2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Esőzések nehezítik a Szelidi-tó nyári vendégforgalmát – Vasárnap megint leszakadt az ég, hazakergette a vendégek nagy részét

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 25., 09:30

A Szelidi-tó és a partján lévő üdülőfalu az ékes bizonyíték arra, hogy nem lélekszám alapján méretik meg egy település. Szerte az országban ismerik, sokan megfordulnak Szeliden, de a tó fürdőszezonhoz köthető népszerűsége idén a hektikus nyári esőzések miatt csökkenő tendenciát mutat. „Szeliden a nyár akkor jó üzleti szempontból, de a vendég számára is, ha a strand füve aranysárga a sok napsütés és a kevés eső miatt” – mondta az egyik barátom, miközben a Szelidi strand szinte élénkzöld pázsitjára mutatott. Ami jó a fűnek, az nem jó a fürdőzőknek, mert például az erős szombati forgalom vasárnap azért nem folytatódhatott, mert kora délután pillanatok alatt viharos erejű széllel érkező, 35 milliméter eső zúdult a tóra és az üdülőfalura. A nyári fürdőszezon végét jelentő augusztus 20-ig már csak 3-4 hétvége van, miközben a bevételek már bizonyosan nem a tavalyi szinten alakulnak.

Magyarországon, de Szeliden is az év legmelegebb hónapja a július, ilyenkor az átlaghőmérséklet eléri a 21 Celsius fokot. Mindezt már a tó pártjára a nyár elején telepített, távjelzővel felszerelt mini meteorológiai állomás adatai is igazolják, de ugyanez az eszköz az átlagosnál magasabb csapadékmennyiséget is mutat. Ennek az eloszlásával is baj van, mert annyira kiszámíthatatlanul, annyira szélsőséges mennyiséggel párosul, hogy az, mint derült égből a villámcsapás, úgy éri az ide esetleg több száz kilométerről érkező vendégeket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nincs ez másként idén a Balaton partján sem, de ott az egyéb programok a közeli nagyvárosok számos lehetőséget kínálnak az ilyen helyzetek orvoslására.

A szelidi üzleti vállalkozásokat járva mindenkitől azt hallottam, hogy a biztató májusi nagy melegek után az ide befektetők egy kiemelkedő bevételt produkáló szezonban bizakodtak. Ezzel szemben az látszik, hogy a Szittyótér azon vendéglőjének a tulajdonosa járt talán a legjobban, aki munkaerőhiány miatt nem nyitott ki az idén. Megspórolta a rengeteg munkát, és azon sem kell izgulnia, hogy legalább egy kis nyereséggel sikerül-e zárni a szezont.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint egybehangzóan elhangzott: a közös ellenség ez esetben nem más, mint a rendkívül hektikus időjárás. Elsősorban a zömmel a hétvégékre eső viharos erejű szél, nagy intenzitású csapadék, amely még jég halmazállapotban is egyre gyakoribb. Ha zuhog az eső, a vendég csomagol, veszi a fürdőlepedőjét, és irány haza! Az elmúlt hétvége akár tipikusnak is nevezhető: a szombati ígéretes forgalomnak a vasárnap hirtelen lezúdult, 35 milliméter, rekord közeli mennyiségű eső egyszeriben véget vetett.

Holott bőven lenne miért maradnia a vendégnek, hiszen ilyen szép, infrastruktúrájában kiteljesedő még soha nem volt Szelid, amelynek a vize és vízszintje, éppen a sok csapadék miatt fürdőzésre kiválóan alkalmas. A víz hőmérséklete ugyan a tavalyi év hasonló időszakához képest egy-két fokkal hidegebb, de ezt kárpótolja, hogy ilyenkor még a halak is jobban kapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK