2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 09., 15:50

„Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnök úr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim! Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-Kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést! Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában.” – mondta köszöntőbeszédében Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, aki feleségével és munkatársaival látogatott el október 2-án, szombaton Dusnokra, a szüreti napra. Az évtizedek óta megtartott ünnepen a megye összes horvát népcsoportja, bunyevácok, rácok, sokácok mind képviseltetették magukat, és közülük a Lenes Csárdában rendezett, héttagú tamburazenekar által kísért Zvonko Bogdán énekművész koncertjén is sokan ott voltak a közönség soraiban.

Drago Horvát főkonzul előtt Pozsonyi Dávid, a 2008-ban Budapesten, a Horvát Gimnáziumban alakult dusnoki Zabavna Industrija zenekar vezetője köszöntötte a vendégeket. A beszédét már csak azért is idézzük, mert esszenciáját adja annak magyarországi horvátokat összekötő életérzésnek és kapocsnak, ami a legfőbb egyben tartó erő, és másokban is tiszteletet ébreszt a horvát nemzetiség és kultúrája iránt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Tisztelt Mladen Filákovity, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja igazgatója, tisztelt vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket a Bácskai Horvátok kulturális központja nevében a bácskai horvátok szüreti ünnepségén, amely megvalósul a központ, a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat, a Dusnoki Nemzetiségi Horvát Önkormányzat, a Lenes Csárda, valamint Magyarország Kormánya segítségével.

Nagy megtiszteltetés, hogy ma este körünkben köszönthetjük a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulját, Drago Horvat urat, valamint feleségét és munkatársait.

Köszöntöm a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat elnökét, Sibalin Józsefet.Köszöntöm a horvát önkormányzatok elnökeit, képviselőit, valamint kedves vendégeinket! Most pedig szeretném megkérni Drago Horvat urat, hogy köszöntse a megjelenteket! – kezdete beszédét Pozsonyi Dávid.

Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnökúr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim!"

Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést." Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában."

– mondta a főkonzul.

Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Most következik a hálaadás ezért a napért, amely vidámságot és egészséget hoz nekünk a Dusnoki Asszonykórus előadásában."

Az asszonykórus fellépése után kitörő, majd lassan elcsendesedő tapsot követően Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Nagyon örülök, hogy végül sikerült megvalósítanunk ezt a programot, különösen, ha visszagondolok a tavalyi helyzetre, amely nagyon megnehezítette mindennapjainkat, így a kulturális életet is. Azonban semmi sem történik ok nélkül.

Vágyam, hogy ez az esemény a bácskai horvátok megyei szintű ünnepe legyen, és idén nagy lépést tettünk afelé, hogy ez meg is valósuljon, mert azon felül, hogy a megye összes horvát népcsoportja, azaz a bunyevácok, rácok, sokácok ma este mind képviseltetik magukat a mai programban, sikerült elhoznunk Önöknek a ma este sztárvendégét, a tamburazene élő legendáját, Zvonko Bogdant.

Ez biztosan nem jöhetett volna létre, a már említett szervezetek együttműködése nélkül, melyeknek ezúton is szeretném megköszönni munkájukat, ugyanúgy köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon segítette, hogy ez a terv megvalósuljon

zárta beszédét Pozsonyi Dávid.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A kulturális műsorban szántói-sokác koreográfiát előadva fellépett a Dusnoki Kulturális Egyesület „Biser” csoportja, a Dusnoki Asszonykórus, rác dalokat is előadva, majd a koncert előtt a Bajai kulturális Egyesület Bunjevačka Zlatna Grana csoportja bűvölte el a közönséget.

A nagy érdeklődést kiváltó Zvonko Bogdán koncert beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A vajdasági Zomborban 1942-ben született, rendkívül udvarias, jó ideje Szabadkán élő énekművész, Zvonko Bogdan eredeti, hagyományos és főként a bunyevácokról szóló dalokat adott elő horvát és magyar nyelven, tamburazenekar kíséretében. Zvonko Bogdán ráadásként a saját népszerű dalait is megszólaltatta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!