2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Sétálni-KÉK – Programok Kalocsán az autizmus világnapjára

Sétálni-KÉK – Programok Kalocsán az autizmus világnapjára
Illés György Cinó  |  2022. 04. 02., 08:53

A város iskoláinak tanulói és a Nebuló EGYMI növendékei közös sétával emlékeztek meg az autizmus világnapjáról, az elfogadás jegyében. Az autizmus világnapja alkalmából szervezett programok több színes eleme a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) jóvoltából valósul meg, de más szervezetek is bekapcsolódtak a programokba. A vezérmotívum: az autizmus színe, a kék.

2008. óta minden évben április 2-án tartják az autizmus világnapját, a világ figyelmét az autisták problémáira irányítva. A Kalocsai Nebuló EGYMI minden évben az autizmus világnapja előtti szerdán megszervezi a Sétálni-KÉK programot, azaz egy rövid figyelemfelhívó közös sétát az Érsekkertben. Ennek és a kapcsolódó programoknak a főszervezője Csupor Zsolt Jánosné Mónika, a Nebuló EGYMI intézményvezetője volt.

Ebben az évben március 30-án, szerdán 10 órakor tartották az Érsekkertben.
A sétán a város diáksága mellett részt vettek a KJE tagjai, köztük dr. Filvig Géza polgármester és több önkormányzati képviselő is, köztük Pécsi Vivien, valamint Kákonyi István, akik az egyesület részéről kapcsolódtak be a nap eseményeinek szervezésébe.
Idén ugyanis az egyesület – és más szervezetek is – az ügy mellé álltak.

Támogatásukkal a kalocsai oktatási intézmények főbejáratához kék figyelemfelhívó dekorációk készültek, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. közreműködésével kékbe borult a Polgármesteri Hivatal főbejárata, valamint a piactér közelében lévő szökőkút is. A gyermekek a kék szín árnyalataira épülő rajzai bukkantak föl a város kirakataiban, és a KJE jóvoltából idén kékbe öltözött az Érsekkertben található víztorony is, ahová a Sétálni-KÉK útvonala vezetett.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Ott a gyerekek meghallgatták a Nebuló EGYMI zenekarának előadását, akik néhány ismert dalt adtak elő, majd a dombtetőt megtöltő több száz gyerek közösen énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Idén a tanulókat arra kértük, hogy kék szalaggal díszített hurkapálcával érkezzenek, ami lebeg a szélben, mozgatható, forgatható, amivel lehet szaladgálni. Ajándékkal nem készülünk, mert a cél nem az, hanem az együttlét öröme.”– mondta a sétáról Csupor Zsolt Jánosné Mónika, aki az alkalomra szervezett programelemekről, valamint az attól várt eredményekről is szólt portálunknak.

Az autizmus világnapján, április 2-án különösen fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akik ugyan egy kicsit mások, de köztünk élnek, hozzánk tartoznak, akikkel közösséget alkotunk.”– mondta, hozzátéve, hogy az iskolánkban több autizmussal érintett tanuló is van, ezért is tartják különösen fontosnak, hogy felhívjuk a város és lakói figyelmét arra, hogy

az autizmus világnapja fontos, de hétköznapok is fontosak!”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az intézményvezető hozzátette: épp ezért szervezik meg minden évben április 2. előtti szerdán a Sétálni-KÉK programjukat, amelyet egykor Ács Tiborné Margó hívott életre.

– Egyre többen szoktak érkezni erre a sétára. Hívunk iskolákat, óvodákat, munkahelyi közösségeket, hozzátartozókat, kismamákat, nagymamákat, és bárkit, aki fontosnak tartja, hogy mellénk álljon.
Nagy öröm, hogy az idén szélesebb társadalmi támogatást kapott a kezdeményezésünk, és így a Sétálni-KÉK program mellett további „kék” megmozdulások és vannak. Így a város összes közintézménye kék dekorációt kap, a Kalocsa jövőjéért Egyesület támogatásával a víztorony is kékbe öltözik, a sétától kezdve egészen vasárnapig, április 3-áig.
A Vagyonhasznosító Kft. támogatásával a Polgármesteri Hivatal bejárata, illetve a piactéren található szökőkút is kék dekorációt kap, hogy tényleg kékbe öltözzön a város – mondta el az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a város tanuló ifjúságát a séta mellett egy rajzos felhívással is igyekeztek bevonni az autizmus világnapjának programjaiba.

– Egy felhívást tettünk közzé a város intézményeinek, az intézmények tanulóinak, sőt, a lakosságának is, hogy A/3-as lapon készítsenek figyelemfelhívó rajzokat, amelyeket a város különböző pontjain fogunk elhelyezni a kirakatokban. Rengeteg rajz érkezett, nagyon kreatívak, nagyon látványosak, és

úgy gondolom, hogy egy-egy családi séta alkalmával nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel az elfogadásról, arról hogy milyen fontos, hogy az autizmussal vagy egyéb fogyatékossággal érintett gyerekek sem maradjanak egyedül, hogy a társaik nyújtsanak baráti kezet feléjük!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK