2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tilos az élőállat forgalmazása a terménypiacon, a rendelet felülvizsgálata folyamatban van

Tilos az élőállat forgalmazása a terménypiacon, a rendelet felülvizsgálata folyamatban van
Illés György Cinó  |  2021. 03. 22., 15:31

A kalocsai piacteret a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. üzemelteti, működését a képviselő-testület által még 2017-ben elfogadott rendelet szabályozza. Az üzemeltetőnek a piacfelügyelten keresztül nincs más lehetősége, mint betartani és betartatni a rendeletben foglaltakat. Egyrészt, mert a szabályok mögött az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályok is vannak, másrészt, mert a rendeletben foglaltak be nem tartását nem csak az árusokon, hanem a fenntartón is számon kérik a piac működését időről-időre ellenőrző hatóságok. Ezek a hivatalok súlyos bírságokat szabhatnak ki, ha szabálytalanságot tapasztalnak.

A piac működését egy sor hatóság, így a piacfelügyelet, a kereskedelmi felügyelet, az adóhatóság, az állategészségügyi – és járványügyi hatóság, a NÉBIH ellenőrzi, bírságolási jogkörrel. A koronavírus-járvány jelenlegi, és az azt megelőző szakaszában a közterület-felügyelet és a rendőrség is gyakran megfordult a piac bejáratánál, de még az eladótérben is.

RÁADÁSUL, TELJESEN ÉRTHETŐEN, A MOSTANI, MINDEN KORÁBBINÁL SÚLYOSABB JÁRVÁNYHELYZETBEN A SZOKÁSOSNÁL IS NAGYOBB SZIGORT KÖVETELNEK MEG A HATÓSÁGOKTÓL.

Könnyen lehet, mindez azonban az élőállatokkal kereskedőket és vevőiket nem vigasztalja.
Közeleg a baromfivásárlás időszaka, így érthető, ha sokan izgalomba jöttek ama híresztelés, illetve tény kapcsán, amely szerint:

HA EDDIG ÖNKORMÁNYZATOKON ÁTÍVELŐEN SZEMET IS HUNYTAK A 2017-ES RENDELETBEN FOGLALTAKNAK, MISZERINT TILOS ÉLŐ ÁLLATOT ÁRUSÍTANI A ZÖLDSÉGPIACON, ENNEK MOST VÉGE.

Legalábbis addig bizonyosan, míg a helyzet tényszerű feltáráság, majd erre alapítva újabb szabályozás nem születik.

Utána jártunk, hogy élő állatot

 

  • nemcsak árusítani, hanem a piac területére bevinni sem szabad, és
  • nemcsak most tilos, hanem már több éve tilos, noha a szabálynak eddig nem szereztek érvényt kellő eréllyel.


A KÉRDÉSKÖRT EGY, MÉG AZ ELŐZŐ VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN HOZOTT RENDELET SZABÁLYOZZA.

Kalocsa Város 20/2017. számú, a piac működéséről szóló önkormányzati rendeletének 9.§ (2) bekezdése szerint

Az élelmiszerpiac területére élő állat bevitele nem engedélyezett.”Ez azt jelenti, hogy a kis haszonállatok kereskedelmének korábban kialakult módja szabálytalan volt.
Korábban viszont

NEM A TERMÉNYPIACON, HANEM AZ IPARCIKK PIACON – A PAPRIKAMALOMMAL SZEMBEN, A VAJAS PARTJÁN – ÁRULTÁK A NAPOSCSIBÉT, ÉLŐ CSIRKÉT, KACSÁT, LIBÁT, NYULAT, AMI ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT KORÁBBAN ÉS MOST SEM MOND ELLENT A RENDELETBEN FOGLALTAKNAK.A piacteret üzemeltető Vagyonhasznosítási Kft-nél megtudtuk: számukra a jelen helyzetben különösen nincs más lehetőség, minthogy érvényt szereznek a magasabb rendű jogszabályokkal is összhangban álló helyi rendeletben foglaltaknak, azaz megtiltják az élőállatok kereskedelmét az élelmiszerpiacon.

Jéri Tamás, a Kft. ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, maguk is érzékelik, hogy a korábbi, jogszabálysértő gyakorlat megszűntetésére irányuló fellépésük

ELLENÉRZÉST VÁLT KI AZ ÉRINTETTEK KÖRÉBEN.

Egyúttal közölte, hogy a lakossági észrevételeket, javaslataikkal együtt a napokban továbbították a járvány miatti rendkívüli jogrend idején egy személyben illetékes dr. Filvig Géza felé. Ismeretei szerint a polgármester első körben velük és a hatósági ügyekben illetékes jegyzővel, továbbá az ügyben hatáskörrel rendelkező hatóságokkal egyeztet arról, miként lehet a lakossági igényeket és a jogszabályi lehetőségeket egymáshoz közelebb hozni.

A POLGÁRMESTER A PORTÁLUNKHOZ ELJUTTATOTT ÜZENETÉBEN KIÁLLT A VAGYONHASZNOSÍTÓ KFT. JOGKÖVETŐ, A JOGSZABÁLYOKAT BETARTATÓ PAICFELÜGYELETI MUNKÁJA MELLETT.

Dr. Filvig Géza megerősítette, hogy a kérdéskör megtárgyalása, a döntés előkészítése napirenden, illetve folyamatban van, így a törvényes lehetőségek megvizsgálása után döntést hoz. Addig is kéri az érintettek türelmét.

A téma körbejárása kapcsán

ARRA MÉG EGYSZER FÖLHÍVJUK A FIGYELMET, HOGY AZ IPARCIKK PIACRA A RENDELETI TILTÁS NEM VONATKOZIK!

Így ott akár a következő piacokon is árusíthatnak élő állatot a gazdák, kistermelők, csak épp nem az élelmiszer és terménypiacra, hanem az Iparkamara épülettömbjének túloldalán, a piactértől alig száz méterre kell hozzá árusító helyet váltaniuk.

Mint utána néztünk, a kérdés jelenlegi szabályozása a 2017-ben megalkotott  új piacrendelettel lépett hatályba, amelyről annak idején hírt adtunk ugyan, ám a sok különböző területet, például az utcai alkalmi árusítás kérdését érintő változás közt ez az egyébként fontos részlet nem kapta meg az őt megillető figyelmet.
Talán azért, mivel az új rendelet megalkotására ősszel került sor, és akkoriban ez kevésbé számított kardinális kérdésnek.

Ugyanakkor a következő év, 2018 tavaszán az új szabályoknak nem szerzett érvényt a piac fenntartója, és a megöröklött exlex állapot megváltoztatására azóta sem került sor.
Mostanáig.

A FEJLEMÉNYEKRŐL TÁJÉKOZTATJUK OLVASÓINKAT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK