2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Egy kalocsai és egy fajszi agrármérnök az Év Agrárembere Fiatal Gazda kitüntető díj jelöltjei között

Zsiga Ferenc  |  2020. 01. 06., 09:11

Szigeti Tamás agrármérnök, az Agrárközösség Kalocsai Irodájának vezetője és Kocsis Zoltán fajszi agrármérnök, gazdálkodó ott van azon három jelölt között, akik közül rangos zsűri választják ki az Év Agrárembere Fiatal Gazda kitüntető díj nyertesét. A két szakember egy komoly szűrő után jutott a döntőbe, a végső szót a Dr. Nagy István agrárminiszter és prof. Dr. Gyuricza Csaba nevével is fémjelzett bírálóbizottság mondja ki. Az országos elismerést jelentő díjat február 8-án, Egerben adják át az arra leginkább érdemesnek tartott, 10 kategória első helyén végzett szakembereknek.

A 10 kategóra egyike közönség díj, amelyre január 5-től január 20-ig lehet szavazni az evagrarembere.hu honlapon.

Mint megtudtuk,  a 2019. év kiválasztottjai 10 kategóriában indultak, mozgalmas előkészületi és kiválasztási folyamat végén kategóriánként 3 jelölt jutott a döntőbe. Összesen 30 kiváló jelölt közül választanak.

Az alábbiakban a két kalocsai járáshoz kötődő jelölt életútját mutatjuk be.

Szigeti Tamás

Szigeti Tamás a gödöllői agráregyetemen végzett 3 szakon: környezetgazdálkodási agrármérnök BSc, Vidékfejlesztési MSc, Regionális környezet gazdaságtan MSc (agrárközgazdász). Az Agrárközösség kalocsai irodájának vezetője: pályázatírás, szaktanácsadás-adminisztráció, agrárkönyvelés, rendezvények, finanszírozás ügyintézés a fő feladatköre a szakmai szervezetnek. Az Ő és csapata munkájával a KAP jelenlegi ciklusában Kalocsára és környékére több, mint két és félmilliárd forint támogatáshoz segítette a gazdálkodókat. Névjegyzéki szaktanácsadó (NAK-4213). Családi gazdálkodásukat édesapja vezetésével viszik: 550 ha szántóföldi növénytermesztés, 400 db szarvasmarha tenyésztés főképp tejhasznú 2000 liter tejet termelnek naponta (Alföldi Tej beszállítói). Az éghajlatváltozás mezőgazdasági alkalmazkodási módszerei, klímakérdés, AKG, vidékfejlesztés témában sok konferencián vesz részt. A környezettudatos gazdálkodás híve, emiatt egy mobil növényvédelmi gépfelülvizsgálati bázist hoznak létre gépészmérnök barátjával, hogy a gazdák megfelelhessenek a kötelező előírásnak. Segítőkész, naprakész, a környék mezőgazdasági vállalkozói sokszor fordulnak hozzá tanácsért. Családi gazdálkodásukban édesapjával tökéletesen kiegészítik és segítik egymás munkáját.


Társadalmi szerepvállalás

Tagja vagyok két, agrár szakmát, vidéki életformát népszerűsítő, agrár generációváltást elősegítő egyesületnek is (FIVÉM- Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért, Hello Modern Agrárium). Felsőoktatási intézményekben, országos rendezvényeken, gólyatáborokban népszerűsítjük az agrár képzést, illetve Kalocsa városának dolgozunk ki egy programtervet: fásítási program, pályaorientációs napok, helyi piac, fűszerpaprikára épülő hagyományok, hungarikumok, kapcsolatok erősítése, stb). Két éve tagja vagyok a Kalocsa Jövőjéért Egyesületnek, ahol Kalocsa város agráriumának vonatkozásában szoktam szerepet vállalni: Nemzeti Agrárkamarai események szervezésének segítése, lebonyolítása, helyi kulturális események támogatása családi gazdálkodásunk termékeivel. Fórumokat, nyílt napokat, bemutatókat szervezek, ahol a környék gazdálkodóit tájékoztatjuk a mezőgazdálkodás aktuális kérdéseiről. Agrár szakmai cikkeket szoktam írni a környék és országos médiumok számára az aktuális témákról.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán mezőgazdasági indíttatása családi eredetű, hiszen már nagypapája is gazdálkodott: gyerekkorában vele és édesapjával is sok időt töltött a földeken. A Pannon Egyetem Georgikon karán szerzett diplomát mezőgazdasági mérnök, majd növényorvos szakon. Az egyetem után hazatért Fajszra, s szülei családi gazdaságában kezdett dolgozni. 2015-ben a fiatal gazda pályázat segítségével saját gazdaságot indított, a támogatási összeget termőföldvásárlásra és bérlésre költötte. Legjelentősebb termesztett növénye a fűszerpaprika, melynek egy részét a hagyományos elveken működő saját szárítójában fel is dolgozza. A paprika betakarítását kézzel végzi, idénymunkások segítségével, majd többszöri kézi átválogatás után készíti belőle a kiváló minőségű őrleményt. Saját márkát hozott létre, s több neves budapesti és vidéki étterembe is szállít. Emellett néhány termelői bolt polcain is megtalálható a fűszerpaprika őrleménye és étkezési mákja. A gazdálkodás mellett néhány termelőnek növényvédelmi szaktanácsadást is végez.


Társadalmi szerepvállalás

Zoltán önzetlenül és ellenszolgáltatás nélkül ad választ az őt felkereső falubeli lakosok kertészeti problémáira, de a helyi és a közelben élő gazdákat is mindig szívesen segíti szaktanáccsal. Igyekszik népszerűsíteni a mezőgazdaságot a következő generációnak: az AGRYA tagjaként részt vett a kisiskolások „Vesd bele magad!” programjában, mint mentor és támogató. Agráregyetemi klubeseményeken többször tartott előadást, hogy saját példáján keresztül mutassa meg a szakma gyakorlati oldalát a hallgatóknak. Az elmúlt tíz évben számos külföldi rendezvényen képviselte a magyar fiatal gazdákat. Rendszeres véradóként próbál segíteni embertársain. Lehetőségeihez mérten támogatja a helyi iskolai és óvodai rendezvényeket és bálokat, s a környékbeli karitatív gyűjtéseket is segíti.

A témára a február 8-i díjátadó után visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK