2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Legdinamikusabban Dusnokon gyarapodik a gyermekek száma – Új óvodai csoportot kell indítani

Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 04., 08:17

A dusnoki védőnői szolgálat épületének bejáratánál két babazászló jelzi az örömteli hírt: ismét egy kisfiúval és egy kislánnyal gyarapodott a község lakóinak a száma. Az szinte az egész országban közismert, hogy a családalapításnak, a gyermekvállalás örömének és felelősségének évszázados hagyománya van a községben, amelyről napjainkban is elmondható: nincs még egy olyan hasonló méretű Bács-Kiskun megyei település, ahol a gyermekek száma olyan dinamikusan emelkedne, mint Dusnokon. Példaértékű, hogy az önkormányzat 100 ezer forinttal támogatja az új házasokat, és a szülőknek minden megszületett gyermek után 50 ezer forint támogatást biztosít. Mindszenti István polgármesterrel a gyermeklétszám emelkedésével járó infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésekről beszélgettünk.

Befejezéséhez közeledik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP-os bölcsődei pályázatunk. A 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatás eredményeként mini bölcsődei csoportot alakítottunk ki. A klímát a napokban építették be, így a pályázat teljes körű megvalósításához már csak néhány apróbb eszköz, játék beszerzése van hátra. Mindkét bölcsődei csoportunk teljes létszámmal működik, így a fejlesztés további lehetőségeit szinte folyamatosan napirenden tartjuk.” – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy az óvodai létszámunk is növekszik. Most zárult le az óvodai beiratkozás, melynek eredményeként 25 új gyermek nyert felvételt.
Így az óvodai létszám szeptembertől 91 fő lesz. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi három óvodai csoport mellett meg kell nyitnunk egy negyedik csoportot is. Egészen bizonyos vagyok abban, hogy ez a növekedés szoros összefüggésben van a Kormány családokat érintő pozitív intézkedéseivel. A gyermeklétszám emelkedése természetesen magában hordozza, hogy a szükséges humánerőt is folyamatosan bővítjük, új munkahelyek jönnek létre a községben.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Lehetőségeihez mérten a dusnoki önkormányzat is szeretne a családok támogatásához hozzájárulni. Bevezettük a házasságkötési támogatást, melynek összege 100 ezer forint páronként, valamint a gyermekszületési támogatás összegét a korábbi 20 ezerről 50 ezer forintra emeltük. Fontosnak érzem, hogy a fiatal családok, házasságra készülők is érezzék, hogy az önkormányzat mellettük áll és támogatja őket.” – fejtette ki Mindszenti István.

Április 29-ei látogatásunk alkalmával a településvezető arról is beszámolt:

„Május elsejére, valamint Anyák napjára is készülünk. Május elsejére - március 15-hez hasonlóan - nemzeti színű, illetve Dusnok zászlókkal fellobogózzuk fel a település frekventáltabb utcáit. Zenés ébresztővel köszöntjük a lakosságot. A járványügyi szabályok betartása mellett, egy kisteherautón ül a helyi Zabavna Indusztria zenekar, mely utcáról-utcára haladva vidám dalokat muzsikál.
Anyák napjára pedig a művelődési ház előtt egy színes paraván kerül kiállításra, így köszöntjük az arra elhaladó édesanyákat, akinek egy ott lévő kosárkában virágot és apró ajándékokat helyezünk ki. Ezzel is szeretnénk az ünnepnek egy kis közösségi jelleget adni, bár jól tudom, hogy az édesanyák szívükből a saját gyermekeik köszöntésének örülnek a legjobban.” – mondta polgármester.

Mint elhangzott: „A bérmálás május 9-én, búcsú vasárnapján lesz Dusnokon. Közel 50 fiatal részesül a Szentlélek kiáradásában. A Szentmisét szabadtérre tervezzük, hogy minél kisebb legyen a járványügyi kockázat. Bízom benne, hogy ez az ünnep is hozzásegít mindnyájunkat, hogy még inkább megerősödjön bennünk az összetartozás érzése, valamint különbözőségeink ellenére is szeretettel tudjunk egymás felé fordulni.” – hangsúlyozta Mindszenti István, Dusnok Község polgármestere. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK