2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Már kérhető az influenza elleni védőoltás - Télre készül a népegészségügy

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 13., 11:49

Az október, november hónapban mért, az előző évek átlaghőmérsékleténél négy-öt fokkal melegebb időjárás ellenére a népegészségügy a téli influenzajárványokra készül. A Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya egy hete több mint tízezer ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagot osztott ki a két járás háziorvosainak, és 19 háziorvosi körzet bevonásával felállították az influenza figyelőszolgálatot.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakosság a következő hetekben olyan plakátokkal találkozhat a patikákban, rendelőkben, amelyek a tájékoztatás intenzitását hivatottak fokozni a leginkább veszélyeztetettek körében. A szakember szerint hosszú évek után tavaly növekedett az influenza elleni vakcinát orvosi ajánlásra, vagy önként felvevők  száma, idén ennek a pozitív folyamatnak a folytatását remélik.


Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogyan tavaly, az idei influenza szezonra is felnőttek estén a 3Fluart, a 6-35 hónapos korú gyermekek esetében Vaxigrip nevű oltóanyag megfelelő számban áll rendelkezésre a háziorvosoknál – tájékoztatta lapunkat Réfy Anita. A járványügyi szakügyintéző arra is rámutatott, hogy a 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. Természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg, számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina beadását kérhetik. Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, ára 3000 forint.

Réfy Anita arra figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

EZÉRT FONTOS, HOGY ŐK A SZÁMUKRA FELAJÁNLOTT OLTÁST NE UTASÍTSÁK VISSZA.

A nagyobb védettség érdekében azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében. Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai.

A szakember az oltandó körről szólva kiemelte: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele. 

Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – nyilatkozta portálunknak Réfy Anita.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK