2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Hajdú Zoltán: Sok a koronavírussal fertőzött beteg, de csökkenő tendenciát mutat az ötödik hullám

Dr. Hajdú Zoltán: Sok a koronavírussal fertőzött beteg, de csökkenő tendenciát mutat az ötödik hullám
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 15., 07:44

Napjainkban a koronavírus-fertőzések mintegy 95 százalékát az enyhébb lefolyású omikron variáns okozza. A fertőzésszámok csökkenése, valamint hogy a kórházban és a lélegeztető gépen levők száma stagnál, illetve csökken azt jelzi: az oltások működnek. Mindez városunkban is megtapasztalható – mondta megkeresésünkre Dr. Hajdú Zoltán, a kalocsai háziorvosok kollegiális szakmai vezetője.

Az omikron változat gyorsabban terjed, mint a delta variáns, elsősorban fáradtságot, izomfájdalmat, levertséget, fejfájást és rekedtséget okozhat - mondta Dr. Hajdú Zoltán, hozzátéve:

Nagyon sok betegünk van, és ahogy az ország más pontjain, mi is azt tapasztaljuk, hogy nem a korábbi, pulmonológiai, tüdőt érintő tünetek állnak előtérben, hanem az egyszerűbb, náthaszerű megbetegedéssel kezeljük a pácienseket. Az is a dolgunk, hogy kiszűrjük a koronavírussal fertőzötteket, ezért tesztre küldjük mindazokat, akiknél a gyanú felmerül, hogy fertőzöttek. Sajnos számos betegnek pozitív az eredménye. Viszont szerencsére azt tapasztaljuk, hogy közülük kevesen szorulnak kórházi ápolásra, vagy hogy esetleg tüdőgyulladással kellene kezelni őket.” – mondta Dr. Hajdú Zoltán.


A háziorvosok kollegiális szakmai vezetője felhívta a figyelmünket a koronavirus.gov.hu-n olvasható közleményre, amely szerint:

Az omikron variánssal megfertőződött emberek egy hét alatt túl vannak a betegségen. Már 2 millió oltást adtak be a tavaly év végétől bevezetett oltási akciónapokon, ebből több mint 380 ezer első oltás volt. Az oltási akciónapokat folytatják, mind az első, a második, a harmadik, vagy a negyedik oltás felvehető az oltóhelyeken.”
Dr. Hajdú Zoltán szólt arról is:

A védekezéssel kapcsolatban ugyanazok a kéréseink, mint korábban. A szakma azt tartja, hogy három oltás váltja ki az emberi szervezetben az alapimmunitást a koronavírussal szemben, így annak felvételét mindenképpen javasoljuk. Nagy örömünkre a januári oltási akcióban voltak olyanok is, akik az első oltását kérték. Kalocsán február hónap valamennyi csütörtöki, pénteki és szombati napján előzetes regisztráció nélkül folytatódik az oltakozás.”– tájékoztatott a háziorvos.

Dr. Hajdú Zoltán szerint a magyar orvostudósok egyöntetű véleménye az, hogy az oltás beadását követő 4-6 hónap elteltével a szervezet védettsége jelentősen csökken, ezért is szükséges az ismétlő oltás. A negyedik oltás a legidősebbeknek, a krónikus betegeknek, az immunbetegeknek, transzplantáltaknak és mindenkinek fontos, akinek az orvosa ajánlja. Eddig 6,4 millióan vették fel a vakcinát, 60 százalékuk a harmadik oltást is megkapta. Az oltóhelyeken mind az öt vakcina rendelkezésre áll, az akciónapokon 203 oltóponton lehet felvenni az oltásokat, míg a többi napokon 101 kórházban, köztük a kalocsai Szent Kereszt Kórházban is fogadják az oltakozókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK