2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Itt a fürdésre kijelölt természetes fürdővizek osztályba sorolása Bács-Kiskun megyében! – A Szelidi-tó „jó” minősítés kapott

Itt a fürdésre kijelölt természetes fürdővizek osztályba sorolása Bács-Kiskun megyében! – A Szelidi-tó „jó” minősítés kapott
2022. 08. 14., 15:00

A természetes fürdővizek szakmai szempontból történő értékelését és osztályozását 4 fürdési idényben vett fürdővíz minták laboratóriumi vizsgálata alapján a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal végzi, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásának, ill. az Európai Bizottság szakmai javaslatának figyelembevételével. A Kormányhivatal a napokban tette közzé a minták vizsgálati eredményét.

A kijelölt természetes fürdőhelyek esetében, fürdőhelyenként a fürdővízből évente általában négy mintát vesznek az üzemeltetők által megbízott a vizsgálatra akkreditációval rendelkező laboratóriumok. Az első fürdővíz minta vételére a fürdési idény megkezdése előtt, majd ezt követően havonta egy-egy minta vizsgálatára kerül sor.

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt vizekben túl gyakori a szennyezettség a biztonságos fürdéshez, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez az értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi kockázatokat is követi.

A vízminőség megállapításánál két olyan indikátor-baktérium mennyiségét határozzák meg, amelyek szennyvíz eredetű, potenciálisan kórokozókat tartalmazó szennyezés előfordulását jelzik.

A minősítés csak a bakteriális paraméterek mennyisége alapján történik, de nem egyszerűen egy határértékhez hasonlítva, hanem egy olyan statisztikai értékelő módszer alkalmazásával, amelyekkel megállapítható, hogy milyen gyakorisággal, vagy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés egy adott fürdőhelyen.
Ahol nagyon ritkák az ilyen szennyezések, azok a jó vagy kiváló minősítési fürdőhelyek, ahol viszont gyakoribb, ott egy elfogadható határig tűrhetőnek, alatta pedig kifogásoltnak minősítik a fürdővizeket.

A természetes fürdőhelyek vízminősége szempontjából, az időjárás jelent elsősorban kockázatot. Egyszerre nagy mennyiségű csapadék esetén fennáll annak a kockázata, hogy ez szennyezéseket mos be a fürdővízbe, akár a partról, akár pedig egy közeli szennyvíztisztító túlfolyása miatt. Tehát elsősorban akkor kell számítanunk szennyezettebb vízre, amikor nagyobb esőzések vannak, vagy ha az időjárás nagyon száraz és nincs megfelelő mennyiségű vízutánpótlás.

Bács-Kiskun megyében fürdésre kijelölt 7 természetes fürdőhely van, a 2018-2021. közötti fürdési idényekben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a fürdővizek osztályba sorolás az alábbiak szerint alakult:

Valamennyi hazai természetes fürdővíz minősítése elérhető itt.  

A 2022. évi fürdési idényben végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály honlapján megtekinthetők.

A hazai természetes fürdőhelyek fürdővíz profiljai elérhetők itt.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK