2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Várakozáson aluli az influenza elleni védőoltás felvétele – Még nem késő beadatni

Zsiga Ferenc  |  2019. 01. 09., 13:58

Várakozáson aluli az influenza elleni védőoltás felvétele a kalocsai és a kiskőrösi járás területén élő lakosság körében – tájékoztatta portálunkat Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Kiskőrösön is illetékes Népegészségügyi Osztálya járványügyi szakügyintézője. Az oltási hajlandóságot, a védettség megszerzését vélhetően a még decemberben is tavaszias időjárás csökkentette. Az október, november hónapban mért, az előző évek átlaghőmérsékleténél négy-öt fokkal melegebb időjárás ellenére a népegészségügy felkészült a téli influenza járványra. A szakember szerint a több mint tízezer ingyenesen kérhető influenza elleni oltóanyagból még bárki kérhet, illetve beadathatja a két járás háziorvosaival. Az influenza járvány általában februárban ér a tetőfokára, tehát még mindig nem késő a két hét alatt kialakuló védettséget megszerezni.

Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a lakosság az elmúlt hónapokban olyan plakátokkal találkozhatott a patikákban, rendelőkben, amelyekkel a tájékoztatás intenzitását a leginkább veszélyeztetett körében kívánták fokozni. Ám egyelőre hiába várták, hogy a hosszú évek után először tavaly megnövekedett érdeklődés, a védettség megszerzése iránti igény fokozódik, ez mindeddig nem következett be.

Talán ezért, mert októbertől egészen december végéig szokatlanul meleg időjárás köszöntött be, ami még a védőoltást rendszeresen felvevők körében is csökkenthette a veszélyérzetet.

Az elmúlt napokban a tél már az igazi arcát mutatja. Szerencsére még nem késő a védőoltás felvétele, mert a védettség két hét alatt kialakul, tehát a februárra jellemző járványok jó eséllyel már nem érintik majd az oltást még időben felvevőket – mondta Réfy Anita.

Réfy Anita járványügyi szakügyintéző

A szakügyintéző rámutatott: a 3Fluart, a 6-35 hónapos korú gyermekek esetében a Vaxigrip nevű oltóanyag megfelelő számban áll rendelkezésre a háziorvosoknál.
A 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozók számára a 3Fluart vakcina kérhető ingyenesen. Természetesen a 3 éven aluli gyermekek védelméről sem feledkeztek meg,

számukra a szülők a Vaxigrip nevű vakcina  beadását kérhetik.

Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az oltóanyagot bármelyik gyógyszertárban beszerezheti, ára 3000 forint.

Réfy Anita arra is figyelmeztetett: az ápolást, gondozást, rehabilitációs átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

EZÉRT FONTOS,HOGY ŐK A SZÁMUKRA FELAJÁNLOTT OLTÁST NE UTASÍTSÁK VISSZA.

A nagyobb védettség érdekében azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb számú oltásra kerüljön sor a közlekedési, oktatási, közellátási feladatot végzők körében. Ide tartoznak még a diákotthonok, kollégiumok és a nagyobb közösségek tagjai.

A szakemberaz oltandó körről szólva kiemelte: a 3 évesnél idősebb, krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek, súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek; szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek számára mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele.

Ebbe a körbe sorolhatók a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők, a várandós nők, vagy azok a hölgyek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik – nyilatkozta portálunknak Réfy Anita, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya szakügyintézője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK