2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Víziközmű-beruházások városi forrásból, több helyszínen – A vízműszolgáltató és az önkormányzat egyelőre a kis lépések taktikáját folytatja

Illés György Cinó  |  2020. 08. 19., 09:02

Az anyagi források szűkössége miatt csak kis részletekben tudnak előrelépni a városszerte vészesen elöregedett ivóvízhálózat felújításában, a szennyvízcsatorna-hálózat korszerűsítésében, ott, ahol a hiányosságok a legégetőbbek. A folyamatban lévő munkálatokról Filvig Géza polgármester, a munkák által érintett körzet képviselőjeként Simon Zoltán alpolgármester, valamint Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón számolt be.

A megjelenteket dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere köszöntötte, majd elmondta:

Egy fontos beruházás előtt állunk, szó szerint, mögöttünk már a munkagödör [látható].”A polgármester rámutatott: Kalocsán kardinális problémát jelent úgy az ivóvíz-, mint a szennyvízhálózat állapota, mivel hosszú évtizedes elmaradások vannak. Sok műszaki problémát okoz ez a rengeteg a csőtörés, de a szennyvízszállítás is küzd kapacitás gondokkal.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Filvig elmondta, jelenleg két utcaszakasz víziközmű-problémáinak megoldására sikerült forrást teremteni, majd megköszönte a kivitelező méltányos hozzáállását a munkához. Hangsúlyozta, hogy ezekre a beruházásokra saját erőből kellett forrást teremteni, hozzátette ugyanakkor, nagyon keresi az önkormányzat azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek az ivóvíz- és szennyvízhálózat felújítását lehetővé tehetik.

Emlékeztetett, hogy a Foktői úti laktanya és a környező utcák közműfejlesztésének tervezésére már folyamatban van pályázatunk, a kertvárosi részt illetően pedig a kivitelezés is előkészítés alatt áll. De ez az egész városban komoly gondot jelent, ezért folyamatosan foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, feldolgozzák a jelentkező igényeket.

Nyilván, nem kérem a lakosság türelmét, mert az már véges, és az már elfogyott, de mégis szóba kell hoznom, hogy nem azért nem foglalkozunk ezekkel, mert nem akarunk, vagy nem látjuk a problémát, hanem azért, mert az anyagi lehetőségek nagyon-nagyon szűkösek”– zárta bevezetőjét a polgármester, hozzátéve, hogy

az önkormányzat szűk és feszes gazdálkodása mellett is lehetőség szerint úgy kiragadnak anyagi erőforrásokat, hogy abból saját erős szennyvíz- és ivóvíz- hálózati felújításokat tudjanak megvalósítani, aminek a mostani két beruházás is jó példája.

A továbbiakban Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. ügyvezetője a projektek műszaki tartalmát ismertette, ellátva a szükséges magyarázatokkal és indoklásokkal, közérthető nyelvezettel.

„Amíg a takaró ér” – Apró lépésenként javítgatják a hálózatot

Az ügyvezető fölidézte: már hosszú ideje folytatják a tárgyalásokat az önkormányzattal, hogy milyen forrásból, és milyen keretek közt, milyen lehetőség szerint tudnák kisebb lépésenként haladva elvégezni a rekonstrukciós munkákat.

Ebben az évben a Kőégető köz került sorra, ahol rég óta ismert szennyvíz problémát megoldani azáltal, hogy rekonstrukciónak nevezzük ezt a munkát, de valójában tulajdonképpen az adott utcaszakasznak a szennyvíz-elvezetését teljesen átszervezik, sok nyűgöt levéve az ott lakók válláról

A szakember elmondta, hogy

RÉGEN ÚGYNEVEZETT „EGY HÁZ, EGY SZIVATTYÚ” SZENNYVÍZ RENDSZERT ÉPÍTETTEK KI A KORÁBBI KIVITELEZŐK.

Ez azt jelentette, hogy egy kisebb szennyvízátemelő volt minden egyes lakónak az udvarán.
Ám ezek

AZ ÁTEMELŐK AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZED ALATT ANNYIRA MEGRONGÁLÓDTAK, ELHASZNÁLÓDTAK, HOGY KOMOLY PROBLÉMÁT JELENTETTEK AZ ITT LAKÓKNAK.

A szakember hangsúlyozta, hogy az érintett lakók ezen e többletterhen túl ugyanolyan szennyvíz díjat fizetnek, mint bárki más, de nekik saját maguk kellett mostanáig a szennyvízelvezetésről gondoskodni, az átemelőik áramdíjat kifizetniük, illetve a berendezés meghibásodása esetén azt megjavíttatni.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Ezt fogják most kiváltani egy olyan csatorna elvezetési rendszerben, ahol egy köztéri átemelő előkerül kialakításra, amely már a Vízmű üzemeltetésében fog működni – így az üzemeltetés, energiaszükséglet, szervízelés és esetleges pótlás terhe is lekerül a lakók válláról. A háztartások –ugyanúgy, ahogyan a város többi részén – gravitációsan fognak rácsatlakozni a sajtótájékoztató idején a Magtár közben épp készülő gerincvezetékre.

ITT KÖZEL NÉGYMILLIÓ FORINTOS BERUHÁZÁS VALÓSUL MEG.

Ezt közösen az önkormányzat és az önkormányzat saját tulajdonában lévő szolgáltató végzi el.

Az ivóvízhálózatunk szinte egésze elavult, de valahol el kell kezdeni

A közműfeltárási munkákkal szintén a napokban kezdődött meg a Bársony utcai ivóvízvezeték cseréjét célzó beruházás.

Mátyus Zoltán elmondta: korábban is, de főleg ebben az évben nagyon megszaporodtak Kalocsán a csőtörések, amit a lakosság is nap mint nap tapasztalhat. A hálózat állapotát az ügyvezető azzal jellemezte, hogy

MOST SZOMBATON IS IDEGEN HELYRŐL, EGY MÁSIK ÜZEMMÉRNÖKSÉGRŐL KELLETT KISEGÍTŐ EMBEREKET HOZNIUK, HOGY A SZOLGÁLTATÁST FENN TUDJÁK TARTANI, DE ÍGY HAJNALIG DOLGOZTAK A MUNKÁSAIK A CSŐTÖRÉS ELHÁRÍTÁSÁN.

Ez is mutatja, hogy nagyon ráférne Kalocsa vízhálózatára a rekonstrukció, de – amint Mátyus fogalmazott – itt is csak kis lépésekben tudnak haladni,

ameddig a takaró ér.” A kalocsai kollégákkal a Bársony utcát választották most ki, ahol– szintén közös beruházásban– három és félmillió forint értékű fejlesztés valósul meg.
Kicserélik a régi azbesztcement csövet, és közel 16 új bekötés létesül.

A szolgáltató nevében Mátyus megköszönte a városvezetés együttműködését, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben együtt sokkal több forrást tudnak erre biztosítani, hogy minél zökkenőmentesebben tudják az egészséges ivóvizet és a szennyvízelvezetését biztosítani a kalocsai polgároknak.

Kérdésre válaszolva a munkák lezárásának tervezett idejéről úgy vélekedett az ügyvezető, hogy annak függvényében, hogy hogyan tudnak erőforrásokat, gépeket odacsoportosítani,

A MAGTÁR UTCAI PROJEKT KÖRÜLBELÜL EGY-KÉT VAGY MAXIMUM HÁROM HÉTEN BELÜL BEFEJEZŐDIK, DE A BÁRSONY UTCÁBAN IS, AHOL MÉG A MUNKA ELEJÉN JÁRNAK, SZEPTEMBERBEN LEZÁRULHATNAK A MUNKÁK,

Így szeptember végére minden kilátás szerint mindkét helyen be fogják fejezni a fejlesztést.

Végül Simon Zoltán – mint aki a körzet lakóinak tíz éve, immár harmadik ciklusában önkormányzati képviselője, így a városrészek a problémáinak jó ismerője – szólt a sajtó megjelent képviselőihez.
Az alpolgármester különös örömmel konstatálta, hogy ott állhatnak a beruházás helyszínén, hiszen, amint fogalmazott, túlzás nélkül állíthatja, hogy

TÖBB ÉVTIZEDES PROBLÉMA OLDÓDIK MEG EZZEL AFEJLESZTÉSSEL.

A képviselő a szennyvízátemelő szivattyúikkal rengeteget bajlódó, s e tehertől most megszabaduló lakók nevében is köszönetet mondott a polgármesternek és az igazgatónak, hogy az ügy mellé álltak, s hogy az önkormányzat biztosítja az anyagi hátterét ennek a munkának, amellyel megoldódik e családok problémája.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A Bársony utcai ivóvízvezeték-építés jelentőségét illetően rámutatott, hogy a sok csőtörés miatti kár – a kiömlött ivóvíz és a helyreállítás költsége – mellett rengeteg kellemetlenséget okozottaz utca lakóinak is. Úgy vélte, a vízrendszer cseréjével egy sok évtizedes probléma megoldódik.

Végül a polgármester néhány mondatban összegezte az elhangzottakat, végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben minél több újabb beruházásról tudnak majd ilyen örömteli tájékoztatást adni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK