2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”

Zvonko Bogdan, a tamburazene élő legendája Dusnokon –„Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok”
Zsiga Ferenc  |  2021. 10. 09., 15:50

„Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnök úr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim! Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-Kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést! Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában.” – mondta köszöntőbeszédében Drago Horvát, a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulja, aki feleségével és munkatársaival látogatott el október 2-án, szombaton Dusnokra, a szüreti napra. Az évtizedek óta megtartott ünnepen a megye összes horvát népcsoportja, bunyevácok, rácok, sokácok mind képviseltetették magukat, és közülük a Lenes Csárdában rendezett, héttagú tamburazenekar által kísért Zvonko Bogdán énekművész koncertjén is sokan ott voltak a közönség soraiban.

Drago Horvát főkonzul előtt Pozsonyi Dávid, a 2008-ban Budapesten, a Horvát Gimnáziumban alakult dusnoki Zabavna Industrija zenekar vezetője köszöntötte a vendégeket. A beszédét már csak azért is idézzük, mert esszenciáját adja annak magyarországi horvátokat összekötő életérzésnek és kapocsnak, ami a legfőbb egyben tartó erő, és másokban is tiszteletet ébreszt a horvát nemzetiség és kultúrája iránt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Tisztelt Mladen Filákovity, a Bácskai Horvátok Kulturális Központja igazgatója, tisztelt vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket a Bácskai Horvátok kulturális központja nevében a bácskai horvátok szüreti ünnepségén, amely megvalósul a központ, a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat, a Dusnoki Nemzetiségi Horvát Önkormányzat, a Lenes Csárda, valamint Magyarország Kormánya segítségével.

Nagy megtiszteltetés, hogy ma este körünkben köszönthetjük a Pécsi Horvát Főkonzulátus főkonzulját, Drago Horvat urat, valamint feleségét és munkatársait.

Köszöntöm a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat elnökét, Sibalin Józsefet.Köszöntöm a horvát önkormányzatok elnökeit, képviselőit, valamint kedves vendégeinket! Most pedig szeretném megkérni Drago Horvat urat, hogy köszöntse a megjelenteket! – kezdete beszédét Pozsonyi Dávid.

Tisztelt Horvátok, tisztelt magyar barátaink, tisztelt megyei elnökúr, József Sibalin, Hölgyeim és Uraim!"

Mint ahogy azt már tudják, mi horvátok azt szoktuk mondani: „Inkább haljon ki a falu, mint a hagyományok.” Önök erre a legnagyobb bizonyíték, hogy őrzik, tartják elődeik szokásait, szüreti ünnepeit. Ne hagyják abba ezt a hagyományt, amíg létezünk és vagyunk horvátok itt Bács-kiskun megyében, folytatnunk kell a hagyományőrzést." Jó szórakozást kívánok! Valószínűleg mindannyian jól fogjuk érezni magunkat a legendás Zvonko Bogdan szórakoztatásában."

– mondta a főkonzul.

Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Most következik a hálaadás ezért a napért, amely vidámságot és egészséget hoz nekünk a Dusnoki Asszonykórus előadásában."

Az asszonykórus fellépése után kitörő, majd lassan elcsendesedő tapsot követően Pozsonyi Dávid azzal folytatta:

Nagyon örülök, hogy végül sikerült megvalósítanunk ezt a programot, különösen, ha visszagondolok a tavalyi helyzetre, amely nagyon megnehezítette mindennapjainkat, így a kulturális életet is. Azonban semmi sem történik ok nélkül.

Vágyam, hogy ez az esemény a bácskai horvátok megyei szintű ünnepe legyen, és idén nagy lépést tettünk afelé, hogy ez meg is valósuljon, mert azon felül, hogy a megye összes horvát népcsoportja, azaz a bunyevácok, rácok, sokácok ma este mind képviseltetik magukat a mai programban, sikerült elhoznunk Önöknek a ma este sztárvendégét, a tamburazene élő legendáját, Zvonko Bogdant.

Ez biztosan nem jöhetett volna létre, a már említett szervezetek együttműködése nélkül, melyeknek ezúton is szeretném megköszönni munkájukat, ugyanúgy köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon segítette, hogy ez a terv megvalósuljon

zárta beszédét Pozsonyi Dávid.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A kulturális műsorban szántói-sokác koreográfiát előadva fellépett a Dusnoki Kulturális Egyesület „Biser” csoportja, a Dusnoki Asszonykórus, rác dalokat is előadva, majd a koncert előtt a Bajai kulturális Egyesület Bunjevačka Zlatna Grana csoportja bűvölte el a közönséget.

A nagy érdeklődést kiváltó Zvonko Bogdán koncert beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A vajdasági Zomborban 1942-ben született, rendkívül udvarias, jó ideje Szabadkán élő énekművész, Zvonko Bogdan eredeti, hagyományos és főként a bunyevácokról szóló dalokat adott elő horvát és magyar nyelven, tamburazenekar kíséretében. Zvonko Bogdán ráadásként a saját népszerű dalait is megszólaltatta.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK