2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Számvetés a falugyűlésen – Dunapataj jelszavai a „biztonság, nyugalom, fejlődés”

2017. 03. 07., 15:28

A közelmúltban tartották meg Dunapatajon a település hagyományos falugyűlését, amely a korábbi gyakorlatot követve polgármesteri számvetéssel kezdődött. Dusnoki Csaba hangsúlyozta, talán 24 óra is kevés lett volna arra, hogy átfogó képet nyújtson a 2016-os fejleményekről, ezért a leglényegesebb pontokat foglalta össze.

  • Dunapataj, Dusnoki Csaba, felugyűlés

Dunapataj első embere egy sikeres, nagy, bővülő családhoz hasonlította az általa vezetett település elmúlt esztendejének eseményeit és eredményeit. Mint elhangzott tőle, tavaly huszonnégy gyermek született Patajon, amit örvendetesnek vélt, majd három szóval jellemezte az óévet: biztonság, nyugalom, fejlődés. Lássuk pontról pontra, mit is takar e három vezérgondolat.

Se hitel, se adóemelés, se ingatlaneladás

A biztonsággal kapcsolatban hangzott el a polgármestertől, hogy a pataji képviselő-testület mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy biztonságosan gazdálkodjon – nem volt ez másképp 2016-ban sem. Szintén kimondatlan cél, hogy az önkormányzat elkerülje a hitelfelvételt úgy a kötelező, mint az önként vállalt feladatok maradéktalan teljesítéséhez. Ez szintén tartható volt 2016-ban. Vallják, hogy ha mód van rá, mindenképpen elkerülendő az önkormányzati ingatlanok értékesítése csakúgy, mint az adóemelés, utóbbi ugyanis „így, vagy úgy, de valamiképpen a lakosság terheit növeli”, így Dusnoki Csaba. Mindezt tehát tudták tartani 2016-ban, a végrehajtott fejlesztések nyomán pedig gyarapodott az önkormányzati vagyon, és adóemelés sem történt lassan egy évtizede.

Nincsenek káros hatások

A nyugalom alatt az értendő, hogy nem érintette Dunapatajt a migrációs-válság, sem pedig olyan külső-belső tényező, amely az önkormányzat munkáját úgy zavarta volna meg, hogy az káros hatást gyakorolt volna a mindennapokra – hangzik a polgármesteri magyarázat.

Volt minek örülni

A fejlődés, mint az óévet átható jellemző magáért beszél, ha valaki körültekintően szétnéz Patajon – vallja Dusnoki Csaba. Ha csak néhány fejlesztést kell kiemelni 2016-ból, akkor mindenképpen megemlítendő a Polgármesteri Hivatal több százéves épületének felújítása, amely egy évszázada áll már a köz-, illetve államigazgatás szolgálatában. Az épületszépítéshez dukáló parkolók és kertek is ki lettek alakítva a hivatal környezetében.

2016-ban is jelentős forrásokat költöttek utcák aszfaltozására és útjavításra, így a Hajnal és a Tavasz utcák teljesen új aszfaltborítást kaptak – folytatja Dusnoki.

Sikerült a szolgáltató központ belső terét teljes mértékben felújítani, amelyet a helyi civil szervezetek vehettek birtokba és ugyancsak átfogó rekonstrukción esett át a Béke tér, amely korábbi, lepusztult állapotából a nagyközség egyik legszebb közösségi terévé vált, jelentette büszkén a polgármester, hozzátéve, hogy mindemellett az önkormányzati intézményeknek is jutottak források belső fejlesztésekre. Összesen több tízmillió forint került így elköltésre 2016-ban. Soha rosszabb évet, Dunapataj –zárta értékelőjét a településvezető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK