2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jövőre kilowattóránként 197 forint plusz ÁFA árat fizetünk a közvilágításra – Az MVM Next lesz Kalocsa beszállítója

Jövőre kilowattóránként 197 forint plusz ÁFA árat fizetünk a közvilágításra – Az MVM Next lesz Kalocsa beszállítója
Illés György Cinó  |  2022. 11. 17., 08:30

Lejár a város közvilágítási célú villanyáram vételezésére vonatkozó szerződése, ezért közbeszerzési eljárást folytattak le. Az először sikertelen eljárást megismételték, ekkor három ajánlat is érkezett. A győztes kihirdetéséhez és a szerződés megkötéséhez a testületnek fedezetet kellett biztosítania, ám a döntéshozatalkor az ajánlatok még nem voltak érvényesek, hiánypótlásra szorultak. Ez határidőre megérkezett. Jövő év végéig 134,5 millióba fog kerülni, de még reménykedhetünk központi kompenzációban.

Boromisza Viktor műszaki osztályvezető a múlt csütörtökön kifejezetten e napirendi pont miatt megtartott rendkívüli testületi ülésen elmondta: a lejáró áramvételezési szerződés miatt nyílt közbeszerzési eljárást folytattak le, azonban a hazai eljárásrendben meghirdetett közbeszerzési eljárásra nem érkezett ajánlat. Ezt követően a képviselő testület felhatalmazása alapján új, gyorsított közbeszerzési eljárást írtak ki az ez év végétől 2023. december 31-éig terjedő időszakra.
A beépített teljesítmények és üzemidő alapján megközelítőleg mintegy 600 ezer Kwh mennyiségre.
Az ajánlattételi határidő a múlt csütörtöki rendkívüli testületi ülést megelőző napon járt le, amely időpontig három ajánlat érkezett, amelyek közül az MVM Next energiakereskedelmi Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb.

A LEGJOBB AJÁNLAT KILOWATTÓRÁNKÉNT 197 FT PLUSZ ÁFA ÁRRÓL SZÓLT, AMELY NEM TARTALMAZZA A RENDSZERHASZNÁLATI DÍJAT, ILLETVE AZ EGYÉB VILLAMOSENERGIA TÖRVÉNY SZERINTI DÍJAKAT.

A döntéshozatalkor mindhárom ajánlattevő ajánlata hiánypótlásra szorult, hasonlóan a szeptemberben megkötött gázszolgáltatási szerződés esetéhez, amely a hiánypótlás elmaradása miatt először meghiúsult, hiába döntöttek róla a képviselők, majd később, a megismételt eljárásra beérkezett, némileg kedvezőbb ajánlatról újra döntött a testület, ekkor már a hiánypótlás sem maradt el, így meg is kötötték a szerződést.

A helyzet most is hasonló volt: noha az ajánlatok a testületi ülés idején a formai hiányosságok miatt nem voltak érvényesnek tekinthetőek, a fedezetről mégis dönteni volt szükséges, hogy abban az esetben, ha az ajánlattevők a hiánypótlási felhívásnak határidőig eleget tesznek, úgy lehessen nyertest hirdetni, és szerződést kötni.

A kalkulált fogyasztás alapján – az ajánlat figyelembe vételével – 114,5 millió forint plusz ÁFA költség merül föl a közvilágítás vonatkozásában, amiből idén 20,5 millió, míg a jövő évben 94 millió plusz ÁFA összegre volt szükséges fedezet biztosítása. A fedezetet belső átcsoportosítással, vagy az általános tartalék terhére biztosítja az önkormányzat.

Az előterjesztéssel kapcsolatban dr. Bagó Zoltán képviselő azt kérdezte, hogy a rendszerhasználati díj fedezetéről mikor, milyen formában döntenek majd, amire dr. Filvig Géza polgármester elmondta: amikor meglesz a pontos kalkuláció, hogy milyen összeg terheli majd az önkormányzatot az idei költségvetési évben, akkor fognak tudni dönteni róla.

Ugyanakkor rámutatott, nagyon sok minden olyan költségvetést befolyásoló tényező van még függőben, amelyeket nem lát előre az önkormányzat.

FOLYAMATBAN VAN EGY KOMPENZÁCIÓS EGYEZTETÉS IS.

November végén a Belügyminisztérium megjelölt kapcsolattartójával lesz egy személyes találkozó erről az esetleges állami hozzájárulásról.

AMENNYIBEN KOMPENZÁCIÓT KAP AZ ÖNKORMÁNYZAT, AKKOR NEM LESZ SZÜKSÉG KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁSRA, SEM FORRÁS-ÁTCSOPORTOSÍTÁSRA.

Szumma szummárum, most még nem látjuk pontosan, hogy mekkora összeg ez a rendszerhasználati díj. Jelenleg ezekről a konkrét számokról tudunk dönteni, ha meglesznek a konkrét számok december 31-éig akkor lesz róla döntés, akkor kell megnéznünk a forrásoldalt is, egyelőre nem tudunk erről megalapozott döntést hozni” – válaszolt a polgármester.

Más kérdés, vagy hozzászólás nem volt, így szavazás következett, amelynek során a képviselő-testület 8 jelenlévő tagja egybehangzó szavazatával elfogadták a határozati javaslatot, amellyel az önkormányzat vállalta a szerződéskötéshez szükséges fedezet biztosítását, megadta a felhatalmazást a szerződés megkötéséhez.

A HIÁNYPÓTLÁST A LEGJOBB AJÁNLATOT TEVŐ MVM NEXT ENERGIAKEREKEDELMI ZRT. AZ ELŐÍRT HATÁRIDŐIG MEGTETTE, ÍGY AJÁNLATA ÉRVÉNYES, A KÖZBESZERZÉS EREDMÉNYES VOLT.

Tehát megkötheti Kalocsa városa a közvilágításhoz szükséges villamos energia beszerzésére irányuló, a 2023. év végiéig terjedő időszakra szóló szerződését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK