2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Munkatársunk, Tamás Ferenc a kalocsai sport díjazottjai közt – Csak neki volt meglepetés

Illés György Cinó  |  2017. 02. 07., 12:21

Másodszor adtak díjat Kalocsa sportújságírásáért. Ezúttal negyedszázados munkásságáért a sportszerető közönség által jól ismert sportrovat-szerkesztőnk, Tamás Fecó kapta a díjat, akit ifi focistaként neves csapatok is igazolni akartak, majd edzőként is érdemeket szerzett városunk sportéletében, s akinek újságíróként országos lapban is jelentek meg írásai.

A kalocsai sportélet kiemelkedő teljesítményeit, újkeletű hagyomány szerint a tavaly megújított sportbál keretében ismerik el. Akkor első alkalommal díjazták a versenyzői és edzői erények mellett a sportújságírói munkásságot is. Az ezért járó serleget a Korona Rádió kapta, amelynek sporttudósításai hangvételén, sőt, gyakran a szóhasználatukban is érezhető, hogy az ott tevékenykedő sportszerkesztők is Fecó „iskolájában nevelkedtek”, hiszen munkatársunk az általa képviselt színvonalat és naprakészséget – már jóval portálunk születése előtt – etalonná tette a helyi sportújságírás terén.

Az idei sportbálon hosszan méltatták a sportújságíróként tavaly jubilált szerzőt, akit a város apraja-nagyja negyvenéves tanári munkásságáról is ismer.

Tamás Ferenc, a „2016. év Médiása” díjjal

– Abszolút váratlanul ért a dolog, nekem senki sem szólt erről, és csak véletlenül voltam ott, mivel kezdődő meghűléses tünetekkel és rossz közérzettel küszködtem, amiről az óta kiderült, hogy influenza volt. Mégis összeszedtem magam, hogy benézzek egy rövid időre, mivel tudósítanom is kellett volna az eseményről. Erre nagy meglepetésemre hallom ám, hogy hosszan méltatják sportújságírói tevékenységemet. Erről eszembe jutott az ifjúságom, amikor a Sport Kocsmába belépve hallottam, ahogy Csapai Lajos a pultnál beszélt hasonló lelkesedéssel arról, hogy a kis Tamás Fecót kiszemelték, és hívják több nagyobb csapatba focizni. Akkor érettségi előtt álló diákként voltam is próbajátékon a Kecskeméti Dózsánál és a Tatabányánál is, de végül mégis inkább Kalocsát és a testnevelő tanári hivatást választottam. Egyébként írt is erről egy cikket a Petőfi Népében. Máig nem tudom, hogy miért azt a címet adta neki, hogy „Tamás Ferenc nem hagyja magát”, bár igaz, hogy büszke vagyok a szívósságomra, például arra, hogy úgy húztam le egyetlen munkahelyen negyven évet, hogy egyetlen táppénzes napom nem volt – vágott bele a tőle megszokott módon „vargabetűs” válaszába sportszerkesztőnk, amikor újkeletű díjáról kérdeztük.

– Sokan etalonnak tekintik bő negyedszázados munkásságodat a helyi sportújságírás terén. Mi erről a véleményed?
– Én is észrevettem, hogy különböző sajtótermékek a sporttal kapcsolatos tematikájukat és a nyelvi fordulataikat is az én írásaimból kölcsönzik. Aminek nagyon örülök, hogy az oda illő témájú cikkeimet rendszeresen fölteszik a bacskiskunfoci.hu nevű szakportálra, és újabban hivatkozzák is, ami eddig ott sem volt jellemző.

A HOZZÁNK ÉRKEZETT VISSZAJELZÉSEK SZERINT TAVALY TÖBBEN ÉRTETLENÜL FOGADTÁK, HOGY NEM TAMÁS FERENC KAPTA A SPORTÚJSÁGÍRÓI MUNKÁSSÁGÉRT JÁRÓ ELISMERÉST, HA MÁR LÉTREHOZTAK EGY ILYEN, ÚJ DÍJAT.

Fecó azonban ezt is kész szerencseként könyveli el, és tréfára veszi:

Ha tavaly akarták volna átadni, akkor nem is tudtam volna átvenni, mert pont egy éve műtöttek, így nem voltam ott a bálon. Így pedig, hogy most megkaptam, már nem áll fönn a veszély, hogy esetleg csak posztumusz tudják majd ideítélni! Negyed évszázad a sport, negyven év a diákok szolgálatában

Tamás Ferenc 1991-ben kezdte sportújságírói tevékenységét a Kalocsai Néplapnál. 
A sajtó rendszerváltozás utáni átalakulásának időszakában az egyik új Nemzeti Sport változat pár lapszámában is megjelent néhány cikke.

Kalocsa sportéletében nem csak újságíróként hagyott nyomot: 1976-tól a KSE ifjúsági focicsapatának edzője, később felnőtt csapatnál edzősködött, összesen bő 15 éven át. Az ifivel számos bajnoki címet szereztek, és ebben az időszakban érmesnél rosszabb helyen sose végeztek, sőt, az NBIII-ba is fölkerültek, a felnőtt csapattal pedig a megyei bronzéremig is eljutottak.

A város életében betöltött, nemcsak a sportra kiterjedő aktív és gyümölcsöző szerepét korábban is több elismeréssel díjazták.
Az ezredfordulón kapta meg a Fényi Gyula-díjat, amely a pedagógiai pályán, Kalocsán eltöltött 25 éves oktató-nevelői munkásság elismerésére szolgál.
2001-ben, amikor városunk ezer éves fennállását ünnepelte, szintén „Kalocsa város sportszerető közvéleményének hosszú időn át, magas színvonalon történő tájékoztatásáért” vehetett át elismerést.
2014-ben Kunszt József-díjat kapott, amelyet évente három, köztük egy, hivatását kalocsai iskolában gyakorló pedagógus vehet át.

Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK