2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tíz gázpalack robbanására ébredt Dunapataj, a kár többmilliós – A detonációt még Újteleken is hallották

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 20., 15:01

Dunapatajon október 19-én, reggel 7:05 órakor iszonyatosan nagy, eddig soha nem észlelt robbanás hangja ébresztette a nagyközség lakóit, a detonációt még Újteleken is hallották. A katasztrófa helyszínén pár óra elteltével járva megtudtuk: a Vasút utca és az Attila utca kereszteződésében lévő, a hetvenes években épült sátortetős családi ház udvarán, egy az utcafront felőli műhelyben tárolták azt a 11 PB gázpalackot, amelyet a közvetlen szomszédságában, közös falazattal kialakított paprikaszárító folyamatos gázellátása érdekében szállítottak oda és tároltak. Az eddig ismeretlen okból bekövetkezett robbanás amellett, hogy a féltetős, ötven négyzetméteres melléképület hullámpala tetőhéjazatát a levegőbe röpítette, a 86 éves asszony által lakott családi házon kívül még a vele szemben lévő lakóház ablaküvegeit is betörte, továbbá annak tetőszerkezetet és cserepezését is megrongálta.

A kár a melléképületben tárolt, szárításra váró 80-100 „szütyő” fűszerpaprika, a szivattyúk és mezőgazdasági gépek miatt vélhetően több millió forint lehet. Mint megtudtuk, a főépületre volt biztosítás, a megrongálódott gazdasági épületre viszont nem kötöttek.

A főépületben lakó idős asszony lánya a helyszínen azt a tájékoztatást adta, hogy a családi házat 86 éves édesanyja lakja, a ház udvarát és az ott található építményeket, köztük a paprikaszárítót és a robbanás által megrongálódott, általuk csak „műhelynek” nevezett féltetős melléképületet a mezőgazdasággal, gazdálkodással foglalkozó fia használja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az épületek közelében található az a górészerű, a fűszerpaprika szárítására használt magas faépítmény, amelyben a frissen szedett paprikacsöveket a raschel-hálóból készült „szütyőkben” szárítják. Kedden kora reggel ennél a szabadtéri szárítónál „csipedték” a paprikát, amikor a robbanás 7 óra 5 perckor minden előzmény nélkül bekövetkezett.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a nagy ijedségen túl személyi sérülés nem történt, a gázpalackok tárolására is használat épület melletti paprikaszárítóra a tűz és a detonáció annak ellenére nem terjedt át, hogy a műhely fedésére szolgáló hullámpala darabokra hullva szabályosan elszállt, és a helyiség valamennyi faláról a vakolat a tetőtől a padozatig leszakadt. A tűzoltók a tűz eloltása után a tizenegyből egyetlen gázpalackot tudtak kihozni, de kikötötték, hogy mivel az is megrongálódhatott, azt senki ne használja.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A károsult család tagja azt is elmondta, hogy a családi házra kötöttek biztosítást, ám a melléképületekre és az abban tárolt, évtizedek alatt vásárolt, komoly értéket képviselő szivattyúkra, egyéb mezőgazdasági eszközökre nem. Ráadásul még ott van a saját és a szomszédos lakóházban keletkezett kár, aminek javítása, rendbe hozatala már csak a hidegebbre fordult időjárás miatt sem késlekedhet, így bizonyosan többmilliós kárról lesz szó– számolt be a történtekről az ingatlan tulajdonosának a lánya, akinek a fiával szemben indulhat eljárás, amennyiben a tűzoltóság azt indokoltnak tartja.

A Katasztrófavédelem az esetet követően közleményt adott ki – erről napi gyors rovatunkban adtunk hírt – amelyet itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK