2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átadta Kalocsa a víziközmű-vagyont – Király Róbert sajtótájékoztatón bírálta a döntést

Illés György Cinó  |  2022. 09. 25., 15:17

Az elvi döntés már augusztusban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról, azáltal hogy városunknak a folyamatban lévő integrációs folyamathoz való csatakozásról döntöttek. E hét kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést, azaz határozott az ellátást segítő vagyonelemek átadásáról. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót, amelyen bírálta a testületi többség döntését.

Az augusztusi elvi döntésről már akkoriban írtunk. E hét kedden újra a grémium asztalára került az ivóvíz-ellátás és szennyvízelvezetés és kezelés feladatai átadásának ügye – most a feladatellátáshoz szükséges vagyon átadásáról döntött a testület.


Forrás: KALOhírek


Amint később megtudtuk, a jogi bizottság nem hozott döntést a kérdésről, a gazdasági bizottság elutasította, a pénzügyi bizottság pedig támogatta a határozatot.

Az erről szóló napirendi pontot zárt ülés keretében tárgyalták, így nem ismerhettük meg a pro és kontra érveket, sem a szavazati arányokat – dr. Filvig Géza polgármester csak a megszületett határozatot ismertette a zárt ülésszak után.
Azonban tudható, hogy a döntés nem volt egyhangú, ugyanis Király Róbert képviselő az ülés után a kis házasságkötő teremben sajtótájékoztatót tartott, bírálva a testületdöntését.

Király Róbert sajtótájékoztatón bírálta a döntést

A Nemzeti Víziközművekhez való csatlakozásunkkal a kötelező feladat is egy központosított állami vízfejű rendszerbe kerül. Így az oktatás és az egészségügy után sajnos ezt is elvonták az önkormányzatoktól.”
– mondta Király Róbert, majd az átadott vagyon értékét számszerűsítette:

az ivóvíz ellátó rendszer 1,2 milliárd forint, a szennyvízrendszer 2 milliárd forint értékű, így összesen 3,2 milliárd víziközmű-vagyonról mondott le Kalocsa, ugyanakkor elismerte, hogy ez korlátozott vagyon, amely nem értékesíthető. Azonban emlékeztetett, hogy az ivóvíz- és szennyvízbekötések idején víziközmű-hozzájárulások révén a lakosság is kivette a részt a költségekből.

[A hozzájárulások jogalapja az ellátásban való részesedés volt, az átadott vagyon pedig a továbbiakban is a lakosság ellátását szolgálja majd – A szerk.]

A képviselő úgy vélte, képviselői esküje arra kötelezte, hogy ezt a javaslatot ne szavazza meg, mivel a döntés után nem látja azt, hogy milyen minőségben fog ezek után Kalocsa lakóinak az ivóvíz-szolgáltatás folytatódni.

Az sem tisztázott, hogy meddig tartható ez a rezsicsökkentés, mikor fognak árat emelni – mondta Király Róbert.

A képviselő erre nem tért ki, de a közügyeket követők tudhatják, hogy a rezsicsökkentés jegyében immár 12 éve változatlanok a vízdíjak, ami rendkívüli mértékben beszűkítette a víziközmű vállalatok fejlesztési forrásait. Az utóbbi időszakban már csak a meghibásodások javítására volt lehetőség, sem bővítésre, sem tervszerű megelőző karbantartásra nem, vagy alig nyílt mód, sőt egyes karbantartási feladatokra eseti támogatásokat kellett kérnie a Kft.-nek a fenntartó önkormányzatoktól.
A rendszer nagyon elöregedett, és a szükségessé vált vezetékcserék hiánya miatt szinte egymást érik a csőtörések.

Arra viszont kitért Király Róbert, hogy

UGYANEZEN AZ ÜLÉSEN FOGADTÁK EL A VÍZIKÖZMŰ GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVET, AMELY 2027-IG FOGLALJA ÖSSZE A FEJLESZTÉSI FELADATOKAT.


Forrás: KALOhírek


A KÉPVISELŐ SZERINT E FEJLESZTÉSI TERV MEGVALÓSULÁSA SEM BIZTOSÍTOTT.

Később azonban, kérdésre válaszolva Király Róbert elismerte, hogy e fejlesztéseknek a forrásra eddig sem volt látható.

A képviselő kifogásolta a döntéshozatal szerinte kapkodó voltát, hiszen a múlt szerdán megkapott döntés-előkészítő anyagot hétfőn még egy módosítással kiegészítették, majd a döntéshozatal napján is módosították, ugyanakkor hiányolta a döntést megelőző, széleskörű társadalmi vitát is, és sok kérdésre nem kapott választ a Kiskunvíz Kft. vagyoni, pénzügyi helyzetével és üzleti tervével kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva Király Róbert ismertette a vagyon- és feladatátadás menetét is. Elmondta:

A VÁROS ELSŐ KÖRBEN CSAK A VÍZIKÖZMŰ-VAGYON TULAJDONJOGÁRÓL MOND LE, DE BENNE MARAD A KISKUNVÍZ KFT.-BEN

[Ennek a kalocsai önkormányzat a Kft. által ellátott településekkel közösen tulajdonosa és fenntartója – A szerk.], az ismertetett elképzelések szerint

AZ ÁLLAMSZERVEZET PEDIG A KFT-BEN OPCIÓS JOGOT KAP, ÉS MAJD KÉSŐBB ÁZSIÓS TŐKEEMELÉSSEL FOGJA KIFIZETNI AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT.

Szintén kérdésre válaszolva Király Róbert azt is elmondta, hogy országszerte számos önkormányzat hozott a kalocsaitól eltérő döntést.
Szintén elhangzott, hogy a gazdasági társaságokban tömörülő önkormányzatok mindegyikének el kell fogadnia a víziközmű vagyon és a feladatellátás átadását, ezért, ha valamelyik kalocsai kistérségi önkormányzat nem szavazná meg, akkor Kalocsa se fog belépni az integrációs folyamatba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK