2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Látványos Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason, Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 27., 09:17

Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván napján őseikre emlékeznek. A hagyomány, az ősök tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 128 éve tett fogadalom jegyében június 24-én, pénteken, Iván napja alkalmából idén is, talán minden korábbinál nagyobb méretű, kétnapos ünnepséget rendeztek a faluban. Az eseményt ezúttal az tette hangsúlyosabbá, hogy délelőtt a településen ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, délután új utakat adtak át, és a nevezetes nap alkalmából, a hagyományos csónakos, fáklyás, zenés felvonulásra és az azt követő bálra a testvérvárosokból is érkeztek delegációk, tánccsoportok. Másnap, szombaton a Duna menti rácok találkozóját tartották, gazdag műsorral, amelyről majd ugyancsak beszámolunk. A rendkívüli látványosság, a Szent Iván-éji csónakos, fáklyás, zenés felvonulás, majd a tűzijáték a környező településekről is számos vendéget vonzott, a vízi parádén ezúttal is távolabbi evezősport egyesületek képviselték magukat.

Ahogy 128 éve sajnos nem, ezúttal a jégverés, de még a rossz idő is elkerülte Dusnokot; a felhőtlen, vidám, tömegeket vonzó esemény már kora délután igazi népünnepéllyé szélesedett, amelyre a koronát a 23 órakor kezdődő, a Vajas-hídról indított tűzijáték tette fel.

Szent Iván napján a községben tartotta ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mely tagjainak - és a hivatali munkatársak egy része, élükön Rideg László elnökkel, a településen maradtak, és 19:30 órakor ők is becsatlakoztak a közel 100 (!) csónakból álló vízi flottában.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ám előtte, 17 órai kezdettel, a Vajas-parti Mediterrán Pub-nál, az oda vezető vízfolyás menti, valamint a településen belüli új utakat adták át ünnepélyesen.
Az alkalomra felállított nagyszínpad és a mellette lévő csónakkikötő egészen szombat hajnali három óráig szolgálta a rendezvényt, a „világot jelentő deszkákon” kulturális események sora váltotta egymást, majd a mulatságot a hajnalig tartó bál zárta.

A polgármester még az ünnepség előtt portálunknak elmondta:

Ezen a hétvégén külhoni vendégeink is vannak, tegnap Erdélyből, Csíkszentgyörgyről érkezett egy 50 fős csoport, a mai napon pedig Horvátországból is jönnek, mintegy negyvenen. Ma este 18 órakor tartjuk az utóbbi időszak fejlesztéseinek ünnepélyes átadását is. A Magyar Falu Program keretében egy teljesen új utat építettünk, valamint három utca, illetve útszakasz újult meg. Az előttük álló időszakban a turisztikai fejlesztésekre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fordítani. Már előzőekben is, ehhez kapcsolódva épült ki a Házaspárok útja sétány, a Vajas mellett, amit tovább építettünk, alakítottunk, így már mintegy 3000 méter gyönyörű partszakaszunk van, kiépített sétánnyal.  TOP-os forrásból megépült a Vajas Vízi Központ, rendezvényteremmel, vizes blokkal, csónaktárolóval. A helyszínen csónakok, kajakok, kenuk is bérelhetők. A Központ mellé a Magyar Falu Program keretében játszóteret építettünk, és ma este adjuk át az új Vajas-parti utat, ami ugyancsak nagyon népszerű szabadidős helyszín. Ott található egy pizzéria, strand, szép kiülőkkel, gyönyörű környezetben. JETA forrásból megvalósítjuk a Vajas-parti sétány napelemes kivilágítását. Heteken belül megérkezik 61 darab napelemes kandeláber, ennek átadását augusztus 20-ra tervezzük. A turisztikához kapcsolódóan, a TOP Plusz keretében egy új építésű tájházat szeretnénk kialakítani, ami két épületszárnyból áll majd, valamint látogatóközpontot, közösségi teret tervezünk létrehozni, ami a gazdag helytörténeti anyagoknak, valamint a Frank Nándor helyi népművész életművének bemutatását szolgálja. Ő három területen is nagyot alkotott: festészet, szobrászat, és a gyönyörű szőttesek”– mondta Mindszenti István még az útátadó ünnepség előtt.

A fejlesztéseket átadó ünnepséget a polgármester nyitotta meg, az elsők között Zsigó Róbertet országgyűlési képviselőt, Rideg Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét, és Réti Zsófiát, az erdélyi testvértelepülés, Csíkszentgyörgy polgármesterét, majd az erdélyi és horvátországi vendégeket köszöntötte, továbbá valamennyi kedves dusnoki lakost.

Mindszenti István köszöntő beszédében felidézte, hogy évszázadokon át mit is jelent a dusnokiak számára Szent Iván napja, amely ugyan 128 éve hatalmas, pusztító jégesővel indult és tragikusan komoly károkat okozott a faluban, ám mégis győzött az emberi derűlátás és bizakodás, a teremtő Isten és a természet iránti alázat.

A fejlesztéseket átadó ünnepségen a polgármester kifejtette:

A mostani beruházások a Magyar Falu Program támogatásából valósultak meg: egy új út építését, valamint három utca részbeni, illetve teljes felújítását tartalmazza. Ezek sorrendben: az itt látható Vajas-parti út megépítése, az iskola utca teljes felújítása, a Deák Ferenc utca legrosszabb állapotú részének aszfaltozása és szegélykővel való megerősítése, és az óvodát körülvevő rossz állapotú, elöregedett betonút felújítása, aszfaltréteggel való ellátása. A beruházás összköltsége megközelíti a 70 millió forintot.– részletezte a polgármester.  

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette:

A nemzeti színű szalagot ezen a helyen vágjuk át, a sörrel teli hordót is itt gurítjuk, és plébános úr is itt áldja meg munkánk gyümölcsét. A másik három helyszínre most nem megyünk ki, de azok átadását is ezt is szimbolizálja ez az esemény. Megtisztelő, hogy Önökért, Értetek, és Dusnokért dolgozhatok munkatársaimmal, valamint minden jóakaratú emberrel együtt. Köszönöm a kivitelező cégnek a TABA ÉPKER Kft. minden munkatársának, valamint minden önkormányzati és hivatali dolgozónak a munkáját” - zárta beszédét a polgármester.

Miután Kiss József plébános megszentelte az új utat, majd Zsigó Róbert, Rideg László, Réti Zsófia, Csíkszentgyörgy polgármestere és Mindszenti István vágta át az avatószalagot. A nemzetiszínű szalag átvágását követően a férfiak sörrel teli hordót gurítottak az új út Pub előtti szakaszán.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A projektátadó esemény a székelyhimnusz eléneklésével zárult.

Csónakos, fáklyás, zenés felvonulás a Vajason

A közönség nagyobbik része és a zenekar ezt követően a már jó előre elkészített, mintegy 1,5 kilométerre lévő kikötő helyhez vonult, ahol a fáklyák átvétele, majd meggyújtása után a Koktél zenekar kísérete, énekszó mellett mintegy 100 csónak és a benne ülők vidám énekszó, kurjongatás közepette evezett le a Mediterrán Pubnál lévő kikötőhelyhez.


Az úton sikerült elkapnunk az a pillanatot, amikor az egyik résztvevő férfi a vízen kérte meg szerelme kezét, aki a megahatottságtól könnyeivel küszködött, és persze igent mondott, amire a gyengéd és boldog összeölelkezésből, csókból következtetünk.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A partra érve a csónakázók hatalmas máglyát gyújtottak, és elkezdődött a helyi és a vendég települések néptánc együtteseinek műsora. A Koktél zenekar hajnali három óráig szórakoztatta a 23 órakor a hídról indított tűzijátékban is gyönyörködő - még ekkor is több száz főnyi - közönséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés