2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Honfoglalás kori temető kincseit tártak fel Fajszon – A tárlat először a Viski Károly Múzeumban lesz látható

Honfoglalás kori temető kincseit tártak fel Fajszon – A tárlat először a Viski Károly Múzeumban lesz látható
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 29., 08:32

A kalocsai Viski Károly Múzeum szervezésében március elejétől honfoglalás kori temető régészeti feltárását végeztek Fajszon. A Szabóné Lantos Andrea régész által vezetett, egy héten át, 10 fős csapat által végzett ásatás a 2018. évi leletmentés folytatása. Az értékes, restaurálásra a fővárosba küldött leletek feltárásában partnerként vettek részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Bölcsészettudományi Kutató Központ munkatársai. A Fajsz-Kovácshalom térségében fellelt kincsekről, azok jelentőségéről Szabóné Lantos Andrea vezető régész tájékoztatta portálunkat.

-Március elejétől közel egy hétig, fémkereső bevetésével Fajsz-Kovácshalom térségében dolgoztunk, gyakorlatilag a 2018-ban három, 2x2x2 szelvényben megnyitott honfoglalás kori, már akkor is ígéretesnek mutatkozó ásatást folytattuk. Három éve az örökségvédelmi hatóság felkérte a földtulajdonosokat, hogy az adott területen tartózkodjanak a mélyszántástól, nehogy a föld alatt rejlő, még feltárásra váró leleteket károsodás érje. Már akkor láttuk, hogy a honfoglalás kori temető feltárásához nagyobb összefogásra lesz szükség. Idén márciusban érkezett el az idő, hogy a Viski Károly Múzeum, a Pázmány Péter Egyetem és a Bölcsészettudományi Központ közös finanszírozásával, és az Árpád-ház Program keretéből, az érintett intézmények munkatársaival lássunk munkához. A feltárásban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről dr. Türk Attila és dr. Langó Péter, míg a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból dr. Szentpéteri József vett részt az ásatásban- mondta Szabóné Lantos Andrea.

A vezető régész érdekességként megemlítette: a honfoglalás kori temető feltalálásához az egyik öntözőfej meghibásodása, és annak a fajszi lakosnak a lelkiismeretes hozzáállása vezetett, aki a nagynyomású víz által kimosott emberi csontokat bejelentette a múzeumnak. Mint elhangzott, az akkori leletmentés során három honfoglalás kori férfi-, női-és egy gyermeksírt tártak fel. A szakember szerint különleges lelőhelyről beszélhetünk, ugyanis egy mesterségesen épített, úgynevezett lakódombról van szó, ami több ezer év alatt, egymásra rétegződött településekből emelkedett.
Azt már korábban megállapították, hogy a domb hétezer év során felhalmozódott, legmagasabb pontján 3 méternyi üledékrétegből áll. A régészeti fúrásokkal több pusztulási réteget lehetett elkülöníteni: a neolit megtelepedésen kívül a réz-, bronz- és középkorból találtak leleteket. Ezek a leletek Bács-Kiskun megye múzeumaiba kerültek. Azzal viszont csak 2018-ban szembesültek, hogy a területen honfoglalás kori temető is lehet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Viski Károly Múzeum


-Ezúttal nyolc sírhelyet találtunk, így a 2018-as feltárással együtt már 11 leletmentésről beszélhetünk, és vélhetően a temető szélét is minden oldaláról behatároltuk. A sírok nyugat–keleti tájolásúak, főleg nők és férfiak feküdtek bennük, de egy gyermek is előkerült, az egykori tárgyakkal együtt. Az ásatás során aranyozott ezüstveretek, rombusz alakú nyílhegyek, a lovas temetkezésekre jellemző lómaradványok és lószerszámok kerültek elő, továbbá egy korabeli íj, az egyik férfi mellől.
A női nyughelyek arról árulkodnak, hogy jómódú család vagy családok temetkezési helyét tártuk fel, ugyanis nemesfémekkel gazdagon díszített ruházatban helyezték őket végső nyugalomra. A díszes női ruházat mellrészét annak rossz állapota miatt a földdel együtt emeltük ki, és azt így továbbítottuk restaurálásra a fővárosba- mondta Szabóné Lantos Andrea.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Viski Károly Múzeum


A vezető régész hozzátette: „A feltárás lezárult, a kitermelt földet visszatömörítettük, a területet visszaadtuk a földtulajdonosoknak. Ezzel egy időben megkezdődött a leletek várhatóan több évig tartó restaurálása. A feltárásról több tudományos és ismeretterjesztő publikációt szeretnének megjelentetni, de egy tárlatot is összeállítanának, aminek először természetesen a kalocsai Viski Károly Múzeum ad majd helyet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK