2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnokon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Fontos kérdésekben születtek döntések, hangzottak el beszámolók

Dusnokon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Fontos kérdésekben születtek döntések, hangzottak el beszámolók
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 25., 09:44

Dusnok június 24-25-ig tartó színes programsorozatát tette még hangsúlyosabbá és emlékezetesebbe, hogy pénteken 10 órától a művelődési házban tartotta nyári szünet előtti utolsó tanácskozását a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Az esemény alkalom volt arra, hogy Dusnok nagyközség bemutatkozzon a megyei közgyűlés tagjainak, akik közül többen a délutáni projektátadó ünnepségen és a hagyományos esti fáklyás csónakázásán a Vajason, majd az azt követő kulturális műsoron és a hajnalig tartó bálon is a településen maradtak. A programfolyam valamennyi részletéről külön-külön is beszámolunk, itt most a közgyűlésen hozott döntésekről, beszámolókról tájékoztatjuk olvasóinkat.

A közgyűlést Rideg László elnök nyitotta meg, majd Mindszenti István, Dusnok polgármestere köszöntötte a közgyűlés tagjait és egy a községről készült kisfilmmel fűszerezve mutatta be a három várostól, Bajától, Szekszárdtól, Kalocsától közel azonos távolságra lévő, páratlan fekvésű, komoly nemzetiségi (horvát) múlttal és jelennel büszkélkedő községet. A tapssal is elismert, jók összeszedett, lényegre törő bemutatkozást követően Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendéglátókat, a közgyűlés résztvevőit, majd az országgyűlésbe jutott két közgyűlési tag mandátumát betöltő új közgyűlési tagok, Lesi Árpád (FIDESZ-KDNP) és Darabos András (Mi Hazánk Mozgalom) letette a képviselői esküt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A napirendnek megfelelően Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Fejlesztéspolitikai Iroda vezetője Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájáról, és az ahhoz kapcsolódó, a megyei önkormányzat koordinálásával megvalósuló TOP Plusz Városfejlesztési Programtervéről tartott tájékoztatást.

A szakember mások mellett azt hangsúlyozta: a megyeszékhely korábbi mezővárosi jellege nagymértékben átalakult azokkal az ipari fejlesztésekkel, melyeknek köszönhetően hatezer új munkaerő jelent meg a városban. Mint mondta, ez új terhelést jelentett úgy az egészségügyi ellátásban, mint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. Leszögezte, hogy a város a megyei önkormányzattal szoros együttműködésben tervezi a fejlesztéseit, a célkitűzései megvalósítását. A tervek szerint több milliárd forintot fordítanak többek között útfejlesztésre, kulturális célok megvalósítására, intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésre, a szegregátumok felzárkóztatására, gyermeknevelési intézmények fejlesztésére, egészségügyi alapellátás fejlesztésére. Rideg László megköszönte a tájékoztatást és reményét fejezte ki, hogy a részletekbe menő egyeztetéseket, tárgyalásokat, majd a TOP Plusz-os pályázatok megvalósítást siker koronázza majd.

A közgyűlés döntése alapján Bács-Kiskun megye is csatlakozik a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek eddig 33 település a tagja. A szövetség legfontosabb feladata egyebek mellett a Kiskun hagyományok éltetése, az értékőrzés, az identitás erősítése, az egymás közötti kapcsolattartás, továbbá szerepet vállalnak a jogalkotásban, a turizmusfejlesztés erősítésében.

Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány, a megye közbiztonságáról, határőrizeti helyzetéről a tőle megszokott alapossággal, diasorokkal szemléltetve tartott prezentációt, számolt be a megye rendőreinek elmúlt évi munkájáról. Mint elhangzott: A koronavírus nagy terhelést jelentett, de a rendőrök a gyakran naponta változó szabályozás közepette is fegyelmezetten, megnyugtatóan kezelték a helyzetet, a főkapitányság vezetése az ő egészségük védelmére is intézkedéseket hozott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A jelenlévők megtudhatták, hogy a megyében a nyomozások eredményessége országos átlag feletti és a bűncselekmények száma is csökkenő tendenciát mutat.
A lakosságot leginkább irritáló lakásbetörések és a lopások száma is kevesebb, mint az előző években, számos területen az elmúlt 12 év legalacsonyabb esetszámait regisztrálták. Sajnálatos módon a közúti balesetek, így a halálos kimenetelű balesetek száma viszont emelkedett.
A rendőrfőkapitány kiemelte a társhatóságokkal (például természet őrök, halőrök, vadőrök, közterület felügyelők) és a polgárőrséggel fenntartott partnerségi kapcsolatot, ami komoly segítséget jelen a hatósági és a megelőző munkában.

Az altábornagy új jelenségként említette a migráció által keletkezett rongálásokat, a személyes támadásokat. Közel száz rendőrt ért fizikai atrocitás a migránsok által a beszámolási időszakban. Mint mondta, a migráció jelensége folyamatos, sőt, erősödése várható. Tavaly a szírek és az afgánok, idén a török migránsok terhelik főként a déli határszakaszt. Az embercsempészeket illetően közel negyven nációt tartanak nyilván, köztük magyarok is vannak. A főkapitány megköszönte a települések együttműködését, a lakosság türelmét. Képviselői kérdésre válaszolva megnyugtató választ adott arra, hogy a megye hídjainál továbbra is folyamatosak a migrációs ellenőrzések, de azok a közlekedés zavartalansága érdekében fedett módon történnek, és így is eredményesek: 10 gyanús mozgásból ötről bizonyosodik be, hogy embercsempésszel, vagy illegális migránsokkal van dolguk. A rendőri pálya elhagyását illetően hangsúlyozta, hogy megyénkben – más megyékkel összevetve - jó az állománymegtartó képesség, a toborzás is sikeres, de ezzel együtt is csökkenő tendenciát mutat az állomány létszáma.
A bajai rendőrkapitányságra vonatkozóan elmondta, hogy a bajai rendőrök a tervek szerint 2024-től új bázison, méltó körülmények között végezhetik majd a munkájukat.
Baján és Kalocsán kapitányságvezető váltás lesz, és 15 év főkapitányi szolgálat után Dávid Károly altábornagy is nyugállományba vonul.

A közgyűlés zárt ülésen döntött az idei kitüntető díjakról. Ebben az évben 32 szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személy, illetve intézmény, közösség veheti át a díjakat szeptemberben, Kunszentmiklóson, a Mi napunk rendezvénysorozat keretében tartott ünnepi közgyűlésen. 2022-ben ketten részesülnek „Bács-Kiskun Megyéért”- díjban. Kitüntetik a gazdaság, az egészségügy, a kultúra és a sport legjeit, díjat adományoznak a megye turizmusáért, vidékfejlesztéséért, az ifjúság neveléséért, közösségfejlesztésért, megyénk tudományos életének fejlődéséért, a lakosság védelméért, a megye közigazgatásáért, Bács-Kiskun nemzetiségeiért, a nemzetközi kapcsolatokért, megyénk fenntarthatóságáért munkálkodóknak.
Az Év polgármesterét is a közgyűlésen választották ki, a megtisztelő címet ketten vehetik át majd.

A Szobonya Zoltán tiszteletére alapított emléklapot idén kilencen vehetik át.

Szó esett a Meseföld Élménybusz megyében történő szerepléseiről. A helyi termékeket is népszerűsítő mesebusz a közgyűlés napján Baján vendégeskedett, de az év végéig közel harminc településen fordul meg, különböző települési rendezvényekhez kapcsolódóan. Képviselői kérdésre válaszolva elhangzott: a Legendás út impozáns könyv is eljut mind a 119 település intézményeibe, a kiszállítás folyamatos.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A tanácskozás végén Rideg László elnök átadta Koch Pálmának azt a díszoklevelet, melyet a „Megye bora” kiválasztása során, mint feltörekvő borásznak ítélt meg a szakmai bizottság Nemesnádudvaron.

Végül az elnök nyugdíjba vonulásuk alkalmából megköszönte dr. Bankó Ágnesnek, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat aljegyzőjének, és Bozóné Nemes Gizellának, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Gazdálkodási iroda vezetőjének több évtizedes, áldozatos munkáját.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Rideg László elnök és Mindszenti István polgármester a hagyományokhoz híven egy őshonos fát ültettek a Vajas partján. A turisztikai központ előtt egy kőrisfa emlékezteti majd az utókort a közgyűlés napjára, melynek zárásaként dusnoki halászlével kedveskedtek a házigazdák, a képviselők pedig megkóstolhatták a megye kiválasztott borait a jelenlévő díjnyertes borászok, Vass Gergő, Szentpéteri Attila és Takács Gábor jóvoltából.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés