2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Látványos Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason, Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 27., 09:17

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. A hagyomány, az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 128 éve tett fogadalom jegyében június 24-én, pénteken, Iván napja alkalmából idén is, talán minden korábbinál nagyobb méretű, kétnapos ünnepséget rendeztek a faluban. Az eseményt ezúttal az tette hangsúlyosabbá, hogy délelőtt a településen ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, délután új utakat adtak át, és a nevezetes nap alkalmából, a hagyományos csónakos, fáklyás, zenés felvonulásra és az azt követő bálra a testvérvárosokból is érkeztek delegációk, tánccsoportok. Másnap, szombaton a Duna menti rácok találkozóját tartották, gazdag műsorral, amelyről majd ugyancsak beszámolunk. A rendkívüli látványosság, a Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás, majd a tűzijáték a környező településekről is számos vendéget vonzott, a vízi parádén ezúttal is távolabbi evezősport egyesületek képviselték magukat.

Ahogy 128 éve sajnos nem, ezúttal a jégverés, de még a rossz idő is elkerülte Dusnokot; a felhőtlen, vidám, tömegeket vonzó esemény már kora délután igazi népünnepéllyé szélesedett, amelyre a koronát a 23 órakor kezdődő, a Vajas-hídról indított tűzijáték tette fel.

Szent Iván napján a községben tartotta ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mely tagjainak - és a hivatali munkatársak egy része, élükön Rideg László elnökkel, a településen maradtak, és 19:30 órakor ők is becsatlakoztak a közel 100 (!) csónakból álló vízi flottában.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ám előtte, 17 órai kezdettel, a Vajas-parti Mediterrán Pub-nál, az oda vezető vízfolyás menti, valamint a településen belüli új utakat adták át ünnepélyesen.
Az alkalomra felállított nagyszínpad és a mellette lévő csónakkikötő egészen szombat hajnali három óráig szolgálta a rendezvényt, a „világot jelentő deszkákon” kulturális események sora váltotta egymást, majd a mulatságot a hajnalig tartó bál zárta.

A polgármester még az ünnepség előtt portálunknak elmondta:

Ezen a hétvégén külhoni vendégeink is vannak, tegnap Erdélyből, Csíkszentgyörgyről érkezett egy 50 fős csoport, a mai napon pedig Horvátországból is jönnek, mintegy negyvenen. Ma este 18 órakor tartjuk az utóbbi időszak fejlesztéseinek ünnepélyes átadását is. A Magyar Falu Program keretében egy teljesen új utat építettünk, valamint három utca, illetve útszakasz újult meg. Az előttük álló időszakban a turisztikai fejlesztésekre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fordítani. Már előzőekben is, ehhez kapcsolódva épült ki a Házaspárok útja sétány, a Vajas mellett, amit tovább építettünk, alakítottunk, így már mintegy 3000 méter gyönyörű partszakaszunk van, kiépített sétánnyal.  TOP-os forrásból megépült a Vajas Vízi Központ, rendezvényteremmel, vizes blokkal, csónaktárolóval. A helyszínen csónakok, kajakok, kenuk is bérelhetők. A Központ mellé a Magyar Falu Program keretében játszóteret építettünk, és ma este adjuk át az új Vajas-parti utat, ami ugyancsak nagyon népszerű szabadidős helyszín. Ott található egy pizzéria, strand, szép kiülőkkel, gyönyörű környezetben. JETA forrásból megvalósítjuk a Vajas-parti sétány napelemes kivilágítását. Heteken belül megérkezik 61 darab napelemes kandeláber, ennek átadását augusztus 20-ra tervezzük. A turisztikához kapcsolódóan, a TOP Plusz keretében egy új építésű tájházat szeretnénk kialakítani, ami két épületszárnyból áll majd, valamint látogatóközpontot, közösségi teret tervezünk létrehozni, ami a gazdag helytörténeti anyagoknak, valamint a Frank Nándor helyi népművész életművének bemutatását szolgálja. Ő három területen is nagyot alkotott: festészet, szobrászat, és a gyönyörű szőttesek”– mondta Mindszenti István még az útátadó ünnepség előtt.

A fejlesztéseket átadó ünnepséget a polgármester nyitotta meg, az elsők között Zsigó Róbertet országgyűlési képviselőt, Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét, és Réti Zsófiát, az erdélyi testvértelepülés, Csíkszentgyörgy polgármesterét, majd az erdélyi és horvátországi vendégeket köszöntötte, továbbá valamennyi kedves dusnoki lakost.

Mindszenti István köszöntő beszédében felidézte, hogy évszázadokon át mit is jelent a dusnokiak számára Szent Iván napja, amely ugyan 128 éve hatalmas, pusztító jégesővel indult és tragikusan komoly károkat okozott a faluban, ám mégis győzött az emberi derűlátás és bizakodás, a teremtő Isten és a természet iránti alázat.

A fejlesztéseket átadó ünnepségen a polgármester kifejtette:

A mostani beruházások a Magyar Falu Program támogatásából valósultak meg: egy új út építését, valamint három utca részbeni, illetve teljes felújítását tartalmazza. Ezek sorrendben: az itt látható Vajas-parti út megépítése, az iskola utca teljes felújítása, a Deák Ferenc utca legrosszabb állapotú részének aszfaltozása és szegélykővel való megerősítése, és az óvodát körülvevő rossz állapotú, elöregedett betonút felújítása, aszfaltréteggel való ellátása. A beruházás összköltsége megközelíti a 70 millió forintot.– részletezte a polgármester.  

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette:

A nemzeti színű szalagot ezen a helyen vágjuk át, a sörrel teli hordót is itt gurítjuk, és plébános úr is itt áldja meg munkánk gyümölcsét. A másik három helyszínre most nem megyünk ki, de azok átadását is ezt is szimbolizálja ez az esemény. Megtisztelő, hogy Önökért, Értetek, és Dusnokért dolgozhatok munkatársaimmal, valamint minden jóakaratú emberrel együtt. Köszönöm a kivitelező cégnek a TABA ÉPKER Kft. minden munkatársának, valamint minden önkormányzati és hivatali dolgozónak a munkáját” - zárta beszédét a polgármester.

Miután Kiss József plébános megszentelte az új utat, majd Zsigó Róbert, Rideg László, Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere és Mindszenti István vágta át az avatószalagot. A nemzetiszínű szalag átvágását követően a férfiak sörrel teli hordót gurítottak az új út Pub előtti szakaszán.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A projektátadó esemény a székelyhimnusz eléneklésével zárult.

Csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason

A közönség nagyobbik része és a zenekar ezt követően a már jó előre elkészített, mintegy 1,5 kilométerre lévő kikötő helyhez vonult, ahol a fáklyák átvétele, majd meggyújtása után a Koktél zenekar kísérete, énekszó mellett mintegy 100 csónak és a benne ülők vidám énekszó, kurjongatás közepette evezett le a Mediterrán Pubnál lévő kikötőhelyhez.


Az úton sikerült elkapnunk az a pillanatot, amikor az egyik résztvevő férfi a vízen kérte meg szerelme kezét, aki a megahatottságtól könnyeivel küszködött, és persze igent mondott, amire a gyengéd és boldog összeölelkezésből, csókból következtetünk.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A partra érve a csónakázók hatalmas máglyát gyújtottak, és elkezdődött a helyi és a vendég települések néptánc együtteseinek műsora. A Koktél zenekar hajnali három óráig szórakoztatta a 23 órakor a hídról indított tűzijátékban is gyönyörködő - még ekkor is több száz főnyi - közönséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024-05-18 10:25:00
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK