2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Komoly gond a tulajdonosi generációváltás a vállalkozói szférában – A fajszi Pata József következetesen építette fel cégvezetői utódját, Pata Ildikót

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 17., 08:30

Van ahol elérkezett, van ahol közelít a rendszerváltozáskor, vagy az azt követő években alapított kis-, közép- és nagyvállalkozások tulajdonosi és vezetői generációváltása. A cégeket alapító, vezető tulajdonosok és ügyvezetők zöme hamarosan, vagy már ténylegesen nyugdíjas korú, elsőgeneráció vállalkozó. Ebből adódódik, hogy nincs kellő tapasztalat a cégutódlásról, a vállalkozásnak a családtagoknak történő átadásra. Ebben a helyzetben egyre gyakrabban merül fel a kérdés: értékesítsék a vállalkozást, vagy az utódlásról még időben gondoskodjanak a folytonosság, az üzleti kapcsolatok fennmaradása érdekében. A probléma túlmutat az adott famílián, cégen, ugyanis a KSH adatai szerint hazánkban a GDP 50-60 százalékát családi vállalkozások állítják elő, a mikrovállalkozások közel 10 százaléka, a közép- és nagyvállalatok 20 százaléka koncentrálódik egy kézben. A követendő példával Fajszon találkoztunk, dr. Pata Ildikó édesapja, Pata József nyomdokaiba lépve viszi tovább az országosan ismert céget.

Ha elérkezik az idő, és a tulajdonos nem volt előrelátó, nagy fejtörést okozhat a hogyan tovább kérdése. Igaz ez a kiszemelt utód oldaláról is, hiszen számára a kényszerű pályakorrekció, karrier, a szakmai kiteljesedés lehetősége éppúgy benne van a lehetőségek között, mint az, hogy szinte mindent elveszíthet.

Rosszabb esetben a család ifjabb nemzedéke felkészületlenül, örökléssel jut az adott céghez, tűzoltásszerűen, kényszerűségből veszi kézbe az évtizedes munkával felépített gazdasági társaság irányítását és a tulajdonosi jogokat. Ez a fajta hozzáállás, a „majd lesz valahogy… mindig volt valahogy” még a legsikeresebb céget is a tönk szélére sodorhatja.

Szerencsére arra van több példa: a tulajdonos úgy vonul a háttérbe, hogy szakmai és üzleti tudását, tapasztalatait, kapcsolatait tervszerűen, folyamatosan adja át a már pozícióban lévő, de azért a kormányrudat még nem önállóan kézben tartó utódoknak. 

Portrét is felvonultató riportunkban a fajszi Pata József Gépipari Kft. sikeres cégutódlási folyamatát mutatjuk be, amely talán másoknak is mintaként szolgálhat, ha hasonló helyzetben van, vagy kerülhet.

A fajszi Pata József még életében gondoskodott arról, hogy az ország egyik legnagyobb, a Suzukinak beszállító autóalkatrész gyára jogilag is lánya, dr. Pata Ildikó tulajdonába kerüljön, gyermeke először kereskedelmi igazgatóként, majd ügyvezetőként vigye tovább a sikeres céget.

Pata József 2017. november 10-i temetésén elhangzott méltatás talán jól reprezentálja,  hogy a kizárólag családi vállalkozásban gondolkodó Pata József milyen ember és vállalkozó volt.

„Szülőfalujában, Fajszon, boldog családi életének és üzleti sikereinek helyszínén helyezzük örök nyugalomra Pata Józsefet, a járás, a megye, üzleti kapcsolatai révén az ország egyik legsikeresebb, a családi köteléket a cége tulajdonosi szerkezetében következetesen megtartó nagyvállalkozót. 
A fáradságot, a munka minőségében megalkuvást nem ismerő, a tisztességes emberek mellett elkötelezett Pata Józsefet november 3-án, a bajai kórházban érte a halál.
Pata Józseffel kivételes szorgalommal, műszaki és üzleti érzékkel megáldott családapát, nagyapát, a szűkebb és tágabb pátriája iránt elkötelezett embert veszítettük. Egy igazi egyéniséget, akiben akkora hihetetlen erő, tartás és kitartás koncentrálódott, amelyhez a közös munkában  nem viszonyulni lehetetlen. Az idősebb generáció tapasztalata még 77 éves korában is olyan felülmúlhatatlanul fiatalos cselekvési vággyal párosult, amire alig van példa.” – hangzott el a temetéskori laudációban.

A jogi egyetemet végzett, a fővárosi bírósági bírói talárt a családi vállalkozás érdekében maga mögött hagyó dr. Pata Ildikót a méretét és teljesítményét tekintve méltán híres családi cégen belül bekövetkezett generációváltásról kérdeztük.

– Amikor 13 évvel ezelőtt édesapám 65 évesen azzal hozakodott elő, hogy a cégünk már van akkora és olyan erős, hogy értékesítsük, vagy gondoskodni kell az utódlásról, és számítana a segítségemre, a férjemmel egy éjszaka meghoztuk a felszabadító döntést: a korábban élethivatásomnak tekintett bírói pályát elhagyom, és főállásban, kereskedelmi igazgatóként belépek édesapám cégébe.

A előzményekről annyit, hogy édesapám rendkívüli munkabírású, szorgalmas, mai szóval élve innovatív ember volt. Így lehetett 25 évesen az ország egyik legjobb termelőszövetkezetének, a fajszinak a műszaki vezetője. Az 1980-as évek második felében, érezve a rendszerváltozás szelét, ösztönösen kihasználta a kínálkozó lehetőséget. Először másodállásban, majd egyéni vállalkozóként mezőgazdasági gépalkatrészeket, bútorvasalatokat gyártott három, háztáji gazdaságból összegyűjtött pénzen vásárolt présgéppel. Hosszú, közben gazdasági válsággal sújtott helyzet után érkeztünk el a cég mai teljesítményéhez.

– Az apa-lány kapcsolatot nem terhelték generációs és nézetbeli  különbségek?

– Amikor a céghez kerültem, már nagyon sok információ birtokában voltam, mert édesapám mindent megosztott velem, de a döntés mindig a övé volt. A családi vállalkozásba kerülve nem volt nehéz dolgom, mert édesapám a pertnerek és a dolgozók előtt is teljesen egyenrangú félként, utódjaként kezelt.

Egy idő után átvettem a teljes adminisztráció szervezését, a partnercégekkel való kapcsolattartásrt, a HR irányítását, és lassan minden, a cég vezetésével járó tevékenységet. Ezzel édesapám az én munkám empátiával vegyes kontrollja mellett több időt szentelhetett a műszaki kérdéseknek. Sajnos édesapám a múlt év novemberében elhunyt, ami a család mellett a cég számára is hatalmas veszteség.

ÁM A FOLYAMATOS OKTATÁSÁNAK, AZ IRÁNYOK JÓ KIJELEÖLÉSÉNEK, A TUDATOSAN  KINEVELT, A CÉG MELLETT ELKÖTELEZETT, INNOVATÍV CSAPATNAK KÖSZÖNHETŐEN TÖRÉS NÉLKÜL VISSZÜK TOVÁBB A VÁLLALKOZÁST, IMMÁR AZ ÉN TULAJDONOSI POZICIÓBÓL ADÓDÓAN IS ERŐS VEZETÉSEM MELLETT.

Édesapám számára az egyik legörömtelibb esemény akkor következett be, amikor már biztosan tudta: a fajszon elhelyezkedő, hétezer négyzetméter összterületű, európai színvonalú, száz alkalmazottat foglalkoztató üzem megőrizte a családi vállalkozás jellegét. Ami külön öröm volt számára, hogy két unkokája, lányom és a fiam is elkötelezett a cég mellett, a fiam kiskora óta a Pata József Kft. ügyvezetőjének készül.

Ahogy édesapám engem, szülőkként mi is segítjük, terelgetjük gyermekeinket, hogy méltóak legyenek nagypjuk szellemiségéhez és örökségéhez – mondta dr. Pata Ildikó, a Pata József Gépipari Kft. tulajdonos ügyvezetője.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés