2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 09., 15:50

„Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnök úr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim! Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-Kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést! Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában.” – mondta köszöntőbeszédében Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, aki feleségével és munkatársaival látogatott el október 2-án, szombaton Dusnokra, a szüreti napra. Az évtizedek óta megtartott ünnepen a megye összes horvát népcsoportja, bunyevácok, rácok, sokácok mind képviseltetették magukat, és közülük a Lenes Csárdában rendezett, héttagú tamburazenekar által kísért Zvonko Bogdán énekművész koncertjén is sokan ott voltak a közönség soraiban.

Drago Horvát főkonzul előtt Pozsonyi Dávid, a 2008-ban Budapesten, a Horvát Gimnáziumban alakult dusnoki Zabavna Industrija zenekar vezetője köszöntötte a vendégeket. A beszédét már csak azért is idézzük, mert esszenciáját adja annak magyarországi horvátokat összekötő életérzésnek és kapocsnak, ami a legfőbb egyben tartó erő, és másokban is tiszteletet ébreszt a horvát nemzetiség és kultúrája iránt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Tisztelt Mladen Filákovity, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja igazgatója, tisztelt vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket a Bácskai Horvátok kulturális központja nevében a bácskai horvátok szüreti ünnepségén, amely megvalósul a központ, a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat, a Dusnoki Nemzetiségi Horvát Önkormányzat, a Lenes Csárda, valamint Magyarország Kormánya segítségével.

Nagy megtiszteltetés, hogy ma este körünkben köszönthetjük a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulját, Drago Horvat urat, valamint feleségét és munkatársait.

Köszöntöm a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat elnökét, Sibalin Józsefet.Köszöntöm a horvát önkormányzatok elnökeit, képviselőit, valamint kedves vendégeinket! Most pedig szeretném megkérni Drago Horvat urat, hogy köszöntse a megjelenteket! – kezdete beszédét Pozsonyi Dávid.

Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnökúr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim!"

Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést." Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában."

– mondta a főkonzul.

Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Most következik a hálaadás ezért a napért, amely vidámságot és egészséget hoz nekünk a Dusnoki Asszonykórus előadásában."

Az asszonykórus fellépése után kitörő, majd lassan elcsendesedő tapsot követően Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Nagyon örülök, hogy végül sikerült megvalósítanunk ezt a programot, különösen, ha visszagondolok a tavalyi helyzetre, amely nagyon megnehezítette mindennapjainkat, így a kulturális életet is. Azonban semmi sem történik ok nélkül.

Vágyam, hogy ez az esemény a bácskai horvátok megyei szintű ünnepe legyen, és idén nagy lépést tettünk afelé, hogy ez meg is valósuljon, mert azon felül, hogy a megye összes horvát népcsoportja, azaz a bunyevácok, rácok, sokácok ma este mind képviseltetik magukat a mai programban, sikerült elhoznunk Önöknek a ma este sztárvendégét, a tamburazene élő legendáját, Zvonko Bogdant.

Ez biztosan nem jöhetett volna létre, a már említett szervezetek együttműködése nélkül, melyeknek ezúton is szeretném megköszönni munkájukat, ugyanúgy köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon segítette, hogy ez a terv megvalósuljon

zárta beszédét Pozsonyi Dávid.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A kulturális műsorban szántói-sokác koreográfiát előadva fellépett a Dusnoki Kulturális Egyesület „Biser” csoportja, a Dusnoki Asszonykórus, rác dalokat is előadva, majd a koncert előtt a Bajai kulturális Egyesület Bunjevačka Zlatna Grana csoportja bűvölte el a közönséget.

A nagy érdeklődést kiváltó Zvonko Bogdán koncert beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A vajdasági Zomborban 1942-ben született, rendkívül udvarias, jó ideje Szabadkán élő énekművész, Zvonko Bogdan eredeti, hagyományos és főként a bunyevácokról szóló dalokat adott elő horvát és magyar nyelven, tamburazenekar kíséretében. Zvonko Bogdán ráadásként a saját népszerű dalait is megszólaltatta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 14:24
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel. Még >>>
2023. 02. 08., 14:07
A Kalocsai Járási Ügyészség gyermekpornográfia miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki az ismert közösségi oldalon egy 13 éves lánnyal folytatott beszélgetések során többször kért és kapott a kiskorút ábrázoló intim fotókat. Még >>>
2023. 02. 08., 10:15
Már 12 embert kiemeltek a romok alól a magyar tűzoltók. Még >>>
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK