2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Könyvbemutató - Vörös Katalin Kancsimesék című mesekönyve Uszódon debütált

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 20., 15:16

November 16-án, pénteken az uszódi könyvtár adott otthont Vörös Katalin logopédus, a kalocsai Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa magánkiadásban megjelent Kancsimesék című első könyve bemutatójának. A bensőséges hangulatú, zeneszámokkal, mesék felolvasásával színesített, mintegy 60 fő részvételével megtartott eseményen Vörös Kati Vörös István középiskolai tanár moderálása mellett beszélt a könyv születéséről, a címadó Kancsi, a kancsal kislány, a kötetben Ancsi öt mesébe szőtt kalandos történetének előzményéről, hogy azokat a hallottak alapján szinte valamennyi korosztály még inkább a szívébe zárja. A mesék felolvasásában is jeleskedő, kitűnő orgánumú és megjelenésű Vörös Kati a Tomolák Berta Dániel grafikusművész által szépen illusztrált könyvet gyermekeinek, Hédinek, Fanninak és Rózinak ajánlotta. A kötet méltatásnak is beillő előszavát Fodorné Dr. Földi Rita pszichológus, egyetemi oktató írta. A könyvbemutatót az is színesítette, hogy Vörös Katinak közben érkezett a közismert Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktatótól egy videó, amelyben a szaktekintély a hallgatóságnak személyes hangvételű üzenetben ajánlotta a könyv által közvetített értékeket, azok megjelenítési módját, a valamennyi korosztálynak szóló mese személyiségépítő erejét.

A bensőséges, meghitt hangulatú könyvbemutatón hallottak alapján mindinkább az fogalmazódott meg bennünk: Vörös Kati a könyv mottójának akár azt is választhatta volna: „Két módon hagyhatunk nyomot a világban: ha gyermekünk születik, illetve ha alkotunk valami maradandót. A mondat első fordulata Kati esetében már biztos, hogy a második teljesül– e a most frissen kinyomtatott mesekönyv által, azt egyelőre csak remélni tudjuk. Azt viszont alappal, mert a szerző édesanyja, Vörösné Poroczka Erzsébet tanítónő, 10 éves lánya Ötvös Hédi, és az ugyancsak 10 éves Ferencz Ádám által felolvasott meséket, meserészleteket hallgatva egyértelmű, hogy a Kancsimesék sokkal több, mint színes-rajzos, izgalmas és tanulságos történetek halmaza. Már csak azért is, mert ha meseszálákkal is, de Kati mesteri módon úgy köti ehhez a vidékhez, az itt élő emberekhez, azok érzelmi- és fantáziavilágához nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is, hogy azt bárki magáénak érezheti. 

A Kancsimesék arra is alkalmas, hogy a kisebb és nagyobb gyermekeket a mese világán keresztül, a történetek érzelmi aspektusait megragadva játszva tanítsa, nevelje az érzelmek megélésére, a szülő-gyermek, a társas kapcsolatok harmóniájára, a fogyatékkal élők, a halál, mi több, az örökbefogadás elfogadására. 
Kellett ehhez persze az a tudás, tapasztalat és rátermettség is, ami egyfelől Vörös Kati választott hivatásából, másfelől személyiségéből fakad. Ennek mintegy a zene világán keresztül adott nyomatékot a géderlaki gitáros Kovács Zoltán és az énekes, Felnagy-Varga Nóra dunaszentbenedeki óvónő közös, jó színvonalú produkciója az egyik, a könyvben szereplő gyermekdal előadásával. 

A könyvbemutatón részt vett Bedi Gyula, Uszód község polgármestere is, aki arról beszélt: büszke arra, hogy a Kancsimesék egy uszódi fiatalasszony tollából itt, a faluban született, innen indulhat reményei szerint a község határain messze túlmutató, sokakhoz eljutó útjára. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Kati esetében az alma nem esett messze a fájától, hiszen édesanyja, Vörösné Poroczka Erzsébet tanítónő, uszódi helytörténész írta az Uszód I. és Uszód II. kötetet, amely értékes darabja valamennyi helyi lakos könyvespolcának. Bízik abban, hogy Vörös Kati klasszikus értékek jegyében írt modern, varázslatos és tanulságos gyermekkönyve méltán válik a gyermekek, a pedagógusok és a szülők kedvencévé. Esetleg abban is segít, hogy a főhős, Ancsi történetei példát mutatnak, erőt adnak a gyerekeknek ahhoz, hogy a mese világán keresztül a világ pozitív dolgaival, tendenciáival azonosuljanak, megbecsüljék majd azt a szeretetteljes környezetet, amelybe születtek és nevelkednek, és amelyet Uszódnak hívnak. A fotóművészként is ismert és hírnevezett szerzett Bedi Gyula külön kitért a könyvet illusztráló Tomolák Berta Dániel grafikusművésznek a szövegbe illesztett alkotásaira, amelyek szerinte a mese mondanivalójának hangsúlyozásán túl a gyermekek kreatív gondolkodásának az erősítésére is alkalmasak.

A B5 méretű, 50 oldalas Vörös Katalin: Kancsimesék című mesekönyvet első körben 350 példányban nyomtatták ki, Kalocsán a Szent István király úti Balaton könyvesboltban 3990 forintos áron kapható.

A könyv második bemutatóját Dunapatajon, a Könyvtárban 2024.február 21-én, 17 órakor tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK