2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Átadta Kalocsa a víziközmű-vagyont – Király Róbert sajtótájékoztatón bírálta a döntést

Illés György Cinó  |  2022. 09. 25., 15:17

Az elvi döntés már augusztusban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról, azáltal hogy városunknak a folyamatban lévő integrációs folyamathoz való csatakozásról döntöttek. E hét kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést, azaz határozott az ellátást segítő vagyonelemek átadásáról. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót, amelyen bírálta a testületi többség döntését.

Az augusztusi elvi döntésről már akkoriban írtunk. E hét kedden újra a grémium asztalára került az ivóvíz-ellátás és szennyvízelvezetés és kezelés feladatai átadásának ügye – most a feladatellátáshoz szükséges vagyon átadásáról döntött a testület.


Forrás: KALOhírek


Amint később megtudtuk, a jogi bizottság nem hozott döntést a kérdésről, a gazdasági bizottság elutasította, a pénzügyi bizottság pedig támogatta a határozatot.

Az erről szóló napirendi pontot zárt ülés keretében tárgyalták, így nem ismerhettük meg a pro és kontra érveket, sem a szavazati arányokat – dr. Filvig Géza polgármester csak a megszületett határozatot ismertette a zárt ülésszak után.
Azonban tudható, hogy a döntés nem volt egyhangú, ugyanis Király Róbert képviselő az ülés után a kis házasságkötő teremben sajtótájékoztatót tartott, bírálva a testületdöntését.

Király Róbert sajtótájékoztatón bírálta a döntést

A Nemzeti Víziközművekhez való csatlakozásunkkal a kötelező feladat is egy központosított állami vízfejű rendszerbe kerül. Így az oktatás és az egészségügy után sajnos ezt is elvonták az önkormányzatoktól.”
– mondta Király Róbert, majd az átadott vagyon értékét számszerűsítette:

az ivóvíz ellátó rendszer 1,2 milliárd forint, a szennyvízrendszer 2 milliárd forint értékű, így összesen 3,2 milliárd víziközmű-vagyonról mondott le Kalocsa, ugyanakkor elismerte, hogy ez korlátozott vagyon, amely nem értékesíthető. Azonban emlékeztetett, hogy az ivóvíz- és szennyvízbekötések idején víziközmű-hozzájárulások révén a lakosság is kivette a részt a költségekből.

[A hozzájárulások jogalapja az ellátásban való részesedés volt, az átadott vagyon pedig a továbbiakban is a lakosság ellátását szolgálja majd – A szerk.]

A képviselő úgy vélte, képviselői esküje arra kötelezte, hogy ezt a javaslatot ne szavazza meg, mivel a döntés után nem látja azt, hogy milyen minőségben fog ezek után Kalocsa lakóinak az ivóvíz-szolgáltatás folytatódni.

Az sem tisztázott, hogy meddig tartható ez a rezsicsökkentés, mikor fognak árat emelni – mondta Király Róbert.

A képviselő erre nem tért ki, de a közügyeket követők tudhatják, hogy a rezsicsökkentés jegyében immár 12 éve változatlanok a vízdíjak, ami rendkívüli mértékben beszűkítette a víziközmű vállalatok fejlesztési forrásait. Az utóbbi időszakban már csak a meghibásodások javítására volt lehetőség, sem bővítésre, sem tervszerű megelőző karbantartásra nem, vagy alig nyílt mód, sőt egyes karbantartási feladatokra eseti támogatásokat kellett kérnie a Kft.-nek a fenntartó önkormányzatoktól.
A rendszer nagyon elöregedett, és a szükségessé vált vezetékcserék hiánya miatt szinte egymást érik a csőtörések.

Arra viszont kitért Király Róbert, hogy

UGYANEZEN AZ ÜLÉSEN FOGADTÁK EL A VÍZIKÖZMŰ GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERVET, AMELY 2027-IG FOGLALJA ÖSSZE A FEJLESZTÉSI FELADATOKAT.


Forrás: KALOhírek


A KÉPVISELŐ SZERINT E FEJLESZTÉSI TERV MEGVALÓSULÁSA SEM BIZTOSÍTOTT.

Később azonban, kérdésre válaszolva Király Róbert elismerte, hogy e fejlesztéseknek a forrásra eddig sem volt látható.

A képviselő kifogásolta a döntéshozatal szerinte kapkodó voltát, hiszen a múlt szerdán megkapott döntés-előkészítő anyagot hétfőn még egy módosítással kiegészítették, majd a döntéshozatal napján is módosították, ugyanakkor hiányolta a döntést megelőző, széleskörű társadalmi vitát is, és sok kérdésre nem kapott választ a Kiskunvíz Kft. vagyoni, pénzügyi helyzetével és üzleti tervével kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva Király Róbert ismertette a vagyon- és feladatátadás menetét is. Elmondta:

A VÁROS ELSŐ KÖRBEN CSAK A VÍZIKÖZMŰ-VAGYON TULAJDONJOGÁRÓL MOND LE, DE BENNE MARAD A KISKUNVÍZ KFT.-BEN

[Ennek a kalocsai önkormányzat a Kft. által ellátott településekkel közösen tulajdonosa és fenntartója – A szerk.], az ismertetett elképzelések szerint

AZ ÁLLAMSZERVEZET PEDIG A KFT-BEN OPCIÓS JOGOT KAP, ÉS MAJD KÉSŐBB ÁZSIÓS TŐKEEMELÉSSEL FOGJA KIFIZETNI AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT.

Szintén kérdésre válaszolva Király Róbert azt is elmondta, hogy országszerte számos önkormányzat hozott a kalocsaitól eltérő döntést.
Szintén elhangzott, hogy a gazdasági társaságokban tömörülő önkormányzatok mindegyikének el kell fogadnia a víziközmű vagyon és a feladatellátás átadását, ezért, ha valamelyik kalocsai kistérségi önkormányzat nem szavazná meg, akkor Kalocsa se fog belépni az integrációs folyamatba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK