2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Honfoglalás kori temető kincseit tártak fel Fajszon – A tárlat először a Viski Károly Múzeumban lesz látható

Honfoglalás kori temető kincseit tártak fel Fajszon – A tárlat először a Viski Károly Múzeumban lesz látható
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 29., 08:32

A kalocsai Viski Károly Múzeum szervezésében március elejétől honfoglalás kori temető régészeti feltárását végeztek Fajszon. A Szabóné Lantos Andrea régész által vezetett, egy héten át, 10 fős csapat által végzett ásatás a 2018. évi leletmentés folytatása. Az értékes, restaurálásra a fővárosba küldött leletek feltárásában partnerként vettek részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Bölcsészettudományi Kutató Központ munkatársai. A Fajsz-Kovácshalom térségében fellelt kincsekről, azok jelentőségéről Szabóné Lantos Andrea vezető régész tájékoztatta portálunkat.

-Március elejétől közel egy hétig, fémkereső bevetésével Fajsz-Kovácshalom térségében dolgoztunk, gyakorlatilag a 2018-ban három, 2x2x2 szelvényben megnyitott honfoglalás kori, már akkor is ígéretesnek mutatkozó ásatást folytattuk. Három éve az örökségvédelmi hatóság felkérte a földtulajdonosokat, hogy az adott területen tartózkodjanak a mélyszántástól, nehogy a föld alatt rejlő, még feltárásra váró leleteket károsodás érje. Már akkor láttuk, hogy a honfoglalás kori temető feltárásához nagyobb összefogásra lesz szükség. Idén márciusban érkezett el az idő, hogy a Viski Károly Múzeum, a Pázmány Péter Egyetem és a Bölcsészettudományi Központ közös finanszírozásával, és az Árpád-ház Program keretéből, az érintett intézmények munkatársaival lássunk munkához. A feltárásban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről dr. Türk Attila és dr. Langó Péter, míg a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból dr. Szentpéteri József vett részt az ásatásban- mondta Szabóné Lantos Andrea.

A vezető régész érdekességként megemlítette: a honfoglalás kori temető feltalálásához az egyik öntözőfej meghibásodása, és annak a fajszi lakosnak a lelkiismeretes hozzáállása vezetett, aki a nagynyomású víz által kimosott emberi csontokat bejelentette a múzeumnak. Mint elhangzott, az akkori leletmentés során három honfoglalás kori férfi-, női-és egy gyermeksírt tártak fel. A szakember szerint különleges lelőhelyről beszélhetünk, ugyanis egy mesterségesen épített, úgynevezett lakódombról van szó, ami több ezer év alatt, egymásra rétegződött településekből emelkedett.
Azt már korábban megállapították, hogy a domb hétezer év során felhalmozódott, legmagasabb pontján 3 méternyi üledékrétegből áll. A régészeti fúrásokkal több pusztulási réteget lehetett elkülöníteni: a neolit megtelepedésen kívül a réz-, bronz- és középkorból találtak leleteket. Ezek a leletek Bács-Kiskun megye múzeumaiba kerültek. Azzal viszont csak 2018-ban szembesültek, hogy a területen honfoglalás kori temető is lehet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Viski Károly Múzeum


-Ezúttal nyolc sírhelyet találtunk, így a 2018-as feltárással együtt már 11 leletmentésről beszélhetünk, és vélhetően a temető szélét is minden oldaláról behatároltuk. A sírok nyugat–keleti tájolásúak, főleg nők és férfiak feküdtek bennük, de egy gyermek is előkerült, az egykori tárgyakkal együtt. Az ásatás során aranyozott ezüstveretek, rombusz alakú nyílhegyek, a lovas temetkezésekre jellemző lómaradványok és lószerszámok kerültek elő, továbbá egy korabeli íj, az egyik férfi mellől.
A női nyughelyek arról árulkodnak, hogy jómódú család vagy családok temetkezési helyét tártuk fel, ugyanis nemesfémekkel gazdagon díszített ruházatban helyezték őket végső nyugalomra. A díszes női ruházat mellrészét annak rossz állapota miatt a földdel együtt emeltük ki, és azt így továbbítottuk restaurálásra a fővárosba- mondta Szabóné Lantos Andrea.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Viski Károly Múzeum


A vezető régész hozzátette: „A feltárás lezárult, a kitermelt földet visszatömörítettük, a területet visszaadtuk a földtulajdonosoknak. Ezzel egy időben megkezdődött a leletek várhatóan több évig tartó restaurálása. A feltárásról több tudományos és ismeretterjesztő publikációt szeretnének megjelentetni, de egy tárlatot is összeállítanának, aminek először természetesen a kalocsai Viski Károly Múzeum ad majd helyet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei