2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Esőzések nehezítik a Szelidi-tó nyári vendégforgalmát – Vasárnap megint leszakadt az ég, hazakergette a vendégek nagy részét

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 25., 09:30

A Szelidi-tó és a partján lévő üdülőfalu az ékes bizonyíték arra, hogy nem lélekszám alapján méretik meg egy település. Szerte az országban ismerik, sokan megfordulnak Szeliden, de a tó fürdőszezonhoz köthető népszerűsége idén a hektikus nyári esőzések miatt csökkenő tendenciát mutat. „Szeliden a nyár akkor jó üzleti szempontból, de a vendég számára is, ha a strand füve aranysárga a sok napsütés és a kevés eső miatt” – mondta az egyik barátom, miközben a Szelidi strand szinte élénkzöld pázsitjára mutatott. Ami jó a fűnek, az nem jó a fürdőzőknek, mert például az erős szombati forgalom vasárnap azért nem folytatódhatott, mert kora délután pillanatok alatt viharos erejű széllel érkező, 35 milliméter eső zúdult a tóra és az üdülőfalura. A nyári fürdőszezon végét jelentő augusztus 20-ig már csak 3-4 hétvége van, miközben a bevételek már bizonyosan nem a tavalyi szinten alakulnak.

Magyarországon, de Szeliden is az év legmelegebb hónapja a július, ilyenkor az átlaghőmérséklet eléri a 21 Celsius fokot. Mindezt már a tó pártjára a nyár elején telepített, távjelzővel felszerelt mini meteorológiai állomás adatai is igazolják, de ugyanez az eszköz az átlagosnál magasabb csapadékmennyiséget is mutat. Ennek az eloszlásával is baj van, mert annyira kiszámíthatatlanul, annyira szélsőséges mennyiséggel párosul, hogy az, mint derült égből a villámcsapás, úgy éri az ide esetleg több száz kilométerről érkező vendégeket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nincs ez másként idén a Balaton partján sem, de ott az egyéb programok a közeli nagyvárosok számos lehetőséget kínálnak az ilyen helyzetek orvoslására.

A szelidi üzleti vállalkozásokat járva mindenkitől azt hallottam, hogy a biztató májusi nagy melegek után az ide befektetők egy kiemelkedő bevételt produkáló szezonban bizakodtak. Ezzel szemben az látszik, hogy a Szittyótér azon vendéglőjének a tulajdonosa járt talán a legjobban, aki munkaerőhiány miatt nem nyitott ki az idén. Megspórolta a rengeteg munkát, és azon sem kell izgulnia, hogy legalább egy kis nyereséggel sikerül-e zárni a szezont.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint egybehangzóan elhangzott: a közös ellenség ez esetben nem más, mint a rendkívül hektikus időjárás. Elsősorban a zömmel a hétvégékre eső viharos erejű szél, nagy intenzitású csapadék, amely még jég halmazállapotban is egyre gyakoribb. Ha zuhog az eső, a vendég csomagol, veszi a fürdőlepedőjét, és irány haza! Az elmúlt hétvége akár tipikusnak is nevezhető: a szombati ígéretes forgalomnak a vasárnap hirtelen lezúdult, 35 milliméter, rekord közeli mennyiségű eső egyszeriben véget vetett.

Holott bőven lenne miért maradnia a vendégnek, hiszen ilyen szép, infrastruktúrájában kiteljesedő még soha nem volt Szelid, amelynek a vize és vízszintje, éppen a sok csapadék miatt fürdőzésre kiválóan alkalmas. A víz hőmérséklete ugyan a tavalyi év hasonló időszakához képest egy-két fokkal hidegebb, de ezt kárpótolja, hogy ilyenkor még a halak is jobban kapnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>