2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Várakozáson aluli az influenza elleni védőoltás felvétele – Még nem késő beadatni

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 09., 13:58

Várakozáson aluli az influenza elleni védőoltás felvétele a kalocsai és a kiskőrösi járás területén élő lakosság körében – tájékoztatta portálunkat Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya járványügyi szakügyintézője. Az oltási hajlandóságot, a védettség megszerzését vélhetően a még decemberben is tavaszias időjárás csökkentette. Az október, november hónapban mért, az előző évek átlaghőmérsékleténél négy-öt fokkal melegebb időjárás ellenére a népegészségügy felkészült a téli influenza járványra. A szakember szerint a több mint tízezer ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagból még bárki kérhet, illetve beadathatja a két járás háziorvosaival. Az influenza járvány általában februárban ér a tetőfokára, tehát még mindig nem késő a két hét alatt kialakuló védettséget megszerezni.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakosság az elmúlt hónapokban olyan plakátokkal találkozhatott a patikákban, rendelőkben, amelyekkel a tájékoztatás intenzitását a leginkább veszélyeztetett körében kívánták fokozni. Ám egyelőre hiába várták, hogy a hosszú évek után először tavaly megnövekedett érdeklődés, a védettség megszerzése iránti igény fokozódik, ez mindeddig nem következett be.

Talán ezért, mert októbertől egészen december végéig szokatlanul meleg időjárás köszöntött be, ami még a védőoltást rendszeresen felvevők körében is csökkenthette a veszélyérzetet.

Az elmúlt napokban a tél már az igazi arcát mutatja. Szerencsére még nem késő a védőoltás felvétele, mert a védettség két hét alatt kialakul, tehát a februárra jellemző járványok jó eséllyel már nem érintik majd az oltást még időben felvevőket – mondta Réfy Anita.

Réfy Anita járványügyi szakügyintéző

A szakügyintéző rámutatott: a 3Fluart, a 6-35 hónapos korú gyermekek esetében a Vaxigrip nevű oltóanyag megfelelő számban áll rendelkezésre a háziorvosoknál.
A 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. Természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg,

számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina  beadását kérhetik.

Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, ára 3000 forint.

Réfy Anita arra is figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

EZÉRT FONTOS,HOGY ŐK A SZÁMUKRA FELAJÁNLOTT OLTÁST NE UTASÍTSÁK VISSZA.

A nagyobb védettség érdekében azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében. Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai.

A szakemberaz oltandó körről szólva kiemelte: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele.

Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – nyilatkozta portálunknak Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés