2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Négyszáz dusnoki a Feketi búcsún, út - és konyhaavatás – Dusnok középkori falu szélén ünnepelt vasárnap

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 08., 09:29

Dusnokon több száz éve lelki vigaszt nyújtó élő kultuszhelyen, a nagyközség határában lévő, környezetében is tetszetős Feketi kápolnánál tartottak búcsújáró szentmisét vasárnap, de a hét utolsó napja más ünneplésre okot adó eseményekkel is telt. Megszentelték a Köztársaság utcában magán adományokból készült Szűz Mária szobrot, átadták a Zrínyi utca teljes körűen, szépen felújított új útját és felavatták a 20 millió forint pályázati forrásból megújult iskolakonyhát. Soha rosszabb napja ne legyen Dusnoknak, még ha a volt középkori falu, Feket szélén emelt kápolnánál tartott szentmise alatt szinte végig esett az eső, a járművel érkezők közül többen a felázott földúton elakadtak.

A Köztársaság utcában felállított, magán adományokból készült Szűz Mária szobrot délután fél 4-kor, a hívek gyűrűjében a mélykúti Bolvári János atya szentelte fel. A szoborszentelés közönségét felajánlásokból látták vendégül, de onnan már gyalogosan vagy kerékpárral többen elindultak a Feketi, vagy más néven Mária-kápolnához.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kápolna 1855-ben épült a középkori Feket falu szélén, amely mellett a soha ki nem száradó, Mária forrás által táplált, szépen karbantartott tó és környezete egész évben várja a zarándokokat, a híveket és a turistákat.

A kápolnához érve Palotai Péter polgármester Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, államtitkár társaságában portálunknak elmondta:
A XVII. század végén, a XVIII. század elején Dusnokon megtelepedő, a mai Bosznia, Dalmácia és Szlovénia területéről érkező rácok egy középkori eredetű Mária kultusz, hagyomány által tették virágzóvá a feketi Mária fok környékét. Valószínűleg a dusnoki Mária látomások történeteinek középkori gyökerei vannak, amelyet a helyiek és az egyház is híven őriznek.  

Az itt élő emberek számára a kis dombra emelt Mária kápolna és a forrás által táplált tó felkeresése a kápolna búcsúja napján minden évben lelki élményt nyújt.

A Sarlós nagyboldogasszony napjához, július 2-ához legközelebb eső vasárnap tartott búcsújáró szentmisére érkezőket idén is a haranglábra akasztott kis harang hangja köszöntötte, majd a hívek a hagyományoknak megfelelően először a vaskereszt előtt álltak meg, és a szentmise kezdetéig közösen, hangosan imádkoztak. A templom énekkara és kántora évek óta közreműködik a szentmise bemutatásakor, amelyet idén Szűcs Tibor vaskúti kanonok plébános celebrál – mondta a polgármester.

Egy másik egyházi esemény miatt kicsit késve, a Kistamás István dusnoki plébánossal érkező Szűcs Tibor kanonok által bemutatott szentmise emelkedettségéhez nagyban hozzájárult a templom hangszeres, orgona, gitár és hegedű kísérettel közreműködő énekkara.


A szentáldozás végére az eső olyannyira eleredt, hogy a járművel érkezők egy része elakadt a földúton, így

a mintegy 3 kilométerre lévő község gyalogosan, vagy kerékpárra való elérése a szakadó esőben felért egy kisebb zarándokúttal.

Átadták az iskola megújult konyháját

A szakadó esőben a megújult Zrínyi utcába ugyan ellátogattunk, de ezen a helyszínen a beruházás ünnepélyes átadása elmaradt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ugyanakkor az Általános Iskola konyhájának felújítását, eszközbeszerzést magába foglaló projekt ünnepélyes lezárására szervezett ünnepséget megtartották.

Az esemény résztvevőit, elsőként Zsigó Róbertet, a bajai választókörzet országgyűlési képviselőjét, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárt Palotai Péter köszöntötte, majd a himnusz közös eléneklése után a polgármester összefoglalta a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázat megvalósításának főbb részleteit.
Palotai Péter kiemelte: mivel a nagyközségben nincs étterem, az iskola étkezdéje ad helyet minden olyan nagyobb rendezvénynek, amelyet fehér asztal mellett tartanak. Ezért is nagyon fontos, hogy újabb pályázati forrásból tovább fejlesszék az étkezdét. A már üzembe helyezett klímaberendezés mellett más, a gyerekek, a használók komfortérzetét növelő további beruházások is megtörténjenek.


Zsigó Róbert államtitkár Dusnok idei fejlődéséről szólva emlékeztetett a nagyközségben a közelmúltban megvalósult, illetve megkezdett beruházásokra.
Ezek között említette

az orvosi rendelő, az óvoda fejlesztésének átadását, a vízi turisztikai központ építésének megkezdését, a vasárnaphoz köthetően pedig a Zrínyi utca felújításának és az iskola konyhája fejlesztésének átadását.

Az országgyűlési képviselő szólt arról is, hogy közte és Palotai Péter között teljes az összhang, jól együtt tudnak dolgozni, így azt reméli, az őszi önkormányzati választás után is Palotai Péter, mint újraválasztott polgármester lesz partnere a települést érintő kérdésekben.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A nemzetiszínű avatószalag átvágása után Karaszi Istvánné Zsuzsa élelmezésvezető mutatta be a konyhában megvalósult fejlesztéseket, amely a nyílászárók cseréjén, építészeti, festési munkálatokon túl jelentős tárgyi és eszközbeszerzést is magában foglal. Mint elmondta, a konyha 270 fő részére biztosítja az étkezést a bölcsődés korúaktól az iskolásokon át a nyugdíjasokig. Az átadó ünnepség jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK