2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 20., 13:31

Bátyán másfajta falunapot tartottak szeptember 18-án, szombaton, mint bármikor korábban, ezúttal a településen megvalósult LIFE-MICCAC pályázat záróeseménye egy napra esett a község apraját-nagyját megmozgató hagyományos falunapi közösségi és szórakoztató programokkal. Úgyis mondhatjuk, a délelőtt a helyi környezet és klímavédelem, míg a délután a felhőtlen kikapcsolódás jegyében telt, melynek helyszínéül a megújult faluházzal szembeni parkot választották.

A meghívó szerint a LIFE szakmai délelőttöt dr. Dukai Miklós nyitotta volna meg, ám a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát a betegség ledöntötte a lábáról, így levélben köszöntötte a résztvevőket, melynek felolvasása után Fekete Csaba polgármester értékelte a munkatársaival megvalósított mintaprojektet.

Mint elhangzott, és korábban beszámoltunk róla- a LIFE-MICACC mintaprojekt egy olyan vízmegtartó beruházás, amely egy tározótavat is magába foglal. A múlt év október 8-án ünnepélyes keretek között átadott fejlesztést követően kezdődött meg a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekttel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, hogy azoknak és a következő 2 év adatainak más településeken is hasznát vehessék.

A kezdetekről szólva felidézték: immár negyedik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vett részt annak kivitelezésében és a tapasztalatok összegzésében is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A kiinduló állapot szerint míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter, tehát szükség van vízmegtartó beavatkozásra. Országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósult meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak. A projekt értékelése természetesen ettől sokkal szerteágazóbb és alaposabb volt, éppen ezért arra egy külön cikkben, egy későbbi időpontban visszatérünk. Annyi azonban még a szombati naphoz tartozik, hogy a szakmai délelőtt a tapasztalatok összegzését követő tereplátogatással, a mintaprojekt egyes elemeinek, köztük a tározó - tó megtekintésével zárult.


Zöld falunap

Természetesen a faluházzal szembeni parkban már a projektzáró szakmai rendezvénnyel párhozamosan megkezdődtek a színes kísérőprogramok. Ugrálóvár, népi kézműves foglalkozás - a környezettudatosság jegyében - az egész családnak, népi játszótér, Lakatos Norbert vaklufis bemutatója, kenuzás a Vajason, interaktív játékok szórakoztatták a fiatalabb generációkat. A LIFE program fotókiállítása és a rajzverseny résztvevőinek kiállítása egészen a késő esti órákig volt megtekinthető a faluházban.

A Bátyai Zöld Falunap nyitóbeszédét Font Sándor országgyűlési képviselő mondta, aki gratulált a projekt megvalósításához, és arra ösztönözte a bátyaiakat: ha több ilyen közösen megélt napot szeretnének, akkor aki még nem tette meg, éljen a koronavírus elleni védőoltással.
A képviselő méltatta a Bátyán az előző és a jelenlegi polgármester vezetésével megvalósult fejlesztéseket, amelyek mind abba az irányba mutatnak, hogy nő a településen élők komfortérzete, és ugyan Kalocsa nagyon közel van, vélhetően ennek köszönhetően is a helyben maradás szándéka. Font Sándor ígéretet tett arra, hogy országgyűlési képviselőként minden olyan ügy mellé oda áll és támogatja, amely a község felemelkedését, az itt élőket szolgálja.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beszéd elhangzását követően Mága Ernő és zenekara nótaműsora, majd a Rozmaring Népdalkör előadása következett. A 16 órakor kezdődő Víz, víz, tiszta víz gyerek mesekoncert előtt, illetve alatt a közönség a hot-dog uzsonnát is elfogyasztotta.

Mire a 17 – 18 óráig tartó tombolasorsolás megkezdődött, már jócskán benépesült a park. Már csak azért is, mert ezúttal nagy értékű tárgyak, főnyereményként pedig egy fél sertés került kisorsolásra.

A Zöldnapi rajzverseny eredményhirdetése még mindig hozott némi izgalmat a résztvevők között, de a Veracruz zenekar másfél órás koncertje, majd a retrodiszkó mindezt feloldotta, a sikeres és vidám bátyai Zöld Falunap éjfélkor zárult.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK