2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Fergeteges Rác nap és Preló Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2016. 02. 01., 09:37

A dusnoki Rác Fonó programsorozat talán legvidámabb és a legtöbb résztvevőt vonzó eseményét tartották pénteken és szombaton a művelődési házban, amelyen a nagyközség apraja-nagyja kivilágos kivirradtig szórakozott.

A program első felében a Dusenici Malisandi csoport Mura-menti, a Dusenici Vir csoport tagjai baranyai táncokat adtak elő, majd a művelődési házat zsúfolásig megtöltő közönség a zágrábi egyetemen tanuló Tamaskó Eszter előadásában „A dusnoki rácok. Honnan jöttek és hová tartanak?” című előadásából tudhatott meg nemcsak hiteles, de érdekes információkat gyökereiről,  távolabbi és közelebbi  történelmi múltjáról.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az est későbbi részében a balkán hangulatát Dusnokra a Zora zenekar és lemezlovas, Miskei Gábor modern délszláv tánczenékből való válogatása hozta el. A délszláv táncok tanításában Jaksics Mirjana jeleskedett. A tánctanár előtáncolása termékeny talajra hullott, hiszen a dusnokiak közül a legtöbben ismerik a balkán népeire jellemző csoportos tánc kecses tartással párosuló, kifinomult lépéseit. A bálban aztán mindenki szabadon ötvözhette a tanult, vagy a szüleitől elsajátított tánclépéseket.

A sülthurkából, kolbászból álló vacsorához a Dusenici és a Biser csoport tagjai pogácsával és sós süteményekkel kedveskedtek, de a fehér és vörös bor forralt változata is kitűnőnek bizonyult.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szombati, előzetes jelentkezés alapján vacsorával egybekötött Rác Preló igazi télűző hangulatát csak a hagyományos kukoricamorzsoló verseny szakította meg. A legkitartóbbak hajnalig ropták a Zora (hajnal) zenekar szívet-lelket gyönyörködtető zenéjére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK