2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 20., 13:31

Bátyán másfajta falunapot tartottak szeptember 18-án, szombaton, mint bármikor korábban, ezúttal a településen megvalósult LIFE-MICCAC pályázat záróeseménye egy napra esett a község apraját-nagyját megmozgató hagyományos falunapi közösségi és szórakoztató programokkal. Úgyis mondhatjuk, a délelőtt a helyi környezet és klímavédelem, míg a délután a felhőtlen kikapcsolódás jegyében telt, melynek helyszínéül a megújult faluházzal szembeni parkot választották.

A meghívó szerint a LIFE szakmai délelőttöt dr. Dukai Miklós nyitotta volna meg, ám a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát a betegség ledöntötte a lábáról, így levélben köszöntötte a résztvevőket, melynek felolvasása után Fekete Csaba polgármester értékelte a munkatársaival megvalósított mintaprojektet.

Mint elhangzott, és korábban beszámoltunk róla- a LIFE-MICACC mintaprojekt egy olyan vízmegtartó beruházás, amely egy tározótavat is magába foglal. A múlt év október 8-án ünnepélyes keretek között átadott fejlesztést követően kezdődött meg a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekttel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, hogy azoknak és a következő 2 év adatainak más településeken is hasznát vehessék.

A kezdetekről szólva felidézték: immár negyedik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vett részt annak kivitelezésében és a tapasztalatok összegzésében is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A kiinduló állapot szerint míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter, tehát szükség van vízmegtartó beavatkozásra. Országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósult meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak. A projekt értékelése természetesen ettől sokkal szerteágazóbb és alaposabb volt, éppen ezért arra egy külön cikkben, egy későbbi időpontban visszatérünk. Annyi azonban még a szombati naphoz tartozik, hogy a szakmai délelőtt a tapasztalatok összegzését követő tereplátogatással, a mintaprojekt egyes elemeinek, köztük a tározó - tó megtekintésével zárult.


Zöld falunap

Természetesen a faluházzal szembeni parkban már a projektzáró szakmai rendezvénnyel párhozamosan megkezdődtek a színes kísérőprogramok. Ugrálóvár, népi kézműves foglalkozás - a környezettudatosság jegyében - az egész családnak, népi játszótér, Lakatos Norbert vaklufis bemutatója, kenuzás a Vajason, interaktív játékok szórakoztatták a fiatalabb generációkat. A LIFE program fotókiállítása és a rajzverseny résztvevőinek kiállítása egészen a késő esti órákig volt megtekinthető a faluházban.

A Bátyai Zöld Falunap nyitóbeszédét Font Sándor országgyűlési képviselő mondta, aki gratulált a projekt megvalósításához, és arra ösztönözte a bátyaiakat: ha több ilyen közösen megélt napot szeretnének, akkor aki még nem tette meg, éljen a koronavírus elleni védőoltással.
A képviselő méltatta a Bátyán az előző és a jelenlegi polgármester vezetésével megvalósult fejlesztéseket, amelyek mind abba az irányba mutatnak, hogy nő a településen élők komfortérzete, és ugyan Kalocsa nagyon közel van, vélhetően ennek köszönhetően is a helyben maradás szándéka. Font Sándor ígéretet tett arra, hogy országgyűlési képviselőként minden olyan ügy mellé oda áll és támogatja, amely a község felemelkedését, az itt élőket szolgálja.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beszéd elhangzását követően Mága Ernő és zenekara nótaműsora, majd a Rozmaring Népdalkör előadása következett. A 16 órakor kezdődő Víz, víz, tiszta víz gyerek mesekoncert előtt, illetve alatt a közönség a hot-dog uzsonnát is elfogyasztotta.

Mire a 17 – 18 óráig tartó tombolasorsolás megkezdődött, már jócskán benépesült a park. Már csak azért is, mert ezúttal nagy értékű tárgyak, főnyereményként pedig egy fél sertés került kisorsolásra.

A Zöldnapi rajzverseny eredményhirdetése még mindig hozott némi izgalmat a résztvevők között, de a Veracruz zenekar másfél órás koncertje, majd a retrodiszkó mindezt feloldotta, a sikeres és vidám bátyai Zöld Falunap éjfélkor zárult.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK