2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2016 – Két új díszpolgár, parádés, tömegeket vonzó programok

Zsiga Ferenc  |  2016. 09. 12., 11:27

Az elmúlt napokban a hagyományos Pataji Ősz 2016 két napos rendezvénysorozat méltán került az országos programajánlók élére. Dunapataj ezúttal is megmutatta: a nagyközség városokat megszégyenítő szervezéssel, kitűnő, turistacsalogató programokkal évről évre méltán öregbíti hírnevét. A neves alkalomból a körforgókat és közterületeket ezúttal is szemet gyönyörködtetően feldíszítették, az ősz színeibe öltöztették. Ami egész évben irigylésre méltó volt, az most hatványozottabban megmutatkozott, gondozott parkok, füves területek fogadták a szerte az országból érkező vendégeket, köztük a nagyközség két új díszpolgárát, Font Sándor országgyűlési képviselőt és Csóti Andrást, a BV Országos Parancsnokát.

A szervezők közül is többen megerősítették azt a megállapításunkat, hogy az idei Pataji Ősz talán minden korábbinál jobban sikerült. Szerepe lehetett ebben az igazi kora őszi, napsütéses időjárásnak, de leginkább annak, hogy a hagyományos pacalfőző verseny kitűnő kulturális és zenés programokkal párosult.

Ott volt mindjárt elsőként a Katasztrófavédelem (Tűzoltóság) korhű, dísz tűzoltó egyenruhába öltözött zenekara, a nagyszerű zenészeket leginkább csak a fővárosi nagy rendezvényeken láthatjuk. Ennek igazolására rákattintottam a honlapjukra, ahol látszik, hogy a parádés „rezesbanda” dunapataji fellépése igazi vidéki kuriózumnak számít. Külön dicséret illeti a szervezőket, hogy ezt elérték.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A zenekar menetprodukciója csak fokozta azt az amúgy is meglévő jó hangulatot, amely szeptember 9-én, 17.30-kor  Pataji Múzeumban Csókás Kinga gyűjteményes önálló kiállításával, 19 órától „Örökzöldek” címmel a Dunapataji Zenebarátok Együttesének zenés műsorával kezdődött.

Szombaton reggel 8 órakor aztán az iskola melletti sportpálya szépen kialakított sátras főzőhelyein a bográcsok alá gyújtással megkezdődött a község egykori híres vendéglőse és pacalfőzője, Gyimesi József emlékére rendezett XIX. Pacalfőző Verseny, amelybe 31 magánszemély és csapat nevezett.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Hát’ ami ebből kijött, azért még messze földről is érdemes volt ellátogatni Dunapatajra! A helyi egyesületek, vállalkozások, baráti társaságok, de még az Általános Iskola 3.A osztályának szülői munkaközössége is olyan pacalpörköltet főzött, hogy az ember a tíz ujját is megnyalhatta.

Ugyan az eredményhirdetésre csak 15 órakor került sor, ám ha már itt tartunk, elmondjuk, hogy Dusnoki Csaba polgármester és Bévárdi Pál helyi vállalkozó köszöntője után Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, valamint a versenyt töretlen lelkesedéssel, 19. alkalommal szervező Szakács János adta át a Pacalfőző Verseny díjait. Az első díját és az ezzel járó oklevelet Csókás Andrásnak, a második díjat Müller Attilának, a harmadikat Pintér Lászlónak adták át ünnepélyesen.
A zsűri tagjai dr. Gyimesi Mária, Gyimesi József lánya, Blaskó János, Horváth Lászlóné és Katonáné Jakus Hedvig voltak.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tornabemutató, a KRESZ teszt és a közlekedési rollerpálya a tornateremben, a kézműves foglalkozások, az arcfestés, a virgonckodó játszópark egész napra nyújtott kikapcsolódást a gyerekeknek.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsora után, 12 órakor Dusnoki Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Font Sándor országgyűlési képviselőt, dr. Kiss László alkotmányjogászt, dr. Schön Ferencet, a Járásbíróság elnökét, dr, Sirok Katalint, a Járási Ügyészség vezetőjét, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlést képviselő Varga Nellit, Kollár Pétert, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjét, Zászlós Tibort, a Nemzeti Agrárkamara elnökhelyettesét, valamint az OTP Bank Rt. képviseletében megjelent Kocsis Istvánt. Természetesen a meghívott polgármestereket, Dunapataj Nagyközség lakosságát, továbbá az ország legkülönbözőbb tájairól érkezett vendégeket.

Dr. Botykai János jegyző a község képviselő-testületének azon határozatát ismertette, amelyet a grémium a 2016. évi kitüntetések adományozásáról hozott. Font Sándor országgyűlési képviselő láthatóan zavarban volt, amikor a színpadra szólították és Dusnoki Csaba polgármestertől a Dunapataj díszpolgára címmel járó oklevelet vette át. Természetesen megköszönte az elismerést, de mint azt a nyilvánosság előtt kifejtette, országgyűlési képviselőként az a küldetése és feladata, hogy a választókörzetébe tartozó valamennyi település, így Dunapataj épülését-szépülését, gyarapodását segítse. Saját városa, Soltvadkert már többször akart ilyen címet adományozni számára, de azt hasonló indokkal sikerült elkerülnie. Úgy gondolja, egy képviselő munkájának jelenlegi eredményeit megfelelő idő elteltével lehet igazán megítélni, így az adományozók jó szándékát nem vitatva, őket nem megsértve abban bizakodva veszi át az elismerést, hogy erőfeszítéseinek sikerét az idő próbája is visszaigazolja.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Csóti András, a BV Országos Parancsnoka a díszpolgári címet hivatalos elfoglaltsága miatt a pacalfőző verseny eredményének kihirdetésekor, 15 órakor, ugyancsak a nagy színpadon vette át a polgármestertől. Pastyik István, nyugdíjas múzeumigazgató Dunapataj Nagyközségért Díjban részesült. Valamennyi kitüntetés adományozását a közönség elismerő tapssal fogadta.

Még javában tartott az ebéd, amikor Nótár Mary majd Ihos József humorista lépett szípadra. A pacalfőző verseny eredményhirdetése és a díjak átadását követően a kicsiket a Zabszalma együttes zenés gyermekműsora szórakoztatta.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyan igazi színházi hangulatot nem könnyű teremteni egy szabadtéri színpadon, de az Anconai szerelmesek című zenés vígjáték Gregor Bernadett, Vándor Éva, Baronics Gábor, Csengeri Attila és Szabó Máté előadásában mégis megvalósult, amit a hálás közönség egyértelműen visszaigazolt.

A tűzijáték ezúttal sem maradt el, és végül a legalább kétezer embert vonzó Zséda élő koncerttel zárult a talán minden korábbinál sikeresebb Pataji Ősz 2016 rendezvénysorozat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK