2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Együtt Horvátországért” – Támogasd a földrengés következményeitől szenvedőket!

„Együtt Horvátországért” – Támogasd a földrengés következményeitől szenvedőket!
Illés György Cinó  |  2021. 01. 17., 11:27

December végén földrengéssorozat okozott hatalmas károkat Horvátországban. A december 29-ei főrengés erejét jellemzi, hogy az itt, Kalocsán is érezhettük. A természeti csapástól szenvedő térség megsegítésére összefogtak a magyarországi élő horvátok is, amihez csatlakozott a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is. Az adománygyűjtő akciókat támogatók a sérültek ellátásának költségeihez, valamint a földrengéstől sújtott települések újjáépítéséhez járulhatnak hozzá adományaikkal, amelyeket bankszámlása is befizethetnek, vagy adománygyűjtő urnába is elhelyezhetnek.

Amint portálunk is beszámolt róla, az év végén súlyos károkat okozó, emberéleteket is követelő földrengéssorozat rázta meg Horvátország Zágrábtól délnyugatra fekvő térségét. A rengés nálunk is érezhető volt, és amint megtudtuk, Pécsen egy XVIII. században épült templomot is megrongált, amelyet bizonytalan időre be is kellett zárni.

A hazánkban tapasztalt károk azonban eltörpülnek az epicentrum közelében történtekhez képest. A csapás sújtotta térség megsegítésére összefogtak a magyarországi, köztük a városunkban élő horvátok: az anyaországgal egyeztetve különböző gyűjtő, illetve segélyakciókat szerveztek.


Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat Kalocsa elnökeként a Kalocsa Televíziónak elmondta, hogy mindenféleképpen szerettek volna segíteni, ezért csatlakoztak az Országos Horvát Önkormányzat kezdeményezéséhez.

Arra gondoltunk, hogy nagyon sokan nem tudnak nagyobb összeget fizetni, pár száz forintot tudnak csak szánni erre a segélyakcióra. Ezért elindítottunk egy készpénzgyűjtő-akciót. A múlthéten a Korona Ékszerüzletben volt, most pedig ezen a héten a Piknikség pékségben található ez a gyűjtőgömbünk.”Már az első héten több mint 150 ezer forint gyűlt össze, de a felajánlásokat még január 18-ig várja a nemzetiségi önkormányzat. Az összegyűlt támogatásokat ezt követően utalják át központi bankszámlaszámra, ahova közvetlenül is eljuttathatjuk fölajánlásainkat, az alábbi adatok alapján:

  • Számlatulajdonos: Országos Horvát Önkormányzat
  • Számlavezető neve: K&H Bank Zrt.
  • Számlavezető címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
  • Számlaszám: 10402427-00032952-00000009
  • IBAN: HU40 1040 2427 0003 2952 0000 0009


„Ivan Gugan, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke fog kimenni Horvátországba, és ott fog egyeztetni, hogy hova kerüljön ez az összegyűjtött pénz. Nagy valószínűséggel egy nagyobb dolgot fogunk támogatni, vagy egy iskola, vagy egy óvoda, vagy egy templom felújítását” – nyilatkozta Ivó Mária.
Az önkormányzat védelmi eszközök vásárlásával is hozzá kíván járulni a segélyakcióhoz: maszkot és tisztítószereket visznek a bajai gyűjtőpontra, ahonnan a Bács-Kiskun megyei horvát önkormányzatok által összegyűjtött adományokkal együtt, egy közös szállítmánnyal visznek majd Horvátországba.

A Baján, a Táncsics Mihály utca 15. szám alatt található Bácskai Horvátok Kulturális Központjában további élelmiszer- és eszközfelajánlásokat is várnak, ám a hatékonyabb logisztika érdekében kizárólag egységcsomagok formájában. Akinek tehát ilyen jellegű adományozás áll szándékában, az a gyűjtésről szóló bővebb tájékoztatásért forduljon bizalommal a Kulturális Központhoz, vagy a Kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzathoz!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés