2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Búzaszentelésre várják a híveket május 9-én, Kalocsa-Negyvenszálláson - Viseletbe öltözve, lobogók alatt

Búzaszentelésre várják a híveket május 9-én, Kalocsa-Negyvenszálláson - Viseletbe öltözve, lobogók alatt
Zsiga Ferenc  |  2021. 05. 07., 10:32

2021. május 9-én, vasárnap, délután 3 órától Kalocsa-Negyvenszálláson tartják meg a nagy hagyományokkal bíró, jó termésért való ájtatosságot, régi, szép nevén, a búzaszentelőt, és azt követően a búzaszentelő szentmisét. Az alkalom különlegessége, hogy népviseletbe öltözött hívek is részt vesznek rajta.

Korábban is tartottak búzaszentelőt a Kalocsa melletti kis településen.

Dr. Mészáros István, a Szent István király templom igazgatója elmondta:

A búzaszentelő a nagyobb könyörgések közé tartozó szertartás. Kicsit meg is tévesztő, hiszen nem csak a búzát, hanem minden vetést megáldanak ilyenkor. A hagyomány szerint a pap vezetésével egy körmenetben vonulnak ki a hívek a szántóföldhöz, és ott a Mindenszentek litániájának eléneklése után a négy égtáj felé áldást mondanak, majd szentelt vízzel hintik meg a határt. Nem csak az emberi munka gyümölcse, hanem az Isten áldása is az, aminek az eredményét az ősz folyamán betakarítják a gazdák.”


A búzaszentelés a IV. századtól kezdve a katolikus egyház életében közkedvelt szertartás volt. Ezt a hagyományt elevenítik fel Kalocsa - Negyvenszálláson, vasárnap délután.

Nem először tesszük, hogy népviseletbe öltözve végezzük el ezt a szertártast. Szerencsés a terület adottsága, mert a templom körül vetés van, így ha kilépünk a templomkapun, akkor máris ott vagyunk a helyszínen. Erre az igazán különleges alkalomra szeretném a híveket hívni, invitálni, jöjjenek minél többen Kalocsáról is.” – mondta a templomigazgató.


A szabadtéri rendezvényen nincs létszámkorlátozás, viszont az azt követő szentmisén a járványügyi előírások szerint szájmaszkban, másfél méter távolságot megtartva kell részt venniük az érdeklődőknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!