2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Legdinamikusabban Dusnokon gyarapodik a gyermekek száma – Új óvodai csoportot kell indítani

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 04., 08:17

A dusnoki védőnői szolgálat épületének bejáratánál két babazászló jelzi az örömteli hírt: ismét egy kisfiúval és egy kislánnyal gyarapodott a község lakóinak a száma. Az szinte az egész országban közismert, hogy a családalapításnak, a gyermekvállalás örömének és felelősségének évszázados hagyománya van a községben, amelyről napjainkban is elmondható: nincs még egy olyan hasonló méretű Bács-Kiskun megyei település, ahol a gyermekek száma olyan dinamikusan emelkedne, mint Dusnokon. Példaértékű, hogy az önkormányzat 100 ezer forinttal támogatja az új házasokat, és a szülőknek minden megszületett gyermek után 50 ezer forint támogatást biztosít. Mindszenti István polgármesterrel a gyermeklétszám emelkedésével járó infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésekről beszélgettünk.

Befejezéséhez közeledik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP-os bölcsődei pályázatunk. A 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatás eredményeként mini bölcsődei csoportot alakítottunk ki. A klímát a napokban építették be, így a pályázat teljes körű megvalósításához már csak néhány apróbb eszköz, játék beszerzése van hátra. Mindkét bölcsődei csoportunk teljes létszámmal működik, így a fejlesztés további lehetőségeit szinte folyamatosan napirenden tartjuk.” – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy az óvodai létszámunk is növekszik. Most zárult le az óvodai beiratkozás, melynek eredményeként 25 új gyermek nyert felvételt.
Így az óvodai létszám szeptembertől 91 fő lesz. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi három óvodai csoport mellett meg kell nyitnunk egy negyedik csoportot is. Egészen bizonyos vagyok abban, hogy ez a növekedés szoros összefüggésben van a Kormány családokat érintő pozitív intézkedéseivel. A gyermeklétszám emelkedése természetesen magában hordozza, hogy a szükséges humánerőt is folyamatosan bővítjük, új munkahelyek jönnek létre a községben.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Lehetőségeihez mérten a dusnoki önkormányzat is szeretne a családok támogatásához hozzájárulni. Bevezettük a házasságkötési támogatást, melynek összege 100 ezer forint páronként, valamint a gyermekszületési támogatás összegét a korábbi 20 ezerről 50 ezer forintra emeltük. Fontosnak érzem, hogy a fiatal családok, házasságra készülők is érezzék, hogy az önkormányzat mellettük áll és támogatja őket.” – fejtette ki Mindszenti István.

Április 29-ei látogatásunk alkalmával a településvezető arról is beszámolt:

„Május elsejére, valamint Anyák napjára is készülünk. Május elsejére - március 15-hez hasonlóan - nemzeti színű, illetve Dusnok zászlókkal fellobogózzuk fel a település frekventáltabb utcáit. Zenés ébresztővel köszöntjük a lakosságot. A járványügyi szabályok betartása mellett, egy kisteherautón ül a helyi Zabavna Indusztria zenekar, mely utcáról-utcára haladva vidám dalokat muzsikál.
Anyák napjára pedig a művelődési ház előtt egy színes paraván kerül kiállításra, így köszöntjük az arra elhaladó édesanyákat, akinek egy ott lévő kosárkában virágot és apró ajándékokat helyezünk ki. Ezzel is szeretnénk az ünnepnek egy kis közösségi jelleget adni, bár jól tudom, hogy az édesanyák szívükből a saját gyermekeik köszöntésének örülnek a legjobban.” – mondta polgármester.

Mint elhangzott: „A bérmálás május 9-én, búcsú vasárnapján lesz Dusnokon. Közel 50 fiatal részesül a Szentlélek kiáradásában. A Szentmisét szabadtérre tervezzük, hogy minél kisebb legyen a járványügyi kockázat. Bízom benne, hogy ez az ünnep is hozzásegít mindnyájunkat, hogy még inkább megerősödjön bennünk az összetartozás érzése, valamint különbözőségeink ellenére is szeretettel tudjunk egymás felé fordulni.” – hangsúlyozta Mindszenti István, Dusnok Község polgármestere. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei