2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Csecsemő újraélesztő, lélegeztető készüléket adományozott a Magyar Fejlesztési Bank a kórháznak

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 22., 19:00

Az élet egyik legszebb, egyben legrizikósabb pillanata a születés, amikor is a világra jött csecsemőre számos veszély leselkedik. A statisztikák szerint ilyenkor az újszülöttek közel 10 százalékánál van szükség valamilyen segítségre a légzés beindulásához. Ez az esetek többségében enyhe bőringerek alkalmazása, de esetenként szükség lehet lélegeztetésre is – mondta dr. Korsós Judit, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház csecsemőosztályának gyermekgyógyásza abból az alkalomból, hogy az intézménynek a Magyar Fejlesztési Bank által adományozott újraélesztő és lélegeztető készüléket a sajtó munkatársainak bemutatta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A főorvosnő elmondta: az osztály rendelkezik több hasonló eszközzel, ám a Magyar Fejlesztési Banktól május elején átvett újraélesztő, lélegeztető készülék a legmodernebb orvostechnikát képviseli. 

A mintegy 600 ezer forint értékű gépet a szakorvosok különösebb felkészítés nélkül tudják használni, az ápolók pedig egy tanfolyam elvégzését követően válhatnak alkalmassá az adott esetben valóban életet mentő készülék alkalmazására.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Korsós Judit az alkalmat megragadva a nyilvánosság előtt mondott köszönetet a Magyar Fejlesztési Banknak az önzetlen támogatásért. Mint elhangzott, a kalocsai szülészeten a tavalyi év hasonló időszakához képest emelkedett a születések száma, de eddig szerencsére nem volt olyan szülési esemény, hogy az új készüléket használni kellett volna.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint megtudtuk, az újszülött, a koraszülött nagyon sok veszélynek van kitéve a saját éretlensége, az immunrendszerének nem megfelelő működése miatt. Már a születés során vagy akár később is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a légzése nem kielégítő illetve egyáltalán nincs. Emiatt újraélesztést kell kezdeni, illetve gépi lélegeztetést kell alkalmazni. Ilyenkor a szakorvos a beteg állapotának megfelelően állítja be a lélegeztető-gépet. Közben folyamatos megfigyelés (személyes és gépi) alatt áll a csecsemő.

Az új készülék azért jobb az eddig használtnál, mert segítségével finomabb, az adott csecsemő állapotának a legjobban megfelelő légzési funkciókat lehet elérni. Ezáltal hatékonyabb lesz a lélegeztetés, és jóval kevesebb lélegeztetési szövődménnyel lehet számolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK