2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Sétálni-KÉK – Programok Kalocsán az autizmus világnapjára

Sétálni-KÉK – Programok Kalocsán az autizmus világnapjára
Illés György Cinó  |  2022. 04. 02., 08:53

A város iskoláinak tanulói és a Nebuló EGYMI növendékei közös sétával emlékeztek meg az autizmus világnapjáról, az elfogadás jegyében. Az autizmus világnapja alkalmából szervezett programok több színes eleme a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) jóvoltából valósul meg, de más szervezetek is bekapcsolódtak a programokba. A vezérmotívum: az autizmus színe, a kék.

2008. óta minden évben április 2-án tartják az autizmus világnapját, a világ figyelmét az autisták problémáira irányítva. A Kalocsai Nebuló EGYMI minden évben az autizmus világnapja előtti szerdán megszervezi a Sétálni-KÉK programot, azaz egy rövid figyelemfelhívó közös sétát az Érsekkertben. Ennek és a kapcsolódó programoknak a főszervezője Csupor Zsolt Jánosné Mónika, a Nebuló EGYMI intézményvezetője volt.

Ebben az évben március 30-án, szerdán 10 órakor tartották az Érsekkertben.
A sétán a város diáksága mellett részt vettek a KJE tagjai, köztük dr. Filvig Géza polgármester és több önkormányzati képviselő is, köztük Pécsi Vivien, valamint Kákonyi István, akik az egyesület részéről kapcsolódtak be a nap eseményeinek szervezésébe.
Idén ugyanis az egyesület – és más szervezetek is – az ügy mellé álltak.

Támogatásukkal a kalocsai oktatási intézmények főbejáratához kék figyelemfelhívó dekorációk készültek, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. közreműködésével kékbe borult a Polgármesteri Hivatal főbejárata, valamint a piactér közelében lévő szökőkút is. A gyermekek a kék szín árnyalataira épülő rajzai bukkantak föl a város kirakataiban, és a KJE jóvoltából idén kékbe öltözött az Érsekkertben található víztorony is, ahová a Sétálni-KÉK útvonala vezetett.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Ott a gyerekek meghallgatták a Nebuló EGYMI zenekarának előadását, akik néhány ismert dalt adtak elő, majd a dombtetőt megtöltő több száz gyerek közösen énekelte el a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Idén a tanulókat arra kértük, hogy kék szalaggal díszített hurkapálcával érkezzenek, ami lebeg a szélben, mozgatható, forgatható, amivel lehet szaladgálni. Ajándékkal nem készülünk, mert a cél nem az, hanem az együttlét öröme.”– mondta a sétáról Csupor Zsolt Jánosné Mónika, aki az alkalomra szervezett programelemekről, valamint az attól várt eredményekről is szólt portálunknak.

Az autizmus világnapján, április 2-án különösen fontos, hogy ráirányítsuk a figyelmet, hogy vannak olyan emberek, akik ugyan egy kicsit mások, de köztünk élnek, hozzánk tartoznak, akikkel közösséget alkotunk.”– mondta, hozzátéve, hogy az iskolánkban több autizmussal érintett tanuló is van, ezért is tartják különösen fontosnak, hogy felhívjuk a város és lakói figyelmét arra, hogy

az autizmus világnapja fontos, de hétköznapok is fontosak!”

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az intézményvezető hozzátette: épp ezért szervezik meg minden évben április 2. előtti szerdán a Sétálni-KÉK programjukat, amelyet egykor Ács Tiborné Margó hívott életre.

– Egyre többen szoktak érkezni erre a sétára. Hívunk iskolákat, óvodákat, munkahelyi közösségeket, hozzátartozókat, kismamákat, nagymamákat, és bárkit, aki fontosnak tartja, hogy mellénk álljon.
Nagy öröm, hogy az idén szélesebb társadalmi támogatást kapott a kezdeményezésünk, és így a Sétálni-KÉK program mellett további „kék” megmozdulások és vannak. Így a város összes közintézménye kék dekorációt kap, a Kalocsa jövőjéért Egyesület támogatásával a víztorony is kékbe öltözik, a sétától kezdve egészen vasárnapig, április 3-áig.
A Vagyonhasznosító Kft. támogatásával a Polgármesteri Hivatal bejárata, illetve a piactéren található szökőkút is kék dekorációt kap, hogy tényleg kékbe öltözzön a város – mondta el az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a város tanuló ifjúságát a séta mellett egy rajzos felhívással is igyekeztek bevonni az autizmus világnapjának programjaiba.

– Egy felhívást tettünk közzé a város intézményeinek, az intézmények tanulóinak, sőt, a lakosságának is, hogy A/3-as lapon készítsenek figyelemfelhívó rajzokat, amelyeket a város különböző pontjain fogunk elhelyezni a kirakatokban. Rengeteg rajz érkezett, nagyon kreatívak, nagyon látványosak, és

úgy gondolom, hogy egy-egy családi séta alkalmával nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekeikkel az elfogadásról, arról hogy milyen fontos, hogy az autizmussal vagy egyéb fogyatékossággal érintett gyerekek sem maradjanak egyedül, hogy a társaik nyújtsanak baráti kezet feléjük!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>
2023. 03. 23., 14:51
A Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásai őrizetbe vettek egy 21 éves fajszi férfit, aki ittasan, az eltiltás hatálya alatt úgy vezetett, hogy cserbenhagyás – és egy korábbi ittas vezetés – miatt büntetőeljárás volt folyamatban ellene. Még >>>
2023. 03. 23., 13:34
A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán. Még >>>
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>