2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Három hektáron valósult meg a vízmegtartó mintaprojekt Bátyán – Kormány elé kerülnek a tapasztalatok

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 08., 15:42

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án ünnepélyes keretek között, a dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára részvételével megtartott tanácskozást követően adták használatba a tározótavat is magába foglaló beruházást. Ezzel megkezdődött a Fekete Csaba polgármester menedzselésével megvalósított projekttel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése, hogy azoknak és a következő 2 év adatainak más településeken is hasznát vehessék.

A beruházásról szólva dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár elmondta: immár harmadik éve, hogy a Belügyminisztérium partnertelepüléseket keresett a települési vízmegtartó megoldások mintaprojektjének megvalósításához. Bátya Község Önkormányzata élt a lehetőséggel, így eredményes pályázat eredményeként vehet részt az országban 5 kiválasztott településen 60 százalékban uniós, 30 százalékban belügyminisztériumi, 10 százalékban települési önerőből megvalósuló úgynevezett LIFE-MICACC mintaprojektben. A beruházással a különböző, eltérő adottságokkal rendelkező települések vízmegtartó megoldásait tesztelik, majd ezeknek a tapasztalatoknak, köztük a bátyai projektnek az összegzése kerül a Kormány elé. A bátyai mintaprojekt megvalósítása annyiban szerencsés, hogy két kitűnő szakember, Fekete Csaba polgármester és Szabó Zsófia klímaadaptációs referens vesz részt annak kivitelezésében és a tapasztalatok összegzésében – mondta a helyettes államtitkár.

A településfejlesztő végzettségű Fekete Csaba polgármester, aki alpolgármesterként kezdte a projekt megvalósítását a mintaprojekt szükségességét azzal magyarázta: hazánkat az éghajlatváltozás várhatóan a globális átlagnál súlyosabban érintheti. Az átlaghőmérséklet 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet, ráadásul a csapadékmennyiség csökkenésének és szélsőségesebb eloszlásának további romlása várató.
Az alapvető problémát egyfelől az aszály, másfelől az extrém mennyiségben jelentkező csapadék jelenti. A két szélsőséget kell egymáshoz közelíteni. Az egész folyamatban a vízre kell vigyázni, hiszen mindez a mikroklímát befolyásolja – mondta.

Hozzátette, míg Bátyán éves átlagban 550 milliméter csapadék esik, addig a kipárolgás mennyisége 850 milliméter. 
A szakember szerint országosan összesen 800 milliós forrásból, ebből Bátyán 65 millió forintból valósul meg a beruházás. A rendelkezésre álló összeg csak egy részét költtötték a kivitelezésre, ugyanis a partnertelepüléseken, köztük Kalocsán ebből a forrásból segítik majd a hasonló beruházás megtervezését, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Fekete Csaba szólt arról is, hogy az összesen 3 hektárnyi területet, ebből egy hektár vízfelületet érintő beruházás a Bátyán csak gödröknek nevezett területen valósult meg. 
A településen keletkező csapadékvíz egy részét két irányból vezetik ide. Az 1-2 méter vízmélységű tó a vizes élőhelyek megtartását segíti. A tározó sekély és mély részén a már meglévő növény- és állatvilágnak teremtik meg az optimális feltételeket. A befolyó víz mesterséges szűrése érdekében a befolyóknál a nádat megőrzik. A mederkotráskor keletkező földet, iszapot nem szállították el, hanem abból egy töltést építettek, amely rekreációs célokat szolgál. Ez utóbbi érdekében 600 kisfát ültettek ki, és kiülőkkel is csalogatják a természet közeli pihenésre, kikapcsolódásra vágyakókat

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szabó Zsófia környezetmérnök, a projekt klímaadaptációs referense elmondta: a mintaprojekt lehetőséget teremtett arra, hogy hazai és külföldi tanulmányutakon vegyen részt. Ennek keretében járt Csehországban, Lengyelországban, Angliában, Dániában, valamint a Krétán rendezett agrárkonferencián. Az ott szerzett tapasztalatok alapján bizton állíthatja, hogy a bátyai mintaprojekt összhangban áll a nemzetközi fejlesztési, környezetvédelmi trendekkel, a beruházás kapcsán szerzett tapasztalatok nagyban segíthetik a 2021-től induló új uniós pályázatok megvalósítását.

A két szakember a helyszíni bejárás alkalmával rámutatott: az előző nap, október 7-én lehullott nagymennyiségű csapadék már nem szikkad el a csapadékvíz árkokban, hanem a projektnek köszönhetően mintegy 15 centiméterrel emelte meg a befogadó tó vízmagasságát. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 03., 14:28
A helyszínen tájékozódtunk arról az 51-es főút kalocsai elkerülő szakaszán történt balesetről, amelyben két kamion ütközött össze ma reggel, és amelynek következtében az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette. A balesetet az okozhatta, hogy a reptér felől érkezett, szerencsétlenül járt sofőr ismeretlen okból elmulasztotta az elsőbbség megadását.
2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK