2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Tilos az élőállat forgalmazása a terménypiacon, a rendelet felülvizsgálata folyamatban van

Tilos az élőállat forgalmazása a terménypiacon, a rendelet felülvizsgálata folyamatban van
Illés György Cinó  |  2021. 03. 22., 15:31

A kalocsai piacteret a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. üzemelteti, működését a képviselő-testület által még 2017-ben elfogadott rendelet szabályozza. Az üzemeltetőnek a piacfelügyelten keresztül nincs más lehetősége, mint betartani és betartatni a rendeletben foglaltakat. Egyrészt, mert a szabályok mögött az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályok is vannak, másrészt, mert a rendeletben foglaltak be nem tartását nem csak az árusokon, hanem a fenntartón is számon kérik a piac működését időről-időre ellenőrző hatóságok. Ezek a hivatalok súlyos bírságokat szabhatnak ki, ha szabálytalanságot tapasztalnak.

A piac működését egy sor hatóság, így a piacfelügyelet, a kereskedelmi felügyelet, az adóhatóság, az állategészségügyi – és járványügyi hatóság, a NÉBIH ellenőrzi, bírságolási jogkörrel. A koronavírus-járvány jelenlegi, és az azt megelőző szakaszában a közterület-felügyelet és a rendőrség is gyakran megfordult a piac bejáratánál, de még az eladótérben is.

RÁADÁSUL, TELJESEN ÉRTHETŐEN, A MOSTANI, MINDEN KORÁBBINÁL SÚLYOSABB JÁRVÁNYHELYZETBEN A SZOKÁSOSNÁL IS NAGYOBB SZIGORT KÖVETELNEK MEG A HATÓSÁGOKTÓL.

Könnyen lehet, mindez azonban az élőállatokkal kereskedőket és vevőiket nem vigasztalja.
Közeleg a baromfivásárlás időszaka, így érthető, ha sokan izgalomba jöttek ama híresztelés, illetve tény kapcsán, amely szerint:

HA EDDIG ÖNKORMÁNYZATOKON ÁTÍVELŐEN SZEMET IS HUNYTAK A 2017-ES RENDELETBEN FOGLALTAKNAK, MISZERINT TILOS ÉLŐ ÁLLATOT ÁRUSÍTANI A ZÖLDSÉGPIACON, ENNEK MOST VÉGE.

Legalábbis addig bizonyosan, míg a helyzet tényszerű feltáráság, majd erre alapítva újabb szabályozás nem születik.

Utána jártunk, hogy élő állatot

 

  • nemcsak árusítani, hanem a piac területére bevinni sem szabad, és
  • nemcsak most tilos, hanem már több éve tilos, noha a szabálynak eddig nem szereztek érvényt kellő eréllyel.


A KÉRDÉSKÖRT EGY, MÉG AZ ELŐZŐ VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN HOZOTT RENDELET SZABÁLYOZZA.

Kalocsa Város 20/2017. számú, a piac működéséről szóló önkormányzati rendeletének 9.§ (2) bekezdése szerint

Az élelmiszerpiac területére élő állat bevitele nem engedélyezett.”Ez azt jelenti, hogy a kis haszonállatok kereskedelmének korábban kialakult módja szabálytalan volt.
Korábban viszont

NEM A TERMÉNYPIACON, HANEM AZ IPARCIKK PIACON – A PAPRIKAMALOMMAL SZEMBEN, A VAJAS PARTJÁN – ÁRULTÁK A NAPOSCSIBÉT, ÉLŐ CSIRKÉT, KACSÁT, LIBÁT, NYULAT, AMI ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT KORÁBBAN ÉS MOST SEM MOND ELLENT A RENDELETBEN FOGLALTAKNAK.A piacteret üzemeltető Vagyonhasznosítási Kft-nél megtudtuk: számukra a jelen helyzetben különösen nincs más lehetőség, minthogy érvényt szereznek a magasabb rendű jogszabályokkal is összhangban álló helyi rendeletben foglaltaknak, azaz megtiltják az élőállatok kereskedelmét az élelmiszerpiacon.

Jéri Tamás, a Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, maguk is érzékelik, hogy a korábbi, jogszabálysértő gyakorlat megszűntetésére irányuló fellépésük

ELLENÉRZÉST VÁLT KI AZ ÉRINTETTEK KÖRÉBEN.

Egyúttal közölte, hogy a lakossági észrevételeket, javaslataikkal együtt a napokban továbbították a járvány miatti rendkívüli jogrend idején egy személyben illetékes dr. Filvig Géza felé. Ismeretei szerint a polgármester első körben velük és a hatósági ügyekben illetékes jegyzővel, továbbá az ügyben hatáskörrel rendelkező hatóságokkal egyeztet arról, miként lehet a lakossági igényeket és a jogszabályi lehetőségeket egymáshoz közelebb hozni.

A POLGÁRMESTER A PORTÁLUNKHOZ ELJUTTATOTT ÜZENETÉBEN KIÁLLT A VAGYONHASZNOSÍTÓ KFT. JOGKÖVETŐ, A JOGSZABÁLYOKAT BETARTATÓ PAICFELÜGYELETI MUNKÁJA MELLETT.

Dr. Filvig Géza megerősítette, hogy a kérdéskör megtárgyalása, a döntés előkészítése napirenden, illetve folyamatban van, így a törvényes lehetőségek megvizsgálása után döntést hoz. Addig is kéri az érintettek türelmét.

A téma körbejárása kapcsán

ARRA MÉG EGYSZER FÖLHÍVJUK A FIGYELMET, HOGY AZ IPARCIKK PIACRA A RENDELETI TILTÁS NEM VONATKOZIK!

Így ott akár a következő piacokon is árusíthatnak élő állatot a gazdák, kistermelők, csak épp nem az élelmiszer és terménypiacra, hanem az Iparkamara épülettömbjének túloldalán, a piactértől alig száz méterre kell hozzá árusító helyet váltaniuk.

Mint utána néztünk, a kérdés jelenlegi szabályozása a 2017-ben megalkotott  új piacrendelettel lépett hatályba, amelyről annak idején hírt adtunk ugyan, ám a sok különböző területet, például az utcai alkalmi árusítás kérdését érintő változás közt ez az egyébként fontos részlet nem kapta meg az őt megillető figyelmet.
Talán azért, mivel az új rendelet megalkotására ősszel került sor, és akkoriban ez kevésbé számított kardinális kérdésnek.

Ugyanakkor a következő év, 2018 tavaszán az új szabályoknak nem szerzett érvényt a piac fenntartója, és a megöröklött exlex állapot megváltoztatására azóta sem került sor.
Mostanáig.

A FEJLEMÉNYEKRŐL TÁJÉKOZTATJUK OLVASÓINKAT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK