2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dunapataj-Böddpusztán tápanyagoldattal együtt öntöznek a régió legnagyobb öntözőgépével

Dunapataj-Böddpusztán tápanyagoldattal együtt öntöznek a régió legnagyobb öntözőgépével
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 23., 13:33

Mint beszámoltunk róla, szeptember 20-án, hétfőn délelőtt a Dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. beruházásában épült, a cég böddpusztai területén egy közel 100 hektáros tábla öntözésére alkalmas, mini meteorológiai állomással összekötött öntözőberendezést mutattak be a sajtó képviselőinek. Az ötvenszázalékos állami támogatással kiépített műholdas, akár egy okos telefonról, távirányítással működtethető öntözőfürt bemutatását a délutáni órákban szakmai fórum követte. A Bakodpusztai Idegenfrogalmi Centrumban megrendezett tanácskozáson Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója és Zászlós Tibor, a Magyar Nemzeti Agrárkamara alelnöke is részt vett.

Az eseményt Dusnoki Csaba, a község polgármestere nyitotta meg, aki a vendégek köszöntése után kifejtette:

Nemcsak minket, embereket visel meg a szélsőséges időjárás és a hőség, hanem növényeinket, állatainkat is. Ha nem lesz haszonnövény, nem lesz termés, nem jutunk elegendő élelemhez. Ezért nagyon fontos ennek a szélsőséges időjárásnak, mint problémának a felismerése. Itt találkozott a Dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. gondolkodása, célkitűzése a kormány nagyon helyes célkitűzésével: mielőbb meg kell oldani az öntözéses mezőgazdálkodást. Hogy van vizünk, az ma már önmagában nem elég. Hogy versenyképes mezőgazdaságot tudjunk magunk mögött, ahhoz nagyon korszerű öntözőrendszerek van szükség ahhoz, hogy képesek legyünk megfelelni a következő 10,20,50 év kihívásainak. Azt gondolom, hogy a mai nap tanúi lehetünk annak, hogy ezen gondolkodás mentén a Magyar Kormány és az Új Élet Kft. hogy tudta a gyakorlatban megvalósítani, hogy egy közel 100 hektáros területen megoldja ezt a problémát." mondta a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A beruházással összefüggő technikai az pénzügyi adatokat a polgármester fia, a társaság résztulajdonosa, Dusnoki Csaba Sándor úgyis, mint ötletgazda ismertette.

A projekt keretében, mintegy 131 millió forint nettó beruházási összegből építettük meg a környék és a régió talán legnagyobb ipari öntözőgépét, mely jelző az 587,27 méteres öntözési szélességből adódik.
A berendezés kevesebb mint 24 óra alatt 94 hektárnyi területet képes beöntözni,7,11 milliméternyi öntözővíz kijuttatása mellett, 327,6 köbméter/óra teljesítménnyel.

Az öntözőgép indítása, felügyelete, esetleges beállítása történhet távolról, valamilyen okostelefonról, vagy okos eszközről is. Ezáltal a gép működtetése nem munkaerő igényes, és értelemszerűen nem igényel állandó felügyeletet. A kezelő az aktuális adatokat is nyomon követheti, és szükség esetén akár otthonról, a meleg hálószobából is beavatkozhat.” –részletezte Dusnoki Csaba Sándor


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzá tette: A terület teljes öntözhetőségét a kinyílásra és becsukódásra képes, 91,44 méteres saroköntöző kar biztosítja. Azt a legmodernebb műholdas GPS rendszer garantálja, hogy a gép 2 centiméteres pontossággal közlekedik.

Dusnoki Csaba Sándor szólt arról is, hogy

a költség és energiahatékonyság miatt elengedhetetlen, hogy a rendszer igen alacsony, mindössze 3,65 báros belépőnyomáson, egyenletes kijuttatást biztosít, amelyet a 4,5 báros betáplálás garantál. Annak érdekében, hogy a legoptimálisabb körülményt biztosítsuk a növények számára, és elkerüljük az alul- vagy a vízpazarló túlöntözést, meteorológiai állomást és a talaj folyamatos nedvességmérésére alkalmas talajszondát telepítettünk. Így tudjuk meghatározni, mikor és mennyit kell öntözni.” hangsúlyozta a szakember.

Mint elhangzott, intenzív termelés nem létezik megfelelő tápanyag ellátottság nélkül, ezért az országban teljesen egyedülálló kettő szivattyús tápoldatozó rendszer, és 8100 literes tápoldat tartáj biztosítja, hogy növényre szabottan - mikro és makro elemeket tartalmazó - tápanyaggal dúsított öntözővizet juttassanak a gyökérzónába.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A szakmai ismertető után kisfilmen is bemutatták a megvalósított projektet és annak előnyeit.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszédében rámutatott: az elmúlt 40 év alatt 1,4 fokkal nőtt a Föld nevű bolygó átlaghőmérséklete, ami ha így folytatódik, az a 21. század végére 3,5 fok átlaghőmérséklet-emelkedést jelent. Ennek ismeretében már most kulcskérdés, hogy földrajzi adottságaink ellenére egy adott területen a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló vizet. Tudományosan bizonyított, hogy öntözéssel a termésátlagok másfélszerese érhető el. Az államtitkár szerint az élelmiszergyártók számára is létfontosságú, hogy a dunapatajihoz hasonló, jövőbe mutató, öntözéses technológiával rendelkező olyan mezőgazdasági társaságok legyenek, amelyek már most is az agrártárca által támogatott öntözőközösségekbe tömörülhetnek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés