2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hagyományőrzés, kitűnő hangulat a fajszi falunapon

2016. 07. 25., 21:42

A látottak, kóstoltak alapján nem kíván különösebb bizonyítást, hogy az égi magasságból talán még Szent Jakab is elégedetten tekintett le a Fajszon róla elnevezett, idén is július végén megtartott falunap változatos és vidám programjaira. A halászok, búcsújárók és utasemberek védőszentjéről ismert nap a környező települések mellett ezúttal is messzi földről, még francia és olasz honból is vonzotta a látogatókat. A helyi halászok autentikus halfogó eszközei és halfőző tudománya mellett Mohács, Karcag és Tápé is bemutatta a rá leginkább jellemző népi hagyományokat.

Ám minden elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a szabadtéri néprajzi múzeumokat járó, rutinos hagyományőrzők is csak néztek és tanultak, ráadásul elismerően szóltak mindarról, amit egy-egy baráti társaság, elsők között Tóth Béla (gátőr Béla) és barátai, Csere Lajos (Bóby) és halásztársai, a Fodor, Gombkötő és Tumó családok alkotta team, Varga Matyás (Bodri Matyi) és barátai, a helyi Roma Önkormányzat tagjai, valamint még számos fajszi baráti társaság a legnemesebb helyi gasztronómiai hagyományokat felelevenítve, elsősorban bográcsban halból, bárányból és csirkéből alkotott.

Képgaléria megtekintése (90 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az igazi nyári kánikulában a Duna-parti helyszín, a kompkikötő melletti vásártér a folyam felől érkező légáramlatoknak is köszönhetően kitűnőnek bizonyult. Az önkormányzat szervezésében megtartott programok a legkisebbektől a középkorúakon át az idősebbekig mindenkinek szóltak, de ami valamennyi résztvevőt összekötött, az a Fajszon népszerű vegyes halból főtt dunai halászlé, a különböző pörköltek, tárcsán sütött húsok és a finomabbnál finomabb házi készítésű sütemények voltak.

Mindez azért került előre, mert gyakorlatilag az ebéddel kezdődött a hajnalig tartó program. Az Országos Kishalász Érdekszövetség a rendezvény résztvevőinak egy 50 és egy 40 literes bográcsban főzte a kitűnő fajszi vegyes halászlét. A mennyiségre jellemző, hogy még délutánra, estére is maradt.
A kishalászok a halászlét kóstoló érdeklődőknek bemutatták az általuk művelt halászati módok jellegzetes, hagyományos eszközeit is, így a talán még ma is ismert varsát, a kevésbé közismert vetőhálót, és az egész más vonatkozásban ismert „kecét” [„Kis-kece lányom”]. A milling nevű, ma már szinte teljesen feledésbe merült halászati eszköz pedig csak a hagyományőrző kishalászok jóvoltából maradt fönn, akik vetőháló használatát még be is mutatták fotósunknak, a helyszín adottságaira való tekintettel csak úgy „szárazon”.

Képgaléria megtekintése (90 db kép)

Forrás: KALOhírek

Meghívásra Deák Ferenc és párja, dr. Szilágyi Erika a Karcagi Birkafőző Egyesület képviseletében főzte a hungaricumnak minősített birkapörköltet, ebből is bárki kóstolhatott. Az ételek előtt és közben kínált paprika pálinka és a Pata József helyi vállalkozó, a Pata József Gépipari Kft. tulajdonosa által hozott kitűnő borválogatás csak fokozta a hangulatot, hogy aztán a Mohácsról érkezett tamburás csatlakozása után, a baráti koccintások közepette felcsendüljön a magyar nóta.

Jókedvben és vígasságban a Duna-parttól alig 10 méterre sátrat verő gátőr Béla talán legnagyobb baráti társaságánál sem volt hiány. Valószínűleg nem túlzás az állítás, hogy az árnyat adó fák tövében a Nagy Károly főzte halászlé és a gátőr Béla készítette báránypörkölt minden tekintetben a „legjobb”, egy nap elteltével pedig már a „legemlékezetesebb” jelzőkkel is illethető. Mint ahogy a társaság oszlopos tagjának, a Kalocsa–Negyvenszállásról érkezett Kovács Imrének a pálinkája is, amelynek különlegességét ritkaságszámba menő összetevői adták. Jó volt látni, hogy a Fajszon érdekelt vállalkozások vezetői, köztük Németh József, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. tulajdonosa, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója is szinte végig részese volt a rendezvénynek.

Képgaléria megtekintése (90 db kép)

Forrás: KALOhírek

Természetesen valamennyi főzőcsapat kitett magáért, de dicséret illeti az önkormányzatot is, hiszen Fegyvári Gábor és hölgy segítői nemcsak a község vendégeinek, közte a francia testvérváros küldöttségének főztek, de a rendezvényre kilátogatók is méltányos áron jutottak finom ebédhez a zarándokházzá alakított egykori révházban.

A légvár, a kézműves foglalkozás, arcfestés, a tápéi gyékényszövők vásárlással egybekötött kiállítása, a mohácsi busók bemutatkozása, a busó táncház mind-mind hozzá járultak a nap örömteli sikeréhez.
A Sárköz Íjász Egyesület közreműködésével ki lehetett próbálni a különböző korokat idéző íjakat is. Különösen jól állt a vadászati – és harci – eszköz egy szittya kisfiú kezében. Annyit megállapíthattunk, hogy igazi íjásznemzet vagyunk, mert a célpontnak kihelyezett gumiszivacs-állatok közül a fő kedvenc feketepárduc például nagyon sokszor meghalt, szegény. Az íjászat mellett az ősi vadászati módok közül a solymászat is képviseltette magát a hagyományőrző solymászok bemutatóján.
A vállalkozóbb szelleműek különböző ügyességi vetélkedőkön is összemérhették tudásukat, így például sodrófa- és gumicsizma-hajításban is. Mi a sodrófás gyakorlást figyeltük, mondanunk sem kell, ebben a hölgyek teljesítettek jobban.
A rendezvény biztonságról ennyi fegyver közt – mások mellett – egy varég harcos is gondoskodott, aki egyenesen Szent István személyi testőrségéből kapott szabadságot erre a napra információink szerint [Keresd a fotógalériában!].

Képgaléria megtekintése (90 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kalocsai nagy rendezvényeken megszokott hatalmas, fedett színpad és kitűnő hangosítás jó feltételeket biztosított a szabadban rendezett programoknak. Délután fél háromkor Berta Zsolt polgármester és Richter Mátyás római katolikus pap ünnepélyes megnyitóját már mintegy 800 fő hallgatta, de ez a szám az esti bálon, amelyen a Koktél együttes játszott, már az 1500 főt is meghaladta.
A rövid megnyitó beszédet követően Richter Mátyás Isten áldását kérte az ünnepre, majd a település kiválóságainak járó díjak, címek, elismerések átadására került sor. [Ezzel külön cikkben foglalkozunk – A szerk.]

A fajszi Szilas Néptánccsoport, a harkányi Ki-Mit-Tud? versenyen, nyugdíjas kategóriában ezüstérmet nyert helyi Duna Gyöngye népdalkör műsorát nagy taps és ováció fogadta. A T-dance hip-hop előadása, az Izisz Tribal hastánccsoport, a Pesti Magyar Operett művészeinek és a Busó táncháznak a műsora minden bizonnyal még egész évben emlékezetes marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés