2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges volt a bátyai Rác Prelo

Fergeteges volt a bátyai Rác Prelo
Bényi Eszter  |  2017. 02. 16., 13:58

Azt mondják, amikor a rácok farsangkor mulatnak, annak a hangulatnak messze földön párja nincs. A Bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat által múlt szombaton megrendezett Racko Prelo nevet viselő farsangi bál minden szempontból alátámasztotta ezt az állítást. De még mennyire!

Nagykorúságát is ünnepeltük hétvégén a bátyai Rác Prelonak. Igen, immár 18. alkalommal telt meg zsúfolásig a település faluháza a helyi nemzetiségi hagyományok iránt élénken érdeklődő fiatalokkal és idősekkel egyaránt. A farsangkor megrendezett eredeti prelok a bajai és környéki bunyevác lakosság körében speciális családi vigalomnak számítottak, amit korábban a család rendezett meg a férjhez adott lányai számára.

Akkoriban úgy mondták, hogy a házasságra lépő lány akár kevesebb hozománnyal is beéri, de a karácsonyi és a húsvéti kalács mellett megköveteli azt, hogy tőle az évenkénti prelot meg ne tagadják.

Mára ez a hagyomány bár feledésbe merült, maradt a farsangi mulatozás, de azt első kézből állítom, hogy a bátyai, dusnoki, bajai, garai lányok és férjezett asszonyok még mindig így gondolják ezt, mint régen, miszerint évenként minimum egy prelo mindenkinek jár.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

Az igényes eseményt minden évben a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezi Anisity Ferenc elnök, és Markó Judit elnökhelyettes vezetésével.

A rendezvény szombat esti megnyitóján részt vett és köszöntőt mondott a Pécsi Horvát Konzulátus képviseletében Neven Marčić konzuli tanácsos, és Font Sándor országgyűlési képviselő is.

Természetesen képviseltette magát Zsebics Ilona, a község polgármestere és a helyi képviselő-testület is, valamint a kalocsai, dusnoki és a helyi horvát nemzetiségi önkormányzatok képviselői is.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

A megnyitót követően felléptek a helyi horvát nyelvet tanuló iskolások, és a bajai Bunjevačka Zlatna Grana Kulturális Egyesület tánccsoportja bunyevác táncokat adott elő.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

Ezután a Bácska Tamburazenekar csapott a húrok közé

Bende Erhard prímás vezetésével. Hogy milyen hangulatot varázsoltak, azt inkább Demeter Gábor videójával szemléltetném, mindenestre bánhatja az, aki nem hallotta őket!

Aki volt már ehhez hasonló mulatságon, annak biztos nem ismeretlen az érzés, amikor a pergő balkáni tánclépéseket nem ismerő vendégként is segítő, barátságos kezekre, mosolygós arcokra talál egy ilyen bálban. Nézzétek el nekem, de meglehetősen elfogult vagyok az autentikus tamburazene, a déli életérzés, és a rác hagyományok iránt. A szerelmese lettem, amikor még kicsi lány voltam, nemzetiségi hovatartozásomra végtelenül büszke vagyok csakúgy, mint az a több száz bálozó, akivel együtt táncolhattam ezen az estén.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

A szombati bátyai preloban egy huszonegy hónapos kislányra lettem figyelmes. Apukája helyi, a rác hagyományokat élénken őrző család legnagyobbik fia. Kislánya még beszélni sem tud igazán, de már úgy rezegtek a bolhái – ahogy mi mondani szoktuk a rezgést miközben táncolunk –, mint aki világéletében ezt tanulta volna.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

De felidézhetném a pécsi Miroslav Krleža Horvát Gimnázium végzős diákjainak arcát is, amikor először meglátták a terembe belépni tambura tanárukat, a Racke Žice zenekar egykori vezetőjét, Kovács Gergőt, akit azonnal szorosan körbefogva, végtelen büszkeséggel táncba is vittek.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Markó Judit

Egy szó, mint száz, nekem ismét maradandó élményt adott a bátyai Racko Prelo, a garai Bácska Tamburazenekar és minden mosolygós arc, aki szembejött velem. Amikor néha úgy érzem, hogy az egyre modernizált világ talán feledésbe taszíthatja ezt az értékes, összetartozást jellemző kultúrát, mindig találkozom egy-egy ilyen pillanattal. És megnyugvással tölt el, hogy ez nem történhet meg. Mert mi rácok, bunyevácok, vagy akárkik, nem hagyjuk, hogy mindez csakúgy feledésbe merüljön.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK