2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mosható szájmaszkok a Dózsától a Szociális Központnak – Az első 800 védőeszköz kedden célba ért

Mosható szájmaszkok a Dózsától a Szociális Központnak – Az első 800 védőeszköz kedden célba ért
Illés György Cinó  |  2020. 04. 05., 08:40

Kedden, március 31-én vette át Rumi László, Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ igazgatója azt az első,nyolcszáz mosható, vasalható szájmaszkot tartalmazó küldeményt, amelyet a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma varrógépein, illetve az intézmény dolgozói és tanulói távmunkában készítettek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felhívására. A védőeszközök gyártásában az oktatási intézmény mintegy tucatnyi dolgozója, felnőttképzéses tanulói és végzős diákjai vesznek részt – utóbbiaknak ez a munka szakmai gyakorlatként beszámításra kerül.

Az első szállítmány átadásáról az iskola közösségi médiás oldalán elhelyezett bejegyzésben adtak hírt, amelyből az is kiderült, hogy az önkénteseik száma az indulólétszámhoz képest megduplázódott, és azt is megtudhattuk, hogy sokan dolgoznak otthonról.


Amint a BAON megyei hírportál már korábban hírül adta, a Dózsa ötezer maszkot készít Kalocsán, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására ingyen adják tovább a védőeszközöket.
Azért ennek az intézménynek az égisze alatt készülnek a szájmaszkok, mert itt van a feladathoz szükséges szakmai képzés, így itt áll rendelkezésre az erre a munkára alkalmas eszközpark.

Az ITM múlt héten tett felhívást, amelyben a fenntartásában álló szakképzési centrumokhoz tartozó, szabóképzéssel is foglalkozó szakképző iskolák jelentkezését várták, ahol vannak varrógépek, valamint a használatukhoz szükséges szakértelem is adott.

Az oktatási intézmény vezetősége a minisztériumi felhívás nyomán egyeztetést kezdeményezett Kalocsa Város Önkormányzatával, amelynek eredményeként a védőeszközök felvevőjeként a Szociális Központra esett a választás, ahol a legnagyobb szükség van most erre a segítségre.

Fekete Antal, a Dózsa tagintézmény-vezetője fölvette a kapcsolatot Rumi László igazgatóval, akivel megállapodtak ötezer darab szájmaszk leszállításában. Azóta tizenkét kolléga dolgozik rajta, és tanulók is bekapcsolódtak a munkába – derült ki a Fekete Antal portálunknak a munkáról adott nyilatkozatából. A tagintézmény-vezető azt is részletezte, hogy milyen jellegű védőeszközöket készítenek a program keretében.
Megtudtuk:

AZ ISKOLA SZERVEZÉSÉBEN KÉSZÜLŐ SZÁJMASZKOK MOSHATÓAK, VASALÁSSAL FERTŐTLENÍTHETŐEK, ÉS AZOKAT INGYENESEN ADJÁK ÁT A SZOCIÁLIS KÖZPONTNAK.

Országszerte csatlakoznak a halasi kezdeményezéshez

Az ITM vonatkozó, hétfői közleménye szerint jelenleg 15 centrumban készülnek a védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthoni egyéni, vagy kiscsoportos munkával, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával.
A közleményből kiderül, hogy a kalocsai intézményen kívül a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrumhoz tartozó intézmények tanműhelyeit is megnyitották már e célra, és több iskolában zajlik a munka előkészítése és az alapanyagok beszerzése.

Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása – írja az ITM közleménye, amelyből az is kiderült, hogy a kezdeményezés eredetileg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrumból indult el, azt tette magáévá és népszerűsítette a minisztérium a fennhatósága alatt álló szakképzési központok körében.Kép forrása: Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Koll./ Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei