2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Százakat vonzott a Kiskőrösi Duna-Tisza közi Agrár Expó – Tizenötödször rendezték meg, számos kalocsai kiállítóval

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 25., 09:21

A Duna-Tisza közi Agrár Expó és Gasztronómiai Fesztivál immár 15. alkalommal nyitotta meg kapuit március 23-án, szombaton Kiskőrösön, a városi sportcsarnokban. A kétnapos nagyrendezvény közel száz árusa és kiállítója, köztük számos kalocsai hatalmas, kóstolóval egybekötött húsvéti árukínálattal várta a látogatókat, akiket ezúttal is színes kísérő műsorok és könnyűzenei programok szórakoztattak.

A március 23-24-ig megrendezett expó hivatalos vendégeit, dr.Nobilis Mártont, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárát, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az expó fővédnökét, a kiskőrösi és a kalocsai járás polgármestereit a bejáratban a főszervező házaspár, Nagy Tamás és Gmoser Alíz, valamint gyermekeik üdvözölték, majd az esemény vendégeit és látogatóit elsőként Domonyi László, az expónak 15 éve helyet adó város polgármestere köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Domonyi László hangsúlyozta: senki nem gondolta, hogy ez a rendezvény tizenöt évet megél. Ez nem csak a támogatásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a kézműves termékek iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés. A polgármester kitért arra is, hogy idén nyílik meg a kiskőrösi új piaccsarnok, amelynek egyik fő célja, hogy a helyben, vagy a környéken készített kézműves termékeket minden nap el lehessen érni a teljes családi bevásárlásra lehetőséget kínáló csarnokban.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Font Sándor országgyűlési képviselő, az expó fővédnöke rámutatott: az elmúlt tizenöt év során több olyan magántermelő mutatkozott be, akiket lehet, hogy nem ismernénk, ha velük az expón nem találkoztunk volna. Sem a Covid– járvány alatt, sem pedig a háborús válság miatt nem kellett, kell attól tartanunk, hogy nem jutunk helyben készült, magas minőségű élelmiszerekhez, termékekhez, ugyanis ezeket a helyi termelők előállítják számunkra. Font Sándor hozzáfűzte, az expót tudatosan húsvét előtt rendezik meg, hogy a családok közösen, látványos és szórakoztató környezetben bevásárolhassanak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Dr. Nobilis Márton, az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is üdvözölte a rendezvényt. Mint mondta, tavaszodik, és a gazdák elkezdték a munkát, megjelennek az első zöldségek is. Ezzel párhuzamosan áprilisban kiírásra kerülnek az élelmiszeripari és az állattenyésztési pályázatok.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Hangsúlyozta: jó alapanyagokból lehet csak magas minőségű élelmiszert készíteni. A jó alapanyaghoz pedig szükség van a pályázati támogatásokra. Az államtitkár arra biztatta a termelőket, hogy pályázzanak bátran, mert a kormány támogat minden olyan vállalkozást, amely az élelmiszeripar fejlesztéséért tenni akar. Az expo jó lehetőséget ad arra is, hogy akár a pályázati tapasztalatokat kicseréljék a résztvevők – mondta az államtitkár, aki mondanivalója zárásaként az expót jelképesen is megnyitotta.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Már az expó főbejáratánál kalocsaiakkal találkoztunk, Pogrányi Miklós és az ugyancsak kalocsaiakból álló zenésztársai színes, autentikus népi muzsikával köszöntötte a vásár látogatóit. A jó muzsika azoknak is szólt, akik a közelben az étrenden szereplő finom bográcsos ételekből, pacal-, birka-, marhapörköltből, valamint sült kolbászból falatoztak. Akik ezt kihagyták, azok sem maradtak éhen, hiszen a helyi alapanyagokból készült kézműves élelmiszerek tömkelegét kóstolhatták meg a termelők és a kiállítók jóvoltából.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

Nagyon sokan megpakolt szatyrokkal távoztak, hiszen a családok a húsvéti nagybevásárlást most egy helyen megejthették. Nem volt könnyű választani, mert a sonkáktól, kolbászoktól, sajtoktól, mézektől kezdve zöldségpástétomok, chili és szarvasgomba készítmények, batátakrémek, lekvárok, hidegen préselt olajok, szaladgálós rétesek, kézműves csokoládék, minőségi borok, pálinkák, gyümölcslevek, és még felsorolhatatlanul sok egyéb finomság várta a látogatókat. Mi több, a tavaszi ajtó és asztaldíszeket, és természetesen a locsolóknak járó hímes tojásokat is beszerezhették a vásárlók.


A szakmai kiállítók, termelők mellett olyan neves fellépők színesítették a programot, mint a szombaton délután színpadra lépő Király Viktor, vagy az operett és magyar nóta énekes Kothencz Lajos, illetve az expó műsorfolyamát vasárnap záró Irigy Hónaljmirigy, de a fellépők sorában természetesen néptáncosok és a kiskőrösi mazsorettek produkciói is láthatóak voltak. A nagysikerű expó vasárnap 18 órakor zárult.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Font Sándor/Facebook

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK