2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan indul a bátyai vízmegtartó mintaprojekt – Nemzetközi tanulmányutak segítik a megvalósítást

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 23., 09:09

Immár harmadik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A közbeszerzés alatt álló, ősszel induló bátyai mintaprojektről Fekete Csaba alpolgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens tájékoztatta portálunkat.

Az alpolgármesterrel és a klímaadaptációs referenssel július 22-én ültünk egy asztalhoz, majd a beruházásról a helyszínen is tájékozódtunk.


Forrás: Zsiga Ferenc

A településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba a mintaprojekt indításának szükségességét azzal magyarázta, hogy hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti.

Az átlaghőmérséklet 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenésének és szélsőségesebb eloszlásának további romlása várató.
Mint elhangzott, az alapvető problémát egyfelől az aszály, másfelől az extrém mennyiségben jelentkező csapadék jelenti. A két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni.
Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta.

Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter.

A szakember szerint a közbeszerzési eljárás hamarosan elindul, így ősszel indulhat az országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból megvalósuló beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költik a fizikai megvalósításra, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak.


Forrás: Zsiga Ferenc

Fekete Csaba szólt arról is, hogy a fejlesztés indításához szükséges, a hatóságok által jóváhagyott tervdokumentáció rendelkezésre áll. Ám hogy az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt ne kelljen a műszaki tartalmat csökkenteni, pluszforrást igényeltek az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Az összesen 3 hektárnyi területet, ebből egy hektár vízfelületet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett területen valósul meg.

A településen keletkező csapadékvíz egy részét két irányból vezetik ide. Az 1-2 méter vízmélységű tó a vizes élőhelyek megtartását segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket.

A befolyó víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállítják el, hanem abból egy töltést építenek, amely a projekt lezárása után rekreációs célokat szolgál.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a

FIZIKAI MEGVALÓSÍTÁS VÁRHATÓAN IDÉN ŐSSZEL KEZDŐDIK, 2020 TAVASZÁN FEJEZŐDIK BE, A PROJEKT ADMINISZTRATÍV LEZÁRÁSÁNAK HATÁRIDEJE 2021.

A tapasztalatokat összegzik és azokat a Belügyminisztériumnak küldik meg, hogy a jövőben induló uniós és hazai, hasonló projektek megvalósításához szükséges tapasztalatok rendelkezésre álljanak.


Forrás: Zsiga Ferenc

Szabó Zsófia környezetmérnök, a projekt klímaadaptációs referense arról számolt be, hogy a mintaprojekt lehetőséget teremtett arra, hogy hazai és külföldi tanulmányutakon vegyen részt. Ennek keretében járt Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Dániában, legutóbb a Krétán rendezett agrárkonferencián.

Az ott szerzett tapasztalatok alapján bizton állíthatja, hogy

a bátyai mintaprojekt összhangban áll a nemzetközi fejlesztési, környezetvédelmi trendekkel,

a beruházás kapcsán szerzett tapasztalatok nagyban segíthetik a 2021-től induló új uniós pályázatok megvalósítását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK