2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Mosható szájmaszkok a Dózsától a Szociális Központnak – Az első 800 védőeszköz kedden célba ért

Mosható szájmaszkok a Dózsától a Szociális Központnak – Az első 800 védőeszköz kedden célba ért
Illés György Cinó  |  2020. 04. 05., 08:40

Kedden, március 31-én vette át Rumi László, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ igazgatója azt az első,nyolcszáz mosható, vasalható szájmaszkot tartalmazó küldeményt, amelyet a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma varrógépein, illetve az intézmény dolgozói és tanulói távmunkában készítettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felhívására. A védőeszközök gyártásában az oktatási intézmény mintegy tucatnyi dolgozója, felnőttképzéses tanulói és végzős diákjai vesznek részt – utóbbiaknak ez a munka szakmai gyakorlatként beszámításra kerül.

Az első szállítmány átadásáról az iskola közösségi médiás oldalán elhelyezett bejegyzésben adtak hírt, amelyből az is kiderült, hogy az önkénteseik száma az indulólétszámhoz képest megduplázódott, és azt is megtudhattuk, hogy sokan dolgoznak otthonról.


Amint a BAON megyei hírportál már korábban hírül adta, a Dózsa ötezer maszkot készít Kalocsán, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására ingyen adják tovább a védőeszközöket.
Azért ennek az intézménynek az égisze alatt készülnek a szájmaszkok, mert itt van a feladathoz szükséges szakmai képzés, így itt áll rendelkezésre az erre a munkára alkalmas eszközpark.

Az ITM múlt héten tett felhívást, amelyben a fenntartásában álló szakképzési centrumokhoz tartozó, szabóképzéssel is foglalkozó szakképző iskolák jelentkezését várták, ahol vannak varrógépek, valamint a használatukhoz szükséges szakértelem is adott.

Az oktatási intézmény vezetősége a minisztériumi felhívás nyomán egyeztetést kezdeményezett Kalocsa Város Önkormányzatával, amelynek eredményeként a védőeszközök felvevőjeként a Szociális Központra esett a választás, ahol a legnagyobb szükség van most erre a segítségre.

Fekete Antal, a Dózsa tagintézmény-vezetője fölvette a kapcsolatot Rumi László igazgatóval, akivel megállapodtak ötezer darab szájmaszk leszállításában. Azóta tizenkét kolléga dolgozik rajta, és tanulók is bekapcsolódtak a munkába – derült ki a Fekete Antal portálunknak a munkáról adott nyilatkozatából. A tagintézmény-vezető azt is részletezte, hogy milyen jellegű védőeszközöket készítenek a program keretében.
Megtudtuk:

AZ ISKOLA SZERVEZÉSÉBEN KÉSZÜLŐ SZÁJMASZKOK MOSHATÓAK, VASALÁSSAL FERTŐTLENÍTHETŐEK, ÉS AZOKAT INGYENESEN ADJÁK ÁT A SZOCIÁLIS KÖZPONTNAK.

Országszerte csatlakoznak a halasi kezdeményezéshez

Az ITM vonatkozó, hétfői közleménye szerint jelenleg 15 centrumban készülnek a védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthoni egyéni, vagy kiscsoportos munkával, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával.
A közleményből kiderül, hogy a kalocsai intézményen kívül a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmények tanműhelyeit is megnyitották már e célra, és több iskolában zajlik a munka előkészítése és az alapanyagok beszerzése.

Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása – írja az ITM közleménye, amelyből az is kiderült, hogy a kezdeményezés eredetileg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrumból indult el, azt tette magáévá és népszerűsítette a minisztérium a fennhatósága alatt álló szakképzési központok körében.Kép forrása: Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Koll./ Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK