2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonnegyedszer is hangulatos Rác Préló Bátyán

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 16., 10:08

A XXIV. Rác Prélón mulattak a bátyai horvátok és vendégeik február 12-én este, a község Faluházában. Ünnepi köszöntőt mások mellett Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja mondott, majd a finom vacsora után kólóval vette kezdetét, majd azzal is zárult a hajnalig tartó bál.

A bátyai Horvát Önkormányzat a farsangi hagyományok méltó zárásaként rendezte meg idén is a Rác Prélót. A préló jelentése fonó, melynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza; nagy jelentőséggel bírt a társas élet alakításában. Ilyenkor a házaknál gyűltek össze a fiatalok, a lányok fontak, a fiúk kukoricát morzsoltak, és volt olyan porta, ahol a daloltak, muzsikáltak.

Anisity Ferenc, a Bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a rendezvény főszervezője örömmel számolt be arról, hogy egy év kihagyás után végre ismét meg tudták szervezni a táncos mulatságot.

Tavaly sajnos a világjárvány miatt hozott intézkedések meggátolták, hogy összegyűljenek a bátyai horvátok, viszont idén már a felújított Faluházban tudtuk fogadni a vendégeinket. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét teltház van. A program idén szerényen,- nem volt fellépőnk, mint ahogy korábban megszokhatták a bálozóink-, ennek elsősorban költségvetési okai vannak. Így most csak egymás között vagyunk, jókat eszünk, iszunk, beszélgetünk, táncolunk, és ami a legfontosabb, jól érezzük magunkat."- mondta Anisity Ferenc.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Elsőként Drago Horvat, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, majd Fekete Csaba, Bátya polgármestere köszöntötte a bálozókat.

Két évvel ezelőtt, a meszesi Kék Duna Vendéglőben, a legutóbbi Rác Prélón azt ígértem, hogy a Horvát Önkormányzattal már nem egymás mellett, hanem kéz a kézben, egymással fogunk előre haladni. Akkor sokan legyintettek, hogy ez is csak egy politikus ígérete. Azt gondolom, hogy az azóta eltelt idő nagymértékben bebizonyította, hogy igenis együtt, jó úton haladunk, azóta szinte az összes rendezvényünket közösen tartjuk, és itt is megköszönöm a Horvát Önkormányzat önzetlen munkáját” – hangsúlyozta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Hozzátette:

A bátyai préló népszerűsége is jelzi, nagy jelentősége van, ha egy település lakói tudják, hogy honnan származnak. Azt is tudatosítani kell, hogy jelenleg hol tart, illetve a legfontosabb, hogy merre halad együtt a közösség.”Az esten, kivilágos kivirradtig a népszerű horvát nemzetiségi zenekar, a dusnoki Zabavna Industrija pengette a talpalávalót.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>