2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dusnokon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Fontos kérdésekben születtek döntések, hangzottak el beszámolók

Dusnokon ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés – Fontos kérdésekben születtek döntések, hangzottak el beszámolók
Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 25., 09:44

Dusnok június 24-25-ig tartó színes programsorozatát tette még hangsúlyosabbá és emlékezetesebbe, hogy pénteken 10 órától a művelődési házban tartotta nyári szünet előtti utolsó tanácskozását a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. Az esemény alkalom volt arra, hogy Dusnok nagyközség bemutatkozzon a megyei közgyűlés tagjainak, akik közül többen a délutáni projektátadó ünnepségen és a hagyományos esti fáklyás csónakázásán a Vajason, majd az azt követő kulturális műsoron és a hajnalig tartó bálon is a településen maradtak. A programfolyam valamennyi részletéről külön-külön is beszámolunk, itt most a közgyűlésen hozott döntésekről, beszámolókról tájékoztatjuk olvasóinkat.

A közgyűlést Rideg László elnök nyitotta meg, majd Mindszenti István, Dusnok polgármestere köszöntötte a közgyűlés tagjait és egy a községről készült kisfilmmel fűszerezve mutatta be a három várostól, Bajától, Szekszárdtól, Kalocsától közel azonos távolságra lévő, páratlan fekvésű, komoly nemzetiségi (horvát) múlttal és jelennel büszkélkedő községet. A tapssal is elismert, jók összeszedett, lényegre törő bemutatkozást követően Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendéglátókat, a közgyűlés résztvevőit, majd az országgyűlésbe jutott két közgyűlési tag mandátumát betöltő új közgyűlési tagok, Lesi Árpád (FIDESZ-KDNP) és Darabos András (Mi Hazánk Mozgalom) letette a képviselői esküt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A napirendnek megfelelően Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Fejlesztéspolitikai Iroda vezetője Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájáról, és az ahhoz kapcsolódó, a megyei önkormányzat koordinálásával megvalósuló TOP Plusz Városfejlesztési Programtervéről tartott tájékoztatást.

A szakember mások mellett azt hangsúlyozta: a megyeszékhely korábbi mezővárosi jellege nagymértékben átalakult azokkal az ipari fejlesztésekkel, melyeknek köszönhetően hatezer új munkaerő jelent meg a városban. Mint mondta, ez új terhelést jelentett úgy az egészségügyi ellátásban, mint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. Leszögezte, hogy a város a megyei önkormányzattal szoros együttműködésben tervezi a fejlesztéseit, a célkitűzései megvalósítását. A tervek szerint több milliárd forintot fordítanak többek között útfejlesztésre, kulturális célok megvalósítására, intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésre, a szegregátumok felzárkóztatására, gyermeknevelési intézmények fejlesztésére, egészségügyi alapellátás fejlesztésére. Rideg László megköszönte a tájékoztatást és reményét fejezte ki, hogy a részletekbe menő egyeztetéseket, tárgyalásokat, majd a TOP Plusz-os pályázatok megvalósítást siker koronázza majd.

A közgyűlés döntése alapján Bács-Kiskun megye is csatlakozik a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek eddig 33 település a tagja. A szövetség legfontosabb feladata egyebek mellett a Kiskun hagyományok éltetése, az értékőrzés, az identitás erősítése, az egymás közötti kapcsolattartás, továbbá szerepet vállalnak a jogalkotásban, a turizmusfejlesztés erősítésében.

Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány, a megye közbiztonságáról, határőrizeti helyzetéről a tőle megszokott alapossággal, diasorokkal szemléltetve tartott prezentációt, számolt be a megye rendőreinek elmúlt évi munkájáról. Mint elhangzott: A koronavírus nagy terhelést jelentett, de a rendőrök a gyakran naponta változó szabályozás közepette is fegyelmezetten, megnyugtatóan kezelték a helyzetet, a főkapitányság vezetése az ő egészségük védelmére is intézkedéseket hozott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A jelenlévők megtudhatták, hogy a megyében a nyomozások eredményessége országos átlag feletti és a bűncselekmények száma is csökkenő tendenciát mutat.
A lakosságot leginkább irritáló lakásbetörések és a lopások száma is kevesebb, mint az előző években, számos területen az elmúlt 12 év legalacsonyabb esetszámait regisztrálták. Sajnálatos módon a közúti balesetek, így a halálos kimenetelű balesetek száma viszont emelkedett.
A rendőrfőkapitány kiemelte a társhatóságokkal (például természet őrök, halőrök, vadőrök, közterület felügyelők) és a polgárőrséggel fenntartott partnerségi kapcsolatot, ami komoly segítséget jelen a hatósági és a megelőző munkában.

Az altábornagy új jelenségként említette a migráció által keletkezett rongálásokat, a személyes támadásokat. Közel száz rendőrt ért fizikai atrocitás a migránsok által a beszámolási időszakban. Mint mondta, a migráció jelensége folyamatos, sőt, erősödése várható. Tavaly a szírek és az afgánok, idén a török migránsok terhelik főként a déli határszakaszt. Az embercsempészeket illetően közel negyven nációt tartanak nyilván, köztük magyarok is vannak. A főkapitány megköszönte a települések együttműködését, a lakosság türelmét. Képviselői kérdésre válaszolva megnyugtató választ adott arra, hogy a megye hídjainál továbbra is folyamatosak a migrációs ellenőrzések, de azok a közlekedés zavartalansága érdekében fedett módon történnek, és így is eredményesek: 10 gyanús mozgásból ötről bizonyosodik be, hogy embercsempésszel, vagy illegális migránsokkal van dolguk. A rendőri pálya elhagyását illetően hangsúlyozta, hogy megyénkben – más megyékkel összevetve - jó az állománymegtartó képesség, a toborzás is sikeres, de ezzel együtt is csökkenő tendenciát mutat az állomány létszáma.
A bajai rendőrkapitányságra vonatkozóan elmondta, hogy a bajai rendőrök a tervek szerint 2024-től új bázison, méltó körülmények között végezhetik majd a munkájukat.
Baján és Kalocsán kapitányságvezető váltás lesz, és 15 év főkapitányi szolgálat után Dávid Károly altábornagy is nyugállományba vonul.

A közgyűlés zárt ülésen döntött az idei kitüntető díjakról. Ebben az évben 32 szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személy, illetve intézmény, közösség veheti át a díjakat szeptemberben, Kunszentmiklóson, a Mi napunk rendezvénysorozat keretében tartott ünnepi közgyűlésen. 2022-ben ketten részesülnek „Bács-Kiskun Megyéért”- díjban. Kitüntetik a gazdaság, az egészségügy, a kultúra és a sport legjeit, díjat adományoznak a megye turizmusáért, vidékfejlesztéséért, az ifjúság neveléséért, közösségfejlesztésért, megyénk tudományos életének fejlődéséért, a lakosság védelméért, a megye közigazgatásáért, Bács-Kiskun nemzetiségeiért, a nemzetközi kapcsolatokért, megyénk fenntarthatóságáért munkálkodóknak.
Az Év polgármesterét is a közgyűlésen választották ki, a megtisztelő címet ketten vehetik át majd.

A Szobonya Zoltán tiszteletére alapított emléklapot idén kilencen vehetik át.

Szó esett a Meseföld Élménybusz megyében történő szerepléseiről. A helyi termékeket is népszerűsítő mesebusz a közgyűlés napján Baján vendégeskedett, de az év végéig közel harminc településen fordul meg, különböző települési rendezvényekhez kapcsolódóan. Képviselői kérdésre válaszolva elhangzott: a Legendás út impozáns könyv is eljut mind a 119 település intézményeibe, a kiszállítás folyamatos.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A tanácskozás végén Rideg László elnök átadta Koch Pálmának azt a díszoklevelet, melyet a „Megye bora” kiválasztása során, mint feltörekvő borásznak ítélt meg a szakmai bizottság Nemesnádudvaron.

Végül az elnök nyugdíjba vonulásuk alkalmából megköszönte dr. Bankó Ágnesnek, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat aljegyzőjének, és Bozóné Nemes Gizellának, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Gazdálkodási iroda vezetőjének több évtizedes, áldozatos munkáját.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Rideg László elnök és Mindszenti István polgármester a hagyományokhoz híven egy őshonos fát ültettek a Vajas partján. A turisztikai központ előtt egy kőrisfa emlékezteti majd az utókort a közgyűlés napjára, melynek zárásaként dusnoki halászlével kedveskedtek a házigazdák, a képviselők pedig megkóstolhatták a megye kiválasztott borait a jelenlévő díjnyertes borászok, Vass Gergő, Szentpéteri Attila és Takács Gábor jóvoltából.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK