2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Állandó ügyeletesnek a kórház gyógyszertárát javasolják – Kevés a gyógyszerész, gondot jelenthet az ügyelet

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 29., 08:06

Miközben az egészségügyi alapellátás, a háziorvosi és az ehhez kapcsolódó ügyeleti szolgálat, mint kötelező önkormányzati feladat évek óta, mondhatni zavartalanul működik, az állami szervek által kijelölt ügyeletet adó patikák nyitva tartása már korántsem ilyen egyértelmű. A problémák egyik része, hogy a hétköznapokon 19 óra után, szombaton és vasárnap nyomozni kell, hol válthatja ki a beteg, esetleg lázas, elesett ember a gyógyszerét? Egy máig nem tisztázott jogi helyzet következtében a magánpatikák finanszírozás nélkül végzik a nyitvatartási időn túl az állam által rájuk ruházott ügyeletet. Ahogy állítják, az állami tulajdonban lévő kórházi patika viszont csak papíron vesz részt az ügyeletben. Ezt elégelte meg a városi önkormányzat, és január 24-én tartott ülésén a helyzet megváltoztatására tett javaslatot a régióvezető tisztifőgyógyszerésznek.

A témát előterjesztő dr. Bálint József polgármester arról számolt be a képviselőknek: tudomására jutott, hogy ebben az évben megkezdődött a tárgyalás a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az egészségügyi kormányzat között a gyógyszertári ügyeletek finanszírozásáról. A hírek szerint , hogy az orvosi ügyelet mintájára az ügyeletes patikák finanszírozásával is az önkormányzatokat bíznák meg.


Forrás: Zsiga Ferenc

A finanszírozás mértéke még ismeretlen, de az orvosi ügyeleti fizetésekből kiindulva minimum óránkénti 3000-5000 forinttal lehet kalkulálni. Az előterjesztés szerint Kalocsa abban a kiemelt státuszban van a leendő beruházások miatt (Paks II, Duna-híd), hogy a kórház hangsúlyos szerepet kap a térségi egészségügyi ellátásban. Ehhez kapcsolódóan várhatóan milliárdos nagyságrendű beruházást terveznek a kórház bővítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogy a dokumentumban fogalmaznak: elkészült a kórház új főbejárata, az azon keresztül megközelíthető új szárny, benne az állami fenntartású intézeti gyógyszertár közforgalmú részével. Ez a kórházi patika minden szakmai előírásnak maradéktalanul megfelel.

Ennek ellenére

KALOCSÁN AZ EGYETLEN GYÓGYSZERTÁR AZ ÁLLAMI FENNTARTÁSÚ KÓRHÁZI PATIKA, AMELY NEM VÁLLALJA KÖZVETLENÜL EZT AZ ÁLLAMI FELADATOT, AZAZ GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETET.

Az előterjesztés szerint a kalocsai kórháznak megvan az az előnye, hogy a Kecskeméti kórházhoz tartozik, a kecskeméti, kalocsai, bajai kórházzal együttműködik. Ez azt feltételezi, hogy a folyamatos kórházi gyógyszertári ügyelet ellátásához esetleg könnyebben tud gyógyszerészt találni, mint a magánpatikák, amelyek az orvoshiánnyal egy időben jelentkező gyógyszerészhiány miatt szakember utánpótlási nehézségekkel küszködnek.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az ülésrea témában jártas szakemberkéntmeghívott Dr. Kasziba István, a Főnix Gyógyszertár tulajdonos gyógyszerésze a képviselő-testületnek elmondta:

a városban működő magánpatikák a nyitva tartási időn túli gyógyszerhez való hozzáférést az állami szervek által kijelölt ügyeleti rendszerben, heti váltásban, állami térítés nélkül biztosítják.

A gyógyszertári ügyelet hétköznapokon 19 órától másnap reggel 8 óráig, a szombattól vasárnapig tartó időszakban hétfőn reggel 8 óráig tart.

Aki került már ilyen helyzetbe, annak számára nem ismeretlen, hogy a város különböző pontján éppen nyitva tartó ügyeletes patikákat nehéz megtalálni, hogy mikor, melyik gyógyszertár az ügyeletes. Az is néha előfordul, hogy egyes honlapokon rosszul írják ki az ügyeletes patikát és annak elérhetőségét. Az idősebb, nem interneten tájékozódó betegek számára az ügyeletes gyógyszertár kikeresése nehézséget jelent – fejtette ki a szakember. A gyógyszerész azt is elmondta, ha valaki gyógyszertárat nyitott a városban, annak a működési engedély kiadása érdekében vállalnia kellett, hogy részt vesz az ügyeleti rendszerben.


Forrás: Zsiga Ferenc

Dr.Kasziba István az előterjesztő polgármester véleményét megerősítve rámutatott: amennyiben a jövőben az állami fenntartású, kórházi intézeti gyógyszertár közforgalmú része vállalná az ügyeletet, az jelentős segítséget jelentene az így gyógyszereket kiváltó embereknek. A betegek és hozzátartozóik mindent egy helyen tudnának intézni, a gyermek háziorvosi ügyelet, a felnőtt háziorvosi ügyelet, a gyógyszertár, de még a sürgősségi ellátás is ötven méteren belül lenne.

Ráadásul ez költségmegtakarítást jelentene az önkormányzatnak, hiszen a kórházi patika az egyetlen Kalocsán, ami állami fenntartású, tehát a helyhatóságnak nem jelentene plusz kiadást, ha a gyógyszertári ügyeletek finanszírozásának új rendszere hatályba lépne.


Forrás: Zsiga Ferenc

Simon Zoltán képviselő kérdésére válaszolva dr. Kasziba István rámutatott: a gyógyszertári ügyeleti rendszert a régió tisztifőgyógyszerésze az erről szóló jogszabály alapján akkor szabályozza hivatalból, ha a gyógyszertárak között nincs megállapodás az ügyelet ellátása kérdésében. Ám az önkormányzat csak javaslattal élhet a főgyógyszerész felé, aki hatósági jogkörében eljárva nyilván valóan több szempontot mérlegel. Legfőképpen persze azt, hogy

a Kalocsán működő ügyeletes gyógyszertárak Dunavecsétől Dusnokig közel 70 ezer ember gyógyszerhez jutását biztosítják, nem nyitva tartási időben.

A városi képviselő-testület egyhangú szavazás mellett fogadta el az előterjesztést.


Forrás: Zsiga Ferenc

A témában dr. Cseh Ildikót, a Dél-alföldi Régió tisztifőgyógyszerészét is kerestük, de egyelőre nem értük el. A témára még visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 28., 08:54
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK