2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Tíz gázpalack robbanására ébredt Dunapataj, a kár többmilliós – A detonációt még Újteleken is hallották

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 20., 15:01

Dunapatajon október 19-én, reggel 7:05 órakor iszonyatosan nagy, eddig soha nem észlelt robbanás hangja ébresztette a nagyközség lakóit, a detonációt még Újteleken is hallották. A katasztrófa helyszínén pár óra elteltével járva megtudtuk: a Vasút utca és az Attila utca kereszteződésében lévő, a hetvenes években épült sátortetős családi ház udvarán, egy az utcafront felőli műhelyben tárolták azt a 11 PB gázpalackot, amelyet a közvetlen szomszédságában, közös falazattal kialakított paprikaszárító folyamatos gázellátása érdekében szállítottak oda és tároltak. Az eddig ismeretlen okból bekövetkezett robbanás amellett, hogy a féltetős, ötven négyzetméteres melléképület hullámpala tetőhéjazatát a levegőbe röpítette, a 86 éves asszony által lakott családi házon kívül még a vele szemben lévő lakóház ablaküvegeit is betörte, továbbá annak tetőszerkezetet és cserepezését is megrongálta.

A kár a melléképületben tárolt, szárításra váró 80-100 „szütyő” fűszerpaprika, a szivattyúk és mezőgazdasági gépek miatt vélhetően több millió forint lehet. Mint megtudtuk, a főépületre volt biztosítás, a megrongálódott gazdasági épületre viszont nem kötöttek.

A főépületben lakó idős asszony lánya a helyszínen azt a tájékoztatást adta, hogy a családi házat 86 éves édesanyja lakja, a ház udvarát és az ott található építményeket, köztük a paprikaszárítót és a robbanás által megrongálódott, általuk csak „műhelynek” nevezett féltetős melléképületet a mezőgazdasággal, gazdálkodással foglalkozó fia használja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az épületek közelében található az a górészerű, a fűszerpaprika szárítására használt magas faépítmény, amelyben a frissen szedett paprikacsöveket a raschel-hálóból készült „szütyőkben” szárítják. Kedden kora reggel ennél a szabadtéri szárítónál „csipedték” a paprikát, amikor a robbanás 7 óra 5 perckor minden előzmény nélkül bekövetkezett.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a nagy ijedségen túl személyi sérülés nem történt, a gázpalackok tárolására is használat épület melletti paprikaszárítóra a tűz és a detonáció annak ellenére nem terjedt át, hogy a műhely fedésére szolgáló hullámpala darabokra hullva szabályosan elszállt, és a helyiség valamennyi faláról a vakolat a tetőtől a padozatig leszakadt. A tűzoltók a tűz eloltása után a tizenegyből egyetlen gázpalackot tudtak kihozni, de kikötötték, hogy mivel az is megrongálódhatott, azt senki ne használja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A károsult család tagja azt is elmondta, hogy a családi házra kötöttek biztosítást, ám a melléképületekre és az abban tárolt, évtizedek alatt vásárolt, komoly értéket képviselő szivattyúkra, egyéb mezőgazdasági eszközökre nem. Ráadásul még ott van a saját és a szomszédos lakóházban keletkezett kár, aminek javítása, rendbe hozatala már csak a hidegebbre fordult időjárás miatt sem késlekedhet, így bizonyosan többmilliós kárról lesz szó– számolt be a történtekről az ingatlan tulajdonosának a lánya, akinek a fiával szemben indulhat eljárás, amennyiben a tűzoltóság azt indokoltnak tartja.

A Katasztrófavédelem az esetet követően közleményt adott ki – erről napi gyors rovatunkban adtunk hírt – amelyet itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK