2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Műholdas öntözőfürt-rendszert adtak át Dunapataj – Böddpusztán – A Dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. beruházása

Műholdas öntözőfürt-rendszert adtak át Dunapataj – Böddpusztán – A Dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. beruházása
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 20., 14:53

Ugyan érdemi mennyiségben egy hónapja nem hullott csapadék a kalocsai járásban, a Dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. szeptember 20-án, hétfőn délelőtt Dunapataj-Böddpusztán tartott új öntözőfürt-rendszer átadó eseményének időpontjában szakadó eső fogadta a résztvevőket. Mindez azonban nem zavarta azt a jó hangulatú beszélgetést, amit Font Sándor országgyűlési képviselővel és a cég képviseletében jelen lévő Dusnoki Csaba Sándorral először az egyik gépszín alatt, majd a még mindig zuhogó esőben, az immár legmodernebb, amerikai gyártású eszközökkel öntözhető 100 hektáros terület szélén folytattunk. A helyszínre jutás kuriózuma, hogy maga az országgyűlési képviselő vezette azt a korszerű traktort, amely nélkül a felázott utakon aligha jutottunk volna ki a beruházás megtekintésére.

A társaság Böddpusztai telephelyén Dusnoki Csaba Sándor fogadott bennünket, aki megerősítette, hogy az alkalomból, neves, a szakmát képviselő személyiségek, köztük az agrártárca államtitkára és az Országos Vízügyi Hivatal főigazgatója részvételével szakmai tanácskozást is tartanak majd a Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumban, 15 órai kezdettel.

A délelőtti esemény célja, hogy a sajtó képviselőit, rajtuk keresztül a közvéleményt is tájékoztassák a fizikai megvalósítás részleteiről, az érintett, immár öntözhető terület elhelyezkedéséről, a terepen is bemutassák, amit megvalósítottak. Ennek lényege, hogy a közel 100 hektáros területet a legkorszerűbb, műholdas rendszerű öntözőberendezéssel látták el. Az öntözővizet a Szelidi csatornából nyerik, a beruházás megvalósítására 160 milliós forrást használtak fel.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
a galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Font Sándor / Facebook


Figyelemmel arra, hogy a 15 órakor kezdődő tanácskozás egyik fő témája a fejlesztés részleteinek ismertetése lesz, erről külön tudósításban számolunk be.

Font Sándor országgyűlési képviselő az Országgyűlés ülésére tartva szakította meg útját Böddpusztán, hogy személyesen is gratuláljon a megvalósított, példa értékű fejlesztéshez, és tájékozódjon annak részleteiről.

A képviselő elmondta:

Az agrárminiszter már kinevezésekor jelezte, hogy külön hangsúlyt fordít az öntözhető területek bővítésére. Kalocsán és térségében korábban nagy területek voltak öntözhetők, azonban ezek a hosszú évek során, az elhanyagoltság következtében is tönkrementek. A térségben több helyen megindult ennek a problémának a kezelése, az öntözés újjáélesztése. Itt, ezen a helyszínen mintegy 100 hektáros terület újraöntözésének a megteremtése történt meg, a legkorszerűbb eszközökkel. Ennek a projektnek van ma az átadási ünnepsége. Jeles esemény ez, hiszen az újra öntözhető területről származó mezőgazdasági termények értéke, ezzel együtt az ebből származó árbevétel növekszik."Font Sándor hozzátette: Hangsúlyozom, hogy Dunapatajon nem egy új technika, technológia telepítése, megvalósítása, hanem ezzel együtt egy integrált, modern technológiai folyamat indul el, hiszen egy meteorológiai mini állomás, és egyéb információs rendszerek segítik az öntözést, azaz egy „okos” rendszerről van szó. Gyakorlatilag távirányítással, előre programozással lehet meghatározni, melyik területrész legyen öntözve. Tehát nem egyszerűen 100 hektár visszahódításáról van szó az öntözésbe, hanem a ma ismert legmodernebb öntözési technikának az alkalmazásról. Ez utat mutat másoknak is, mert a víz nagy érték. Ugyan hazánk földrajzi elhelyezkedése miatt látszólag bőven van vizünk, de ezzel is rendkívül takarékosan kell gazdálkodni. Azért elengedhetetlen ezeknek az okos eszközöknek a használata, hogy egy köbméter kitermelt vizet a legnagyobb hatékonysággal használjunk fel öntözésre. Ez egy ilyen beruházás.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
a galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Font Sándor / Facebook


A képviselő a továbbiakban kifejtette:

Az új technológiák telepítésére új támogatási alapot hoztak létre. A már működő 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban a dunapatajihoz hasonló beruházások külön támogatást kapnak, hogy takarékosan bánjunk a vízzel. A másik fontos tényező, hogy a korszerű technológiára fogékonynak kell lenni, és ez a fogékonyság elsősorban a fiatal generációkban van meg. Ők értik igazán – itt Dunapatajon is -, hogy az új technológiák alkalmazása miért jelent előnyt, és immár miért nélkülözhetetlen a korszerű mezőgazdaságban, ahol már drónok röpködnek a táblák felett. Tehát az állami támogatás mellett érzék, fogékonyság is kell ehhez. Gratulálok ahhoz, hogy Dunapatajon mindkettő egymásra talált és érvényesül – mondta Font Sándor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!