2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság

Bátyai Zöld Falunap mintaprojekt-zárással – Őszköszöntő játék és vidámság
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 20., 13:31

Bátyán másfajta falunapot tartottak szeptember 18-án, szombaton, mint bármikor korábban, ezúttal a településen megvalósult LIFE-MICCAC pályázat záróeseménye egy napra esett a község apraját-nagyját megmozgató hagyományos falunapi közösségi és szórakoztató programokkal. Úgyis mondhatjuk, a délelőtt a helyi környezet és klímavédelem, míg a délután a felhőtlen kikapcsolódás jegyében telt, melynek helyszínéül a megújult faluházzal szembeni parkot választották.

A meghívó szerint a LIFE szakmai délelőttöt dr. Dukai Miklós nyitotta volna meg, ám a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárát a betegség ledöntötte a lábáról, így levélben köszöntötte a résztvevőket, melynek felolvasása után Fekete Csaba polgármester értékelte a munkatársaival megvalósított mintaprojektet.

Mint elhangzott, és korábban beszámoltunk róla- a LIFE-MICACC mintaprojekt egy olyan vízmegtartó beruházás, amely egy tározótavat is magába foglal. A múlt év október 8-án ünnepélyes keretek között átadott fejlesztést követően kezdődött meg a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekttel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, hogy azoknak és a következő 2 év adatainak más településeken is hasznát vehessék.

A kezdetekről szólva felidézték: immár negyedik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vett részt annak kivitelezésében és a tapasztalatok összegzésében is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A kiinduló állapot szerint míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter, tehát szükség van vízmegtartó beavatkozásra. Országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósult meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak. A projekt értékelése természetesen ettől sokkal szerteágazóbb és alaposabb volt, éppen ezért arra egy külön cikkben, egy későbbi időpontban visszatérünk. Annyi azonban még a szombati naphoz tartozik, hogy a szakmai délelőtt a tapasztalatok összegzését követő tereplátogatással, a mintaprojekt egyes elemeinek, köztük a tározó - tó megtekintésével zárult.


Zöld falunap

Természetesen a faluházzal szembeni parkban már a projektzáró szakmai rendezvénnyel párhozamosan megkezdődtek a színes kísérőprogramok. Ugrálóvár, népi kézműves foglalkozás - a környezettudatosság jegyében - az egész családnak, népi játszótér, Lakatos Norbert vaklufis bemutatója, kenuzás a Vajason, interaktív játékok szórakoztatták a fiatalabb generációkat. A LIFE program fotókiállítása és a rajzverseny résztvevőinek kiállítása egészen a késő esti órákig volt megtekinthető a faluházban.

A Bátyai Zöld Falunap nyitóbeszédét Font Sándor országgyűlési képviselő mondta, aki gratulált a projekt megvalósításához, és arra ösztönözte a bátyaiakat: ha több ilyen közösen megélt napot szeretnének, akkor aki még nem tette meg, éljen a koronavírus elleni védőoltással.
A képviselő méltatta a Bátyán az előző és a jelenlegi polgármester vezetésével megvalósult fejlesztéseket, amelyek mind abba az irányba mutatnak, hogy nő a településen élők komfortérzete, és ugyan Kalocsa nagyon közel van, vélhetően ennek köszönhetően is a helyben maradás szándéka. Font Sándor ígéretet tett arra, hogy országgyűlési képviselőként minden olyan ügy mellé oda áll és támogatja, amely a község felemelkedését, az itt élőket szolgálja.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beszéd elhangzását követően Mága Ernő és zenekara nótaműsora, majd a Rozmaring Népdalkör előadása következett. A 16 órakor kezdődő Víz, víz, tiszta víz gyerek mesekoncert előtt, illetve alatt a közönség a hot-dog uzsonnát is elfogyasztotta.

Mire a 17 – 18 óráig tartó tombolasorsolás megkezdődött, már jócskán benépesült a park. Már csak azért is, mert ezúttal nagy értékű tárgyak, főnyereményként pedig egy fél sertés került kisorsolásra.

A Zöldnapi rajzverseny eredményhirdetése még mindig hozott némi izgalmat a résztvevők között, de a Veracruz zenekar másfél órás koncertje, majd a retrodiszkó mindezt feloldotta, a sikeres és vidám bátyai Zöld Falunap éjfélkor zárult.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!