2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 09., 15:50

„Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnök úr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim! Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-Kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést! Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában.” – mondta köszöntőbeszédében Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, aki feleségével és munkatársaival látogatott el október 2-án, szombaton Dusnokra, a szüreti napra. Az évtizedek óta megtartott ünnepen a megye összes horvát népcsoportja, bunyevácok, rácok, sokácok mind képviseltetették magukat, és közülük a Lenes Csárdában rendezett, héttagú tamburazenekar által kísért Zvonko Bogdán énekművész koncertjén is sokan ott voltak a közönség soraiban.

Drago Horvát főkonzul előtt Pozsonyi Dávid, a 2008-ban Budapesten, a Horvát Gimnáziumban alakult dusnoki Zabavna Industrija zenekar vezetője köszöntötte a vendégeket. A beszédét már csak azért is idézzük, mert esszenciáját adja annak magyarországi horvátokat összekötő életérzésnek és kapocsnak, ami a legfőbb egyben tartó erő, és másokban is tiszteletet ébreszt a horvát nemzetiség és kultúrája iránt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Tisztelt Mladen Filákovity, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja igazgatója, tisztelt vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket a Bácskai Horvátok kulturális központja nevében a bácskai horvátok szüreti ünnepségén, amely megvalósul a központ, a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat, a Dusnoki Nemzetiségi Horvát Önkormányzat, a Lenes Csárda, valamint Magyarország Kormánya segítségével.

Nagy megtiszteltetés, hogy ma este körünkben köszönthetjük a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulját, Drago Horvat urat, valamint feleségét és munkatársait.

Köszöntöm a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat elnökét, Sibalin Józsefet.Köszöntöm a horvát önkormányzatok elnökeit, képviselőit, valamint kedves vendégeinket! Most pedig szeretném megkérni Drago Horvat urat, hogy köszöntse a megjelenteket! – kezdete beszédét Pozsonyi Dávid.

Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnökúr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim!"

Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést." Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában."

– mondta a főkonzul.

Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Most következik a hálaadás ezért a napért, amely vidámságot és egészséget hoz nekünk a Dusnoki Asszonykórus előadásában."

Az asszonykórus fellépése után kitörő, majd lassan elcsendesedő tapsot követően Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Nagyon örülök, hogy végül sikerült megvalósítanunk ezt a programot, különösen, ha visszagondolok a tavalyi helyzetre, amely nagyon megnehezítette mindennapjainkat, így a kulturális életet is. Azonban semmi sem történik ok nélkül.

Vágyam, hogy ez az esemény a bácskai horvátok megyei szintű ünnepe legyen, és idén nagy lépést tettünk afelé, hogy ez meg is valósuljon, mert azon felül, hogy a megye összes horvát népcsoportja, azaz a bunyevácok, rácok, sokácok ma este mind képviseltetik magukat a mai programban, sikerült elhoznunk Önöknek a ma este sztárvendégét, a tamburazene élő legendáját, Zvonko Bogdant.

Ez biztosan nem jöhetett volna létre, a már említett szervezetek együttműködése nélkül, melyeknek ezúton is szeretném megköszönni munkájukat, ugyanúgy köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon segítette, hogy ez a terv megvalósuljon

zárta beszédét Pozsonyi Dávid.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A kulturális műsorban szántói-sokác koreográfiát előadva fellépett a Dusnoki Kulturális Egyesület „Biser” csoportja, a Dusnoki Asszonykórus, rác dalokat is előadva, majd a koncert előtt a Bajai kulturális Egyesület Bunjevačka Zlatna Grana csoportja bűvölte el a közönséget.

A nagy érdeklődést kiváltó Zvonko Bogdán koncert beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A vajdasági Zomborban 1942-ben született, rendkívül udvarias, jó ideje Szabadkán élő énekművész, Zvonko Bogdan eredeti, hagyományos és főként a bunyevácokról szóló dalokat adott elő horvát és magyar nyelven, tamburazenekar kíséretében. Zvonko Bogdán ráadásként a saját népszerű dalait is megszólaltatta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK