelelő minőségű import áruk helyett.
bővebben ...


Számos lehetőség adódik tehát a 2021-2022-es évben is a gazdák fejlesztéseit illetően. További segítségnyújtáshoz kérem a gazdálkodókat vegyék fel az illetékes NAK falugazdász hálózattal és névjegyzéki agrár szaktanácsadókkal a kapcsolatot.

Szigeti Tamás
agrármérnök, agrárközgazdász

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK