2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Országos Polgárőr Napot tartottak Dunapataj-Bakodpusztán – A rendvédelem színe-java részt vett a nagyrendezvényen

Országos Polgárőr Napot tartottak Dunapataj-Bakodpusztán – A rendvédelem színe-java részt vett a nagyrendezvényen
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 26., 09:10

A XXVII. Országos Polgárőr Napnak június 25-én, szombaton a Dunapataj - Bakodpuszta Idegenforgalmi Centrum adott helyet. Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) nagyrendezvényének jelentőségét mutatja, hogy arra még az ország legtávolabbi településéről is érkeztek polgárőrök, a rendvédelem valamennyi szakterületének első számú vezetői személyes jelenlétükkel is hangsúlyozták a 31 éves múltra visszatekintő szervezet társadalmi és szakmai megbecsülését. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatot dr. Mák Kornél, a közgyűlés alelnöke képviselte.

A hatalmas rendezvénysátrat zsúfolásig megtöltő közönséggel szemben felállított színpad molinója egyértelműen utalt a szervezőkre: balra az OPSZ, jobbra Dunapataj nagyközség címere hirdette, hogy a kitűnő szervezés és a feltételek megteremtése a közös együttmunkálkodás gyümölcse. Mint megtudtuk, Dunapataj-Bakodpusztán egy időben még soha nem fordult meg ennyi, köztük neves vendég, a felállított sátorváros, a programfolyam, a zökkenőmentes bonyolítás méltán váltott ki elismerő szavakat a magas rangú vendégekből és a polgárőrökből.

A résztvevőket elsőként Dusnoki Csaba, Dunapataj nagyközség polgármestere köszöntötte, és mint hangsúlyozta:

A köszöntés nem csak a megjelent, hanem Magyarország összes polgárőrének szól. Nagy öröm számomra, hogy a Polgárőr Napon az ifjú polgárőrök is ilyen szép számban megjelentek, hiszen mint ahogy egy nagy családban, úgy a polgárőrségben is ők jelentik a jövőt, a megerősödést. Immáron a XXVII. Országos Polgárőr Napon vehetünk részt, és a mai nap mindannyiunk örömére felhőtlenül ünnepelhetjük a polgárőrség ünnepét. Ahogy szükség van családon belül is az ünnepekre, úgy szüksége van egy közösségnek, a Polgárőrségnek is ünnepre. Szükséges időközönként megállni, értékelni az elvégzetteket, és új célokat kitűzni… A mai nap újra erőt meríthetünk a jövő kihívásaihoz, küzdelmeihez, a rend és a biztonság további szolgálatához. Úgy hiszem, hogy az önök áldozatos munkája nélkül nem lennénk biztonságban. A Rendőrség, a Honvédség, a rendészeti szervek komoly és példaértékű munkája mellett az önök munkája is szükséges ahhoz, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa lehessen.”– mondta Dusnoki Csaba, aki gratulált a polgárőrök munkájához, és mind mondta:

Tiszteletre méltó, hogy a polgárőrök a szabadidejük egy részét a közösségért áldozzák fel, hiszen a polgárőrökre mindenkor és minden körülmények között lehet számítani.”

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A polgármester hangsúlyozta:

A mai polgárőr nap egy jubileumi ünnep is egyben, hisz több mint negyed évszázada vezeti Dr. Túrós András elnök úr az Országos Polgárőr Szövetséget. Irányítása, munkássága alatt vált az Országos Polgárőr Szövetség a magyar társadalom egyik legnagyobb és legismertebb civil szervezetévé, amely a kiemelt közhasznú szervezet státuszt is elnyerte. Úgy hiszem, hogy a társadalmi elismerés mellett a Kormány elismerését is kivívta, mely törvénybe foglalta a Polgárőrséget. Így mondhatjuk, hogy a Polgárőrség ma már méltó arra, hogy hungarikum legyen.”- mondta egyebek mellett a polgármester.

Dr. Túros András, az OPSZ elnöke köszöntő beszédében rámutatott:

Azt mondhatom, hogy vendéglátónk, Dunapataj és annak polgármestere csodát varázsolt itt a pusztaságban. Így ő különösen megérdemli azt a nagy tapsot, amit én a beszéde nyomán kaptam. Köszöntöm a megjelent és a 65 ezer főnyi polgárőrséget. Azt olvastam nemrégiben, idézem: „jelenleg a polgárőrség az egyetlen olyan társadalmi szerveződés, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság védelmében. Ezt én úgy fordítom le, hogy a jelenlévők és a jelen nem lévő polgárőrök, azaz Ti vagytok a megbízható partnerei a rendvédelmi szerveknek, és úgy gondolom, rendkívül kemény és hosszú munka előzte meg, hogy immár a rendészettudomány is elismeri a polgárőrség áldozatos munkáját. … A mai Országos Polgárőr Nap fényesen bizonyítja, hogy Magyarországon a társadalmi összefogás megvalósul. Nézzétek csak meg a színpadon helyet foglaló vezetőket, vagy a sorokban helyet foglaló vendégeinket, hogy a Kormány, a BM, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a rendészeti szervek, az önkormányzatok, a bűnmegelőzés, a Magyar Honvédség jelenlévő képviselői itt is demonstrálják a társadalmi összefogást. A színpadon lévő vezetők személyesen felelősek hazánk biztonságáért…Ennek az összefogásnak meg van a gyümölcse: hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa lett. Erős a honvédelmünk, jó a közbiztonságunk, az emberek biztonságérzete kielégítő, a bűnözés évről évre csökkenő tendenciát mutat; békében is biztonságban élhetünk.”– mondta mások mellett Dr. Túrós András.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A továbbiakban Dr. Bolcsik Zoltán, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány köszöntötte a megjelenteket, és ismerte el a polgárőrök munkáját. Mint az országos rendőrfőkapitány mondta:

„aki polgárőr, az tudja, mi a haza.”

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A folytatásban Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök áldotta meg a rendezvényt és a frissen fogadalmat tett – köztük több mint 10 kalocsai – ifjú polgárőrt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az ünnepség folytatásaként a BM rendészeti államtitkára, az OPSZ elnöke elismeréseket és kitüntetéseket adott át. Többek között arany polgárőr jelvény elismerésben részesült Geiger Attila, a Hajósi Polgárőr Egyesület elnöke, valamint a Császártöltési Polgárőr Egyesület elnöke.

Az OPSZ vándorzászlaját Batiz Istvántól, a Csongrád-Csanád Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke egy év időtartamra vette át.

A rendezvény keretében fellépett a dunapataji, szakmári és a kalocsai hagyományőrző egyesület, a program részeként a polgárőrök és családtagjaik bakod-pusztai lovasbemutatót láthattak, sétakocsikázáson vehettek részt. Az esemény Pálházi Bencze és Bandája koncertjével, 18 órakor zárult.

A rendezvény keretében egész napos honvédségi toborzó kiállítást, BV kutyás – kommandós bemutatót, EFI ingyenes egészségfelmérést, íjász bemutatót tartottak és a vendégek a bakod-pusztai idegenforgalmi centrumot is megtekinthették. Ugyan az enyhe szélnek köszönhetően a szabadtéri rendezvényen a meleg elviselhető volt, de aki ettől több felüdülésre vágyott, egésznapos ingyenes belépési lehetőséget kapott a Szelidi-tó strandjára.

A rendezvény a kora esti órákban, közmegelégedésre zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés