2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Sok a koronavírussal fertőzött beteg, de csökkenő tendenciát mutat az ötödik hullám

Dr. Hajdú Zoltán: Sok a koronavírussal fertőzött beteg, de csökkenő tendenciát mutat az ötödik hullám
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 15., 07:44

Napjainkban a koronavírus-fertőzések mintegy 95 százalékát az enyhébb lefolyású omikron variáns okozza. A fertőzésszámok csökkenése, valamint hogy a kórházban és a lélegeztető gépen levők száma stagnál, illetve csökken azt jelzi: az oltások működnek. Mindez városunkban is megtapasztalható – mondta megkeresésünkre Dr. Hajdú Zoltán, a kalocsai háziorvosok kollegiális szakmai vezetője.

Az omikron változat gyorsabban terjed, mint a delta variáns, elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget, fejfájást és rekedtséget okozhat - mondta Dr. Hajdú Zoltán, hozzátéve:

Nagyon sok betegünk van, és ahogy az ország más pontjain, mi is azt tapasztaljuk, hogy nem a korábbi, pulmonológiai, tüdőt érintő tünetek állnak előtérben, hanem az egyszerűbb, náthaszerű megbetegedéssel kezeljük a pácienseket. Az is a dolgunk, hogy kiszűrjük a koronavírussal fertőzötteket, ezért tesztre küldjük mindazokat, akiknél a gyanú felmerül, hogy fertőzöttek. Sajnos számos betegnek pozitív az eredménye. Viszont szerencsére azt tapasztaljuk, hogy közülük kevesen szorulnak kórházi ápolásra, vagy hogy esetleg tüdőgyulladással kellene kezelni őket.” – mondta Dr. Hajdú Zoltán.


A háziorvosok kollegiális szakmai vezetője felhívta a figyelmünket a koronavirus.gov.hu-n olvasható közleményre, amely szerint:

Az omikron variánssal megfertőződött emberek egy hét alatt túl vannak a betegségen. Már 2 millió oltást adtak be a tavaly év végétől bevezetett oltási akciónapokon, ebből több mint 380 ezer első oltás volt. Az oltási akciónapokat folytatják, mind az első, a második, a harmadik, vagy a negyedik oltás felvehető az oltóhelyeken.”
Dr. Hajdú Zoltán szólt arról is:

A védekezéssel kapcsolatban ugyanazok a kéréseink, mint korábban. A szakma azt tartja, hogy három oltás váltja ki az emberi szervezetben az alapimmunitást a koronavírussal szemben, így annak felvételét mindenképpen javasoljuk. Nagy örömünkre a januári oltási akcióban voltak olyanok is, akik az első oltását kérték. Kalocsán február hónap valamennyi csütörtöki, pénteki és szombati napján előzetes regisztráció nélkül folytatódik az oltakozás.”– tájékoztatott a háziorvos.

Dr. Hajdú Zoltán szerint a magyar orvostudósok egyöntetű véleménye az, hogy az oltás beadását követő 4-6 hónap elteltével a szervezet védettsége jelentősen csökken, ezért is szükséges az ismétlő oltás. A negyedik oltás a legidősebbeknek, a krónikus betegeknek, az immunbetegeknek, transzplantáltaknak és mindenkinek fontos, akinek az orvosa ajánlja. Eddig 6,4 millióan vették fel a vakcinát, 60 százalékuk a harmadik oltást is megkapta. Az oltóhelyeken mind az öt vakcina rendelkezésre áll, az akciónapokon 203 oltóponton lehet felvenni az oltásokat, míg a többi napokon 101 kórházban, köztük a kalocsai Szent Kereszt Kórházban is fogadják az oltakozókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés