2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Muzsikás húzta a talpalávalót – kiváló programok a Hagyományőrző napon

Muzsikás húzta a talpalávalót – kiváló programok a Hagyományőrző napon
2021. 12. 03., 11:10

November 30-án, délelőtt szebbnél szebb adventi díszek és mézeskalácsok készültek a Hagyományőrző napon, a Városi Sportcsarnokban. A rendezvényt este a világhírű Muzsikás együttes koncertje zárta.

Kiváló hangulatot teremtett a népzene a délutáni programokhoz a sportcsarnokban. Az egész napos esemény a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-01067 Kalocsa Város Sportcsarnok kulturális célokra való hasznosítása a közösségfejlesztés jegyében elnevezésű pályázat keretein belül valósult meg. Ennek a napnak a záróeseménye volt a neves Muzsikás együttes koncertje. A Muzsikás alapítójával, Hamar Dániel Kossuth-díjas népzenésszel még a kezdés előtt tudtunk pár szót váltani.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Kalocsa TV


Nagy örömmel érkeztünk Budapestről Kalocsára. Több, mint 40 éve zenélünk együtt, Magyarországot keresztül-kasul utaztuk, és mellette a világot is bejártuk. Mivel mi mindig népzenét játszunk, most is magyar népzene fog szólni, pontosabban Kárpát-medencei magyar zene. Ma este két vendégfellépőt is hoztunk magunkkal. Egyik Kacsó Hanga énekes, aki a fiatal nemzedéknek talán a legígéretesebb tehetsége, és Berecz István kiváló táncos, ki szintén a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Velük együtt lesz látványos az esti műsor.” tájékoztatta szerkesztőségünket Hamar Dániel.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kalocsa TV


A Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Az együttest az országban sokfelé hívják alkalomszerű táncház tartására is.

Vonósaink Porteleki László és Sipos Mihály, ők hegedűn játszanak, Éri Péter brácsás, én pedig a bőgős vagyok, de sok-sok egyéb hangszert is meg tudunk szólaltatni. Több évtizede, mint pesti srácok, beleszerettünk ebbe a zenébe. Mindegyikünket más módon ragadott magával a muzsika, mely abban az időben nem igen volt ismert és hallható az országban, de mi rendíthetetlenül elhatároztuk, hogy a legjobb tudásunk szerint gyönyörűséggel fogjuk játszani. Ha valaki nekünk akkor azt mondja, hogy ezzel a zenével el fogunk jutni valamikor a világ legnevesebb koncerttermébe, a New York-i Carnegie Hall-ba, biztos, hogy kinevetjük. De mégiscsak megvalósult, és igazából az történt, hogy nem csak mi szerettünk bele ebbe a zenébe, hanem nagyon sokan mások is."A zenészek legelőször a népzenei gyűjteményekhez nyúltak, amelyet Bartók és Kodály munkássága alapozott meg.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Kalocsa TV


A Kossuth-díjas népzenész elmondta:

Mindez kétszázezernél is több dallam volt, mely nem volt publikus. Ezt akkor azoknak szánták, akik ezt kutatták. Viszont Kallós Zoltán népzenegyűjtő és Martin György néprajzkutató segítségével el tudtunk jutni azokba az erdélyi falvakba is, ahol még ez a zene igazán élő volt, és ottani zenészektől lestük el azt a különleges fortélyt, amelyet sehol máshol nem lehet megtanulni, csak tőlük.”
A Muzsikás együttes számos díj és kitüntetés birtokosa. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc- díj, a Magyar Örökség - díj, a Kossuth - díj és a Prima Primissima - díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX - díjjal is elismerték.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK