2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Itt a fürdésre kijelölt természetes fürdővizek osztályba sorolása Bács-Kiskun megyében! – A Szelidi-tó „jó” minősítés kapott

Itt a fürdésre kijelölt természetes fürdővizek osztályba sorolása Bács-Kiskun megyében! – A Szelidi-tó „jó” minősítés kapott
2022. 08. 14., 15:00

A természetes fürdővizek szakmai szempontból történő értékelését és osztályozását 4 fürdési idényben vett fürdővíz minták laboratóriumi vizsgálata alapján a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal végzi, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásának, ill. az Európai Bizottság szakmai javaslatának figyelembevételével. A Kormányhivatal a napokban tette közzé a minták vizsgálati eredményét.

A kijelölt természetes fürdőhelyek esetében, fürdőhelyenként a fürdővízből évente általában négy mintát vesznek az üzemeltetők által megbízott a vizsgálatra akkreditációval rendelkező laboratóriumok. Az első fürdővíz minta vételére a fürdési idény megkezdése előtt, majd ezt követően havonta egy-egy minta vizsgálatára kerül sor.

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt vizekben túl gyakori a szennyezettség a biztonságos fürdéshez, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez az értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségügyi kockázatokat is követi.

A vízminőség megállapításánál két olyan indikátor-baktérium mennyiségét határozzák meg, amelyek szennyvíz eredetű, potenciálisan kórokozókat tartalmazó szennyezés előfordulását jelzik.

A minősítés csak a bakteriális paraméterek mennyisége alapján történik, de nem egyszerűen egy határértékhez hasonlítva, hanem egy olyan statisztikai értékelő módszer alkalmazásával, amelyekkel megállapítható, hogy milyen gyakorisággal, vagy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés egy adott fürdőhelyen.
Ahol nagyon ritkák az ilyen szennyezések, azok a jó vagy kiváló minősítési fürdőhelyek, ahol viszont gyakoribb, ott egy elfogadható határig tűrhetőnek, alatta pedig kifogásoltnak minősítik a fürdővizeket.

A természetes fürdőhelyek vízminősége szempontjából, az időjárás jelent elsősorban kockázatot. Egyszerre nagy mennyiségű csapadék esetén fennáll annak a kockázata, hogy ez szennyezéseket mos be a fürdővízbe, akár a partról, akár pedig egy közeli szennyvíztisztító túlfolyása miatt. Tehát elsősorban akkor kell számítanunk szennyezettebb vízre, amikor nagyobb esőzések vannak, vagy ha az időjárás nagyon száraz és nincs megfelelő mennyiségű vízutánpótlás.

Bács-Kiskun megyében fürdésre kijelölt 7 természetes fürdőhely van, a 2018-2021. közötti fürdési idényekben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján a fürdővizek osztályba sorolás az alábbiak szerint alakult:

Valamennyi hazai természetes fürdővíz minősítése elérhető itt.  

A 2022. évi fürdési idényben végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály honlapján megtekinthetők.

A hazai természetes fürdőhelyek fürdővíz profiljai elérhetők itt.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK