2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Korszerű épületbe költöztek a dunapataji polgárőrök – Az ország egyik legmodernebb szolgálati helyét vették birtokba

Korszerű épületbe költöztek a dunapataji polgárőrök – Az ország egyik legmodernebb szolgálati helyét vették birtokba
Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 06., 09:10

Az Országos Polgárőr Nap példás, máig elismerő visszhangot kiváltó dunapataji megrendezését követően újabb jelentős eseménnyel hívta fel magára a figyelmet Dunapataj Nagyközség Önkormányzata és a Dunapataji Polgárőr Csoport. A december 5-én délelőtt megtartott avatóünnepséget követően egy, a település központjában lévő, kívül-belül gyönyörűen felújított, modern, komfortos épületbe költöztek a polgárőrök. Az átadó ünnepségre érkező dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke szerint a dunapataji önkormányzat jelenleg Magyarország egyik legmodernebb szolgálati helyét biztosítja a mintegy 20 főt számláló polgárőr csoport számára. A korábban a vízszolgáltatónak átadott épületet az önkormányzat visszavásárolta, majd a Magyar Falu Program pályázati forrásából és jelentős önerőből az épületet és a környezetét – új kerítés, térburkolat, rejtett csapadékvíz elvezetés, parkosítás – modernizálta, a polgárőrök szolgálati igényeihez igazította.

Az ünnepségre az 51-es főúton Kalocsa irányából érkezők a két körforgalom között bekövetkezett baleset félpályás útlezárásánál személyesen is megtapasztalhatták, milyen hasznos, ha az adott településen polgárőrség működik, ugyanis a forgalmat ezúttal is a helyi polgárőrök irányították.

Az esemény résztvevőit Dr. Túrós Andrást, az OPSZ elnökét, dr. Fekecs Dénest, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettesét, egyben a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, dr. Szigeti Lászlót, az OPSZ gazdasági-pénzügyi elnökhelyettesét, dr. Urbán Zoltán dandártábornokot, a BM munkatársát, Németh Bertold rendőr alezredest, a Kalocsai Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály vezetőjét, Nyúl Krisztián főtörzszászlóst, a dunapataji KMB csoport vezetőjét, Szigeti Sándort, a Dunapataji Polgárőr Csoport jelenlegi elnökét, és Tapolcsányi Lajost, a volt elnököt, a megjelent polgárőröket, az önkormányzat munkatársait Dusnoki Csaba polgármester köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A településvezető a beruházás főbb paramétereinek ismertetése után rámutatott: a sikeresen megrendezett Országos Polgárőr Nap után egy pillanatra ismét Dunapatajra figyelhet a polgárőrök nagy közössége. Az önzetlen munkát végző polgárőrök - a település egyfajta elismeréseként is - egy minden tekintetben korszerű, a 21. század igényeihez igazított épületbe költözhetnek. Dusnoki Csaba arra is felhívta a figyelmet: ahogy napjainkban az élet minden területén, így a polgárőrség munkavégzése során is elkerülhetetlen a takarékos, ésszerű gazdálkodás, ugyanakkor ez az önzetlen, a közösség érdekében kifejtett polgárőri munka társadalmi, erkölcsi megbecsülését nem érintheti.

Dr. Túrós András beszédében aláhúzta:

Kötelességemnek éreztem, hogy eljöjjek erre a rendezvényre; elsősorban azért, mert 2022. júniusában olyan fantasztikus országos polgárőr napot rendezett a Bács-Kiskun Megyei Szövetség a dunapatajiakkal közösen, amely a polgárőrségen belül még mindig közbeszéd. Az itteni munka a minőségről szól, amit az is igazol: ha ránézek erre az épületre, akkor egy nagyon szépen, igényesen felújított épületet látok, és ha ránézek a polgárőrökre, akkor ők is a szabályzatnak megfelelően, szép formaruhában vannak itt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat és a helyi emberek törődnek a polgárőrséggel, fontos számukra és megbecsülik azt.”

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az OPSZ elnöke felidézte, hogy Magyarország a rendszerváltozást követően milyen buktatókon keresztül lett a világ egyik legbiztonságosabb országa, amelyhez természetesen a polgárőrök is nagymértékben hozzájárulnak. Dr. Túrós András felhívta a figyelmet, hogy december 5-én van az önkéntesek világnapja, így talán akaratlanul is jól időzítették a mai székház avatót, hiszen a polgárőrök tipikusan önkéntesen, önzetlenül járulnak hozzá, hogy az ország közbiztonsága kiegyensúlyozott legyen.

Becsüljük meg mindnyájan, hogy az önkormányzat itt Dunapatajon ilyen magas fokon gondoskodik a polgárőrökről és minőségi munkafeltételeket biztosít számukra.”– zárta beszédét az OPSZ elnöke.

A Kalocsai Rendőrkapitányság nevében Németh Bertold köszöntötte az ünnepség részvevőit. A rendőr alezredes megköszönte a duanapataji polgárőrök elmúlt évben is eredményes munkáját, az Országos Polgárőr Nap sikerérért végzett erőfeszítéseiket, majd mondanivalója végén Gulyás Ferenc polgárőrt hosszú idő óta végzett kimagasló munkájáért oklevél elismerésben részesítette.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Szigeti Sándor, a polgárőrök helyi vezetője elöljáróban megköszönte az elismerő szavakat, majd mint mondta:

Dunapatajon jó ma polgárőrnek lenni! Ez nem egyedi, hiszen az elmúlt fél évtizedben jó volt polgárőrnek lenni akkor is, amikor öt év után ismét, sosem látott létszám és programgazdagság mellett itt rendezték meg az Országos Polgárőr Napot, amit az országos elnök minden idők legjobbjának értékelt. Amikor a pataji polgárőrök gépkocsit, robogót, vagy éppen két szolgálati kerékpárt kaptak, szintén ez az érzés köszönt vissza, aminek most a "non plus ultrája" az új székház átvétele.”

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az ünnepség folytatásában dr. Fekecs Dénes kiváló polgárőr címet adományozott Gyirán Péternek, a helyi polgárőr csoport alapító elnökének, majd Dusnoki Csaba polgármester az új polgárőr épület kulcsait kézfogás és jókívánságok kíséretében adta át Szigeti Sándornak, a helyi polgárőr csoport vezetőjének.

Az esemény folytatásaként a résztvevők a polgárőrök új székházát kívül-belül megtekintették, majd a rendezvény fehér asztal melletti beszélgetéssel ért véget.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK