2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pataji Ősz 2022 – Őszköszöntő vidámság, örömünnep Dunapatajon

Zsiga Ferenc  |  2022. 09. 11., 15:30

Dunapataj központi helyein és a körforgalmi csomópontoknál hetek óta látványos és szép dekorációk hirdették: idén szeptember 9-11-ig tartják a település immár országos hírű nagyrendezvényét, a Pataji Őszt. A háromnapos programsorozatról idén is egyértelműen elmondhatjuk, hogy az mind a résztvevők számát, mind a szervezést tekintve a kalocsai járás egyik legrangosabb gasztronómiai, kulturális és zenei eseménye. A Pataji Ősz abban pedig egyedülálló, hogy a szombati ünnepi megnyitón másfél évtized óta sehol másutt nem találkozunk annyi a közélet, az igazságszolgáltatás, a rendvédelem, a közigazgatás, az oktatás és az agrárgazdaság országos, regionális és megyei vezetői posztjait betöltő személyiséggel, mint Dunapatajon. Ez mindennél beszédesebb, egyfajta demonstratív elismerése a nagyközségben megvalósuló fejlesztéseknek, közösségi életnek, az elért eredményeknek, és a nemrégiben újabb magas rangú kitüntetéssel díjazott Dusnoki Csaba polgármester tevékenységének. Kellett ehhez az az elhivatottság, profizmus, ami a nagyközség hasonló rendezvényein eddig is megmutatkozott, és hogy az időjárás idén is kegyeibe fogadta a patajiakat és a mind nagyobb számban érkező vendégeiket.

A nagyrendezvény nevét is viselő „ősz” mindhárom napon igazi, indiánnyári időjárást hozott: a hőmérő higanyszála a kora délutáni órákban 26-28 fok fölé kúszott. Mindez a Bács-Kiskun megyei értéktárba felvett étellel, a pacallal, annak főzésével és megannyi más finomsággal, programmal együtt igazi őszköszöntő vidámságot, örömünnepet hozott Dunapatajra.

A hétvégi program gerincét idén is a legendás Gyimesi Józsefről elnevezett, szombaton huszonnegyedik alkalommal megrendezett Pacalfőző Verseny adta. A 33 főzőhelyen, összesen mintegy 12-13 mázsányi pacalból elkészített pörkölt minőségét dicséri, hogy az utolsó kanálig elfogyott. Azért az sem maradt éhen, aki – amúgy Patajon elég „szentségtörő” módon - nem szereti a pacalt, kakas, birka, marha pörkölt és a magyar konyha megannyi finomsága várta a programkavalkádban megéhezett közönséget.

A baráti társaságok örömében, ízekben bővelkedő gasztronómiai eseményről azért annyit még mindenképpen érdemes tudni, hogy első helyen Thiesz Zoltán, a második helyen a Dunapataji Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a harmadik helyen pedig Király Kevin dunapataji fiatalember végzett, a zsűri szerint valamennyi értékelésre beküldött pacal méltó volt a „dunapataji pacal” elnevezésre.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Természetesen a nagyrendezvény megannyi színes sport- és szórakoztató programmal párosult, ám idén kitüntető díjakat nem adtak át. Mint emlékezetes, tavaly Dunapataj három neves díszpolgárral és egy „Dunapatajért” kitüntetéssel elismert háziorvossal lett gazdagabb.

Péntek délután a helyi kötődésű Kiss István festőművész kiállítását nyitották meg a Pataji Múzeumban, 19 órától a Kodály Zoltán Művelődési Házban Azért vannak a jó barátok - vidám retro koncert szórakoztatta a közönséget. Másnap, szombaton a korábban kelők 8 és 10 óra között már újra a nagyközség vendégei lehettek egy finom lángosra, amit a főzőverseny és a programok központi helyszínén, a sportpályán fogyaszthattak el.

A háromnapos műsorfolyam leghosszabb eseménye a pacalfőzés volt, amely a pacal időigényes elkészítési ideje miatt már szombaton kora reggel elkezdődött. A huszonnegyedszer megrendezett Gyimesi József pacalfőző verseny eredményét már fentebb ismertettük.

A szervezők a szombat nyolcórai kezdéstől egészen késő estig mindent megtettek, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat: tornabemutató, iskolások műsora, kézműves foglalkozás, íjászat, csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtogatás, körhinták szórakoztatták a fiatalabb generációkat és családtagjukat.  

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, 12 órától a Készenléti Rendőrség Zenekarából alakult kisegyüttes adott műsort, az első szünetben a köszöntő beszédek hangzottak el.

Felsorolni is hosszú lenne, hogy az idei Pataji Őszön is mennyi a közélet, az igazságszolgáltatás, a rendvédelem, a közigazgatás, az oktatás és az agrárgazdaság országos, regionális és megyei vezető posztjait betöltő magas beosztású személyiség foglalt helyet az első sorokban, akiket Dusnoki Csaba polgármester papír nélkül, név szerint köszöntött, mintegy igazolva: velük élő és gyümölcsöző a nagyközség kapcsolata.

Dusnoki Csaba a tőle megszokott módon nem felolvasott, hanem fordulatokban gazdag élő beszédben szólt az ünneplőkhöz.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A polgármester egyebek mellett kitért azokra a település határán messze túlmutató nehézségekre, amelyek hazánk mellett egész Európát, a világot sújtják, de a nagy bizonytalanság közepette, a kilábalás reményében összetartásra, kitartásra, egymás segítésére szólított fel. Mondanivalójából kiviláglott, hogy Dunapataj is megszenvedi a megszorításokat, az energiaválság, áremelkedések, infláció okozta nehézségeket, de mondhatni jelentős tartalékokkal veszi fel az ez elleni, a lakosság érdekében folytatott küzdelmet.

A polgármester beszédében feltette azt a kérdést, amit aztán maga válaszolt meg: szüksége van-e ekkora rendezvényre egy Dunapataj méretű településnek?

Bátran állíthatom, hogy igen! Az idő is ezt igazolta, hiszen ahogy egy családnak, egy településnek is szüksége van az ünnepekre. Ünnepelni ott érdemes igazán, ahol van mit, nekünk patajiaknak pedig van mit ünnepelnünk. Azt a fejlődést, ami talán mindenki számára látható és kézzelfogható. A megvalósított fejlesztések az itt élők és az ide látogató üdülők életminőségének javulását szolgálják, önként és kötelezően vállalt feladataink színvonalat emelik, és ennek révén egy élhetőbb, vonzóbb települést teremtünk…”A továbbiakban Prof. Dr. Stumpf István volt kancellária miniszter és Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökeszólt az egybegyűltekhez.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A képviselő talán leginkább figyelemre érdemes kijelentéseinek egyike az volt:

Dunapataj városokat megszégyenítő tempóban fejlődik!”A képviselő a továbbiakban reális képet festett az agrárágazatot sújtó aszály, az orosz-ukrán háború generálta, Európa és a világ gazdasága recesszióba ívelő helyzetéről, a magyar kormány ez elleni és az elmaradt EU – forrásokért folytatott küzdelméről, majd kitartásra, összetartásra, szolidaritásra szólított fel a nehéz időszakból történő kilábalás érdekében.

Képgaléria megtekintése (53 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Prof. Dr. Stumpf István beszédében Dunapataj, az egykori mezőváros évszázadokon átívelő történetéből azt a következtetést vonta le: a mai dunapatajiak méltó utódai, örökösei a magyarságukhoz, vallásukhoz ragaszkodó, településük fejlődése iránt elkötelezett egykori patajiaknak.

A Pataji Ősz 2022 szombaton a meghívóban szereplő programokkal, végül Vastag Csaba ezreket vonzó koncertjével zárult. A nagyközség nagyrendezvénye vasárnap a katolikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel, labdarúgó mérkőzéssel ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK