2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Három hektáron valósult meg a vízmegtartó mintaprojekt Bátyán – Kormány elé kerülnek a tapasztalatok

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 08., 15:42

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án ünnepélyes keretek között, a dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára részvételével megtartott tanácskozást követően adták használatba a tározótavat is magába foglaló beruházást. Ezzel megkezdődött a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekttel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, hogy azoknak és a következő 2 év adatainak más településeken is hasznát vehessék.

A beruházásról szólva dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár elmondta: immár harmadik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vesz részt annak kivitelezésében és a tapasztalatok összegzésében – mondta a helyettes államtitkár.

A településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba polgármester, aki alpolgármesterként kezdte a projekt megvalósítását a mintaprojekt szükségességét azzal magyarázta: hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti. Az átlaghőmérséklet 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenésének és szélsőségesebb eloszlásának további romlása várató.
Az alapvető problémát egyfelől az aszály, másfelől az extrém mennyiségben jelentkező csapadék jelenti. A két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni. Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta.

Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter. 
A szakember szerint országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósul meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költtötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Fekete Csaba szólt arról is, hogy az összesen 3 hektárnyi területet, ebből egy hektár vízfelületet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett területen valósult meg. 
A településen keletkező csapadékvíz egy részét két irányból vezetik ide. Az 1-2 méter vízmélységű tó a vizes élőhelyek megtartását segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket. A befolyó víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállították el, hanem abból egy töltést építettek, amely rekreációs célokat szolgál. Ez utóbbi érdekében 600 kisfát ültettek ki, és kiülőkkel is csalogatják a természet közeli pihenésre, kikapcsolódásra vágyakókat

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szabó Zsófia környezetmérnök, a projekt klímaadaptációs referense elmondta: a mintaprojekt lehetőséget teremtett arra, hogy hazai és külföldi tanulmányutakon vegyen részt. Ennek keretében járt Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Dániában, valamint a Krétán rendezett agrárkonferencián. Az ott szerzett tapasztalatok alapján bizton állíthatja, hogy a bátyai mintaprojekt összhangban áll a nemzetközi fejlesztési, környezetvédelmi trendekkel, a beruházás kapcsán szerzett tapasztalatok nagyban segíthetik a 2021-től induló új uniós pályázatok megvalósítását.

A két szakember a helyszíni bejárás alkalmával rámutatott: az előző nap, október 7-én lehullott nagymennyiségű csapadék már nem szikkad el a csapadékvíz árkokban, hanem a projektnek köszönhetően mintegy 15 centiméterrel emelte meg a befogadó tó vízmagasságát. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés