2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Négyszáz dusnoki a Feketi búcsún, út - és konyhaavatás – Dusnok középkori falu szélén ünnepelt vasárnap

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 08., 09:29

Dusnokon több száz éve lelki vigaszt nyújtó élő kultuszhelyen, a nagyközség határában lévő, környezetében is tetszetős Feketi kápolnánál tartottak búcsújáró szentmisét vasárnap, de a hét utolsó napja más ünneplésre okot adó eseményekkel is telt. Megszentelték a Köztársaság utcában magán adományokból készült Szűz Mária szobrot, átadták a Zrínyi utca teljes körűen, szépen felújított új útját és felavatták a 20 millió forint pályázati forrásból megújult iskolakonyhát. Soha rosszabb napja ne legyen Dusnoknak, még ha a volt középkori falu, Feket szélén emelt kápolnánál tartott szentmise alatt szinte végig esett az eső, a járművel érkezők közül többen a felázott földúton elakadtak.

A Köztársaság utcában felállított, magán adományokból készült Szűz Mária szobrot délután fél 4-kor, a hívek gyűrűjében a mélykúti Bolvári János atya szentelte fel. A szoborszentelés közönségét felajánlásokból látták vendégül, de onnan már gyalogosan vagy kerékpárral többen elindultak a Feketi, vagy más néven Mária-kápolnához.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kápolna 1855-ben épült a középkori Feket falu szélén, amely mellett a soha ki nem száradó, Mária forrás által táplált, szépen karbantartott tó és környezete egész évben várja a zarándokokat, a híveket és a turistákat.

A kápolnához érve Palotai Péter polgármester Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, államtitkár társaságában portálunknak elmondta:
A XVII. század végén, a XVIII. század elején Dusnokon megtelepedő, a mai Bosznia, Dalmácia és Szlovénia területéről érkező rácok egy középkori eredetű Mária kultusz, hagyomány által tették virágzóvá a feketi Mária fok környékét. Valószínűleg a dusnoki Mária látomások történeteinek középkori gyökerei vannak, amelyet a helyiek és az egyház is híven őriznek.  

Az itt élő emberek számára a kis dombra emelt Mária kápolna és a forrás által táplált tó felkeresése a kápolna búcsúja napján minden évben lelki élményt nyújt.

A Sarlós nagyboldogasszony napjához, július 2-ához legközelebb eső vasárnap tartott búcsújáró szentmisére érkezőket idén is a haranglábra akasztott kis harang hangja köszöntötte, majd a hívek a hagyományoknak megfelelően először a vaskereszt előtt álltak meg, és a szentmise kezdetéig közösen, hangosan imádkoztak. A templom énekkara és kántora évek óta közreműködik a szentmise bemutatásakor, amelyet idén Szűcs Tibor vaskúti kanonok plébános celebrál – mondta a polgármester.

Egy másik egyházi esemény miatt kicsit késve, a Kistamás István dusnoki plébánossal érkező Szűcs Tibor kanonok által bemutatott szentmise emelkedettségéhez nagyban hozzájárult a templom hangszeres, orgona, gitár és hegedű kísérettel közreműködő énekkara.


A szentáldozás végére az eső olyannyira eleredt, hogy a járművel érkezők egy része elakadt a földúton, így

a mintegy 3 kilométerre lévő község gyalogosan, vagy kerékpárra való elérése a szakadó esőben felért egy kisebb zarándokúttal.

Átadták az iskola megújult konyháját

A szakadó esőben a megújult Zrínyi utcába ugyan ellátogattunk, de ezen a helyszínen a beruházás ünnepélyes átadása elmaradt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ugyanakkor az Általános Iskola konyhájának felújítását, eszközbeszerzést magába foglaló projekt ünnepélyes lezárására szervezett ünnepséget megtartották.

Az esemény résztvevőit, elsőként Zsigó Róbertet, a bajai választókörzet országgyűlési képviselőjét, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárt Palotai Péter köszöntötte, majd a himnusz közös eléneklése után a polgármester összefoglalta a Belügyminisztériumhoz benyújtott pályázat megvalósításának főbb részleteit.
Palotai Péter kiemelte: mivel a nagyközségben nincs étterem, az iskola étkezdéje ad helyet minden olyan nagyobb rendezvénynek, amelyet fehér asztal mellett tartanak. Ezért is nagyon fontos, hogy újabb pályázati forrásból tovább fejlesszék az étkezdét. A már üzembe helyezett klímaberendezés mellett más, a gyerekek, a használók komfortérzetét növelő további beruházások is megtörténjenek.


Zsigó Róbert államtitkár Dusnok idei fejlődéséről szólva emlékeztetett a nagyközségben a közelmúltban megvalósult, illetve megkezdett beruházásokra.
Ezek között említette

az orvosi rendelő, az óvoda fejlesztésének átadását, a vízi turisztikai központ építésének megkezdését, a vasárnaphoz köthetően pedig a Zrínyi utca felújításának és az iskola konyhája fejlesztésének átadását.

Az országgyűlési képviselő szólt arról is, hogy közte és Palotai Péter között teljes az összhang, jól együtt tudnak dolgozni, így azt reméli, az őszi önkormányzati választás után is Palotai Péter, mint újraválasztott polgármester lesz partnere a települést érintő kérdésekben.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A nemzetiszínű avatószalag átvágása után Karaszi Istvánné Zsuzsa élelmezésvezető mutatta be a konyhában megvalósult fejlesztéseket, amely a nyílászárók cseréjén, építészeti, festési munkálatokon túl jelentős tárgyi és eszközbeszerzést is magában foglal. Mint elmondta, a konyha 270 fő részére biztosítja az étkezést a bölcsődés korúaktól az iskolásokon át a nyugdíjasokig. Az átadó ünnepség jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK