2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonnegyedszer is hangulatos Rác Préló Bátyán

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 16., 10:08

A XXIV. Rác Prélón mulattak a bátyai horvátok és vendégeik február 12-én este, a község Faluházában. Ünnepi köszöntőt mások mellett Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja mondott, majd a finom vacsora után kólóval vette kezdetét, majd azzal is zárult a hajnalig tartó bál.

A bátyai Horvát Önkormányzat a farsangi hagyományok méltó zárásaként rendezte meg idén is a Rác Prélót. A préló jelentése fonó, melynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza; nagy jelentőséggel bírt a társas élet alakításában. Ilyenkor a házaknál gyűltek össze a fiatalok, a lányok fontak, a fiúk kukoricát morzsoltak, és volt olyan porta, ahol a daloltak, muzsikáltak.

Anisity Ferenc, a Bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a rendezvény főszervezője örömmel számolt be arról, hogy egy év kihagyás után végre ismét meg tudták szervezni a táncos mulatságot.

Tavaly sajnos a világjárvány miatt hozott intézkedések meggátolták, hogy összegyűljenek a bátyai horvátok, viszont idén már a felújított Faluházban tudtuk fogadni a vendégeinket. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét teltház van. A program idén szerényen,- nem volt fellépőnk, mint ahogy korábban megszokhatták a bálozóink-, ennek elsősorban költségvetési okai vannak. Így most csak egymás között vagyunk, jókat eszünk, iszunk, beszélgetünk, táncolunk, és ami a legfontosabb, jól érezzük magunkat."- mondta Anisity Ferenc.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Elsőként Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, majd Fekete Csaba, Bátya polgármestere köszöntötte a bálozókat.

Két évvel ezelőtt, a meszesi Kék Duna Vendéglőben, a legutóbbi Rác Prélón azt ígértem, hogy a Horvát Önkormányzattal már nem egymás mellett, hanem kéz a kézben, egymással fogunk előre haladni. Akkor sokan legyintettek, hogy ez is csak egy politikus ígérete. Azt gondolom, hogy az azóta eltelt idő nagymértékben bebizonyította, hogy igenis együtt, jó úton haladunk, azóta szinte az összes rendezvényünket közösen tartjuk, és itt is megköszönöm a Horvát Önkormányzat önzetlen munkáját” – hangsúlyozta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Hozzátette:

A bátyai préló népszerűsége is jelzi, nagy jelentősége van, ha egy település lakói tudják, hogy honnan származnak. Azt is tudatosítani kell, hogy jelenleg hol tart, illetve a legfontosabb, hogy merre halad együtt a közösség.”Az esten, kivilágos kivirradtig a népszerű horvát nemzetiségi zenekar, a dusnoki Zabavna Industrija pengette a talpalávalót.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK